Romania Curată

Ponta a încălcat flagrant Carta Albă a Bunei Guvernări, pe care și-a asumat-o public în 2012!

În februarie 2012, USL, condus la acea vreme de Victor Ponta și Crin Antonescu, și-a asumat (în mod public) principiile, punctele și solicitările societății civile înscrise în Carta Albă a Bunei Guvernări. Carta Albă a Bunei Guvernări a fost redactată de Alianța pentru o Românie Curată (ARC) în urma protestelor din ianuarie 2012, în urma unei ample consultări publice. (detalii aici).

”Carta Albă a Bunei Guvernari oferă un excelent suport pentru salvarea şi consolidarea democraţiei româneşti, pentru refacerea relaţiei dintre guvernanţi şi guvernanţi, pentru reclădirea încrederii populaţiei în partidele politice şi în instituţiile democratice. Principiile care stau la baza acestui document, precum şi măsurile pe care le conţine trebuiau de mult implementate.”, se arată în scrisoarea publică adresată de liderii USL (vezi aiciAlianței pentru o Românie Curată.

După aproape doi ani și jumătate, de la preluarea Puterii de către Guvernele Ponta (inițial sub formula USL, apoi într-o coaliție dominată de PSD), ARC constată că NICIUNUL dintre principiile și punctele asumate nu a fost îndeplinite integral. Din cele 35 de puncte, 9 au fost realizate parțial (unele din acestea în foarte mică măsură), iar 25 au fost ignorate sau chiar au fost luate decizii în contradicție flagrantă cu ceea ce este scris în Carta Albă a Bunei Guvernări.

În mod constant, societatea civilă a fost evitată în luarea deciziilor politice majore ori s-a încercat mimarea consultării opiniei publice. Legiferarea prin ordonanțe de urgență a fost dusă la extrem, inclusiv în domenii de maximă importanță pentru societate. Eșecul actualizării listelor electorale îl resimțim puternic în aceste zile, când există indicii rezonabile că acest lucru nu s-a dorit de către Guvernele Ponta. Nu a fost simplificată procedura de formare și înscriere de noi partide politice. Nu doar că nu a fost respins proiectul de lege privind exproprierea în interes privat, pentru a permite realizarea proiectului distructiv de la Roșia Montană, ci au fost inițiate alte proiecte și mai ”speciale”, care au căzut doar în urma protestelor civice de amploare din toamna trecută. Nu s-a interzis (așa cum s-a promis) finanțarea partidelor politice de către persoane juridice și nu s-a introdus nici obligativitatea declarării colaborării cu serviciile de informații pentru candidații în alegeri, funcționari publici și magistrați. La fel au fost ignorate criteriile de integritate solicitate de societatea civilă pentru desemnarea candidaților la alegeri și pentru numirea funcționarilor publici.

În imaginile de mai jos aveți toate punctele Cartei Albe a Bunei Guvernări asumate de Victor Ponta și toate punctele care nu au fost realizate (pentru a mări imaginile dați click pe ele).

Aici (click) puteți citi documentul integral în format .pdf.

carta alba 1 carta alba 2 carta alba 3 carta alba 4 carta alba 5 carta alba 6

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *