Romania Curată

Precedent important în scandalul ”scriitorii din pușcării”. George Copos, urmărit penal pentru cartea cu care a ieșit din penitenciar

Omul de afaceri George Copos este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru infracțiuni la legea dreptului de autor, fals în declarații și participate improprie la abuz în serviciu, în cazul cărții ”Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova (secolele XIV-XVI)”, pe care ar fi scris-o în închisoare și care l-a ajutat să fie eliberat condiționat. Plângerea penală împotriva lui Copos a fost făcută de Administrația penitenciarelor.

”Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig”, se arată în comunicatul Parchetului.

Tot în acest dosar a fost chemat astăzi la parchet, în calitate de martor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu care a împărțit aceeași celulă cu Copos la Penitenciarul Rahova. Cei doi au fost condamnați în Dosarul Transferurilor.

George Copos a fost eliberat condiționat în 2015 după ce a susținut în fața comisiei de eliberare că a scris cinci cărți- una de istorie și patru de turism. Comisia de Etică a Universității București a analizat însă una dintre lucrări, la sesizarea istoricului Cătălin Parfene (autorul unei cărți similare), și a constatat că aceasta reprezintă ”un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/și repovestire.”

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *