Adrian Popescu

Ponta isi premiaza protestatarii din Piata Universitatii Guvernul reia platile catre revolutionari

Guvernul Ponta nu ii uita pe cei care au ajutat USL sa vina la putere, asa ca a decis sa reia platile catre revolutionari, indemnizatiile acestora fiind sistate de fostul Guvern Boc. Decizia nu este cu totul intamplatoare, revolutionarii fiind printre cei mai vehementi protestatari, care au manifestat in aceasta iarna in Piata Universitatii impotriva “dictatorului Basescu”.

Revoltator este faptul ca Guvernul Ponta vrea sa diminueze cu 10% indemnizatiile reparatorii ale urmasilor Eroilor-Martiri, adica a celor decedati la Revolutie, a ranitilor si a retinutilor. In plus, se vrea diminuarea cu 29% a sumei prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat si reesalonarea sumei pentru perioada 2012-2016.

Motivand ca decizia fostului Guvern Boc, adoptata la sfarsitul anului trecut, de a nu acorda in 2012 indemnizatiile revolutionarilor a creat dezechilibre in viata beneficiarilor, actualul Executiv va stabili ca aceste indemnizatii vor fi reluate in plata lunar si calculate pe baza unor coeficienti de multiplicare valabili exclusiv pentru acest an.

Coeficientii de calcul al indemnizatiei variaza intre 1,00 pentru sotul supravietuitor, 0,50 pentru parintii celui decedat, 2,00 pentru marii mutilati, 1,65 pentru gradul I de invaliditate, 1,40 pentru gradul II de invaliditate si 1,15 pentru gradul III de invaliditate, conform unui proiect de ordonanta de urgenta. Valoarea indemnizatiei lunare se ridica la 2.117 lei.

„Tinand cont ca sumele necesare platii indemnizatiilor nu au fost prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, se impune asigurarea resursei financiare necesare, precum si diminuarea cu 10% a indemnizatiilor aflate in plata pentru anul 2012”, explica Guvernul.

In acelasi timp insa, Guvernul va stabili ca indemnizatiile restante, aferente perioadei cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa documentatia care a stat la baza preschimbarii certificatului de revolutionar si luna in care se solicita efectuarea platii, nu vor mai fi platite in intervalul 2012-2014, ci in perioada 2012-2016, in cuantumuri reduse corespunzator.
Astfel, in 2012 va fi platit doar 5% din valoarea sumei restante, in 2013 va fi achitat 20% din suma, in 2014 se va plati 25% din suma, in 2015 inca 25% din suma, iar in 2016 vor fi incheiate platile.

Legislatia actuala stabileste ca aceste indemnizatii restante ar trebui platite in intervalul 2012-2014, in cuantum de 33-34% anual.

Extinderea perioadei de esalonare si reducerea sumei platite anual este justificata de Guvern prin „efortul bugetar semnificativ” pe care il presupune pentru bugetul de stat plata indemnizatiilor restante si numarul foarte mare de cereri care ar trebui onorate financiar intr-o perioada scurta.

O alta decizie pregatita de Guvern este suspendarea la plata a indemnizatiilor de gratitudine pentru un numar de 3.720 persoane cu certificate eliberate ilegal in perioada 1999-2002, pana la finalizarea cercetarilor penale derulate de catre Directia Nationala Anticoruptie.

In aceste conditii, numarul beneficiarilor scade la 7.480 revolutionari, pentru care efortul bugetar aferent ultimului semestru din acest an este calculat la putin peste 95 milioane lei. Guvernul mizeaza insa si pe o economie de 86 milioane lei, rezultata din extinderea perioadei de esalonare pentru indemnizatii mari cu reducerea sumei de plata anuala si din diminuarea cu 10% a indemnizatiilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ponta isi premiaza protestatarii din Piata Universitatii Guvernul reia platile catre revolutionari

  1. maria

    Din pacate acesti bani sunt de la noi , si romanul tace , tace dar oare pana cand ?sunt atatia printre acesti oameni care nu merita si sunt atatia care pentu 600 de lei muncesc greu o luna intreaga , oare unde este dreptatea ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *