Romania Curată

Portretul-robot al urmașului lui Nițu. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinească viitorul procuror general

Ministerul Justiției a lansat astăzi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorul procuror general precum și calendarul procedurii de numire. Funcția de șef al Parchetului General a devenit vacantă după demisia lui Tiberiu Nițu, urmărit penal pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale.

Potrivit site-ului Ministerului Justiției, viitorul procuror general trebuie să îndeplinească criterii de integritate și criterii de profesionalism.

Printre cele de integritate se numără ”Obiectivitate şi imparţialitate în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură” și ”Absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii”.

În ceea ce privește criteriile de profesionalism, viitorul șef al Parchetului General trebui să aibă o vechime de minim 10 ani în funcția de procuror sau judecător și să aibă o experiență profesională ”relevantă”. (citește integral aici, lista criteriilor).

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 16 martie, iar până pe 23 martie ministrul Justiției trebuie să trimită propunerea la CSM pentru avizul consultativ.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *