Adrian Popescu

Ponta, de ce nu ai ascultat de România Curată? Astăzi nu l-ai fi văzut pe secretarul general al Guvernului dănd cu subsemnatul la DNA

Pocurorii DNA au început astăzi (luni) audierile maraton în dosarul în care sunt vizaţi peste 40 de persoane, oameni de afaceri şi membri ai guvernelor din 2003 până în prezent. Primul care a trecut pragul DNA este secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, chemat din nou la audieri, după ce a mai fost audiat şi joi. Moraru a venit la o oră neobişnuită, 7:30, fiind chemat să depună mai multe documente. Dosarul vizează achiziţii de licenţe IT pentru educaţie de un miliard de euro şi contractul cu firma EADS pentru securizarea frontierelor.

În iulie 2012, Alianţa pentru o Românie Curată i-a solicitat oficial lui Victor Ponta să-l retragă pe Ion Moraru, numit în postul de şef al Secrtariatului General al Guvernului (SGG), deşi USL al cărei co-preşedinte era atunci premierul, anunţase intenţia de a semna Cartea Albă a Bunei Guvernări (vezi aici). Ion Moraru era cercetat penal pentru infracţiunea de falsificare de documente. Despre acest caz, România Curată a scris în 2012, arătând cum Ion Moraru a încercat să o ajute pe Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, să scape de verdictul de colaborare cu Securitatea (aici).

Cum a incercat Ion Moraru sa o “salveze” pe Rodica Stanoiu

Dupa ce a primit verdictul de colaborare cu Securitatea, Rodica Stanoiu a facut tot ce era posibil pentru anula acuzatiile si a dat CNSAS in judecata. Consiliul a stabilit ca Stanoiu a facut politie politica din anul 1963 pana in 1987, semnand note informative sub pseudonimul “Sanda”. Pentru a scapa de verdict, Rodica Stanoiu a contestat in instanta decizia CNSAS, iar principala sa aparare este ca scrisul de pe notele informative nu ii apartin.

In aceste conditii, cei de la CNSAS au cerut judecatorilor sa fie efectuata o expertiza grafoscopica, prin care sa se compare scrisul “Sandei” si cel al Rodicai Stanoiu, iar ca reper au luat declaratia acesteia de avere depusa in 2006 in Senat. La solicitarea judecatorilor, cei de la Senat au remis in noiembrie 2010 o copie conforma cu originalul de pe declaratia de avere, insa instanta a insistat sa fie trimis o copie originala. La termenul din 26 ianuarie 2011 al procesului a venit si originalul, insa juristul de la CNSAS a sesizat ca originalul era diferit de copia certificata, in sensul ca scrisul nu era acelasi, iar din original lipseau litere si cifre. Practic, asa-zisul original era un fals, iar cel banuit a fi autorul era secretarul general al Senatului, Ion Moraru.

CNSAS le-a făcut lui Ion Moraru si Rodicai Stanoiu plangere penala, in care ii acuza de plasmuire a unor documente, pentru a determina alterarea rezultatului expertizei. In plangerea penala, Consiliul a aratat ca cele doua variante ale declaratiei din 2006 prezentau doua tipuri de scris, respectiv doua tipuri de semnatura, desi se pretindea ca sunt scrise integral si semnate de aceeasi persoana. Rodica Stanoiu si Ion Moraru, cel care trimisese declaratiile de avere in instanta, au fost acuzati de fals material in inscrisuri oficiale si de uz de fals.

In mai 2011, procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale impotriva celor doi, insa CNSAS nu s-a lasat si a contestat hotararea la procurorul sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului General, Horia Şelaru. Acesta din urma a infirmat solutia de NUP si a redeschis ancheta in iulie 2011. „Din analiza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale administrate in cauza, se constata ca solutia de neincepere a urmaririi penale adoptata este nelegala si netemeinica, deoarece este fundamentata pe o cercetare incompleta a faptelor sesizate, motiv pentru care plangerea urmeaza a fi admisa”, se arata in rezolutia procurorului sef, Horia Şelaru. Desi dosarul a fost redeschis, ancheta a batut pasul pe loc si, abia dupa ce in piata au aparut zvonuri ca Ion Moraru este in carti pentru a deveni sef al SGG, procurorii au solicitat Curtii de Apel Bucuresti sa le transmita cele doua copii de pe declaratiile de avere ale Rodicai Stanoiu.

Expertiza a confirmat ca Rodica Stanoiu este “Sanda”

In februarie 2012, la Curtea de Apel Bucuresti este depus un raport de expertiza, in care au fost luate in considerare notele semnate “Sanda” si declaratia de avere din 2006. Chiar daca intre anii 1987 si 2006 Rodica Stanoiu si-a modificat mult scrisul, concluzia expertizei este ca documentele luate in calcul au un scris ce apartin aceleiasi persoane. Astfel, efortul lui Ion Moraru de a o scapa pe Rodica Stanoiu a ramas fara rezultat: în luna februarie a acestui an, după un proces întins pe 7 ani, Inalta Curte de Casatie si Justitie a închis definitiv cazul. Verdictul final e că Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea.

Adrian Năstase revine la DNA

Unul dintre personajele-cheie ale dosarului aflat în ancheta DNA este Claudiu Florică, fost director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), cel care a intermediat contracte de zeci de milioane euro între structurile guvernamentale şi companii private străine. Numele lui Claudiu Florică apare de mai multe ori în referatul DNA, el fiind ginerele fostului lider sindical Aurel Cornea de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Şi Adrian Năstase ar putea fi adus la DNA, în condiţiile în care procurorii au descoperit că mita care ar fi fost dată pentru contractul cu EADS a ajuns, în anul 2004, la persoane din cabinetul lui.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ponta, de ce nu ai ascultat de România Curată? Astăzi nu l-ai fi văzut pe secretarul general al Guvernului dănd cu subsemnatul la DNA

  1. andrei

    Ponta a fost fluierat duminica de 5.000 de oameni prezenti la meciul Simonei Halep. Nu ca l-ar fi vazut la fata, ci numai cand un lingou i-a strigat numele. Semnal ca cetatenii sunt satui de politicieni si politica facuti in studiourile tv.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *