Moise Guran

Politrucii lovesc din nou

Probabil cel mai mare rău suferit de societatea noastră în ultimii douăzeci de ani este politizarea structurilor care controlează banii și care nu au cum să funcționeze bine dacă nu sunt conduse de niște meseriași adevărați. Enumerați aici de la CNA și CNVM și până la introducerea unor politruci inclusiv în consiliul de administrație de la BNR, cu toată opoziția lui Isărescu. Parlamentarii l-au executat acum fără drept de apel pe cel care controlează cele două miliarde de euro din piața asigurărilor. Era de numai un an pe funcție la Comisia de profil și ajunsese acolo ca o soluție de compromis, după o altă luptă crâncenă în care partidele din parlament au încercat să-și susțină niște oameni de paie, posibil conectați către niște surse de finanțare și șpăgi din lumea asigurărilor.

Deși n-au trecut nici șase luni de când este premier, Victor Ponta pare a fi uitat promisinea fermă de a nu aduce oamenii USL-ului în locul celor ai PDL-ului pe funcțiile publice care trebuie să lucreze în favoarea cetățeanului nu a unui partid. Ponta este relativ tânăr în politică și, probabil domnia sa nu știe că acest obicei a fost brevetat de Octav Cozmâncă pe vremea guvernului Văcăroiu și de atunci a venit atât de bine clasei politice de la noi, încât l-au preluat toți cei ajunși la guvernare indiferent că erau țărăniști, liberali, pedeliști sau din nou pesediști. Scopul guvernării nu mai este administrarea bună a țării ci adminstrarea țării de către ai noștrii în folosul nostru.

În 1991 când au pus în subordinea Parlamentului aceste importante structuri de control ale societății noastre, părinții constituției nu s-au gândit probabil cât de pervertit va deveni acest sistem. În zilele noastre nu mai este vorba de susținerea unui specialist de către un partid politic. Partidele nici nu mai au specialiști de niciun fel. Oricine știe o meserie fuge de politică tocmai pentru că de acolo vin presiuni de șpăgi și jocuri de culise. Avizul politic ar trebui să fie unul formal. Și comisia de supravechere a asigurărilor ca și CNVM-ul, ca și postul de inspector la primărie dacă vreți, ar trebui ocupate printr-un concurs dur de competențe, iar nu pe pile, relații și interese.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Politrucii lovesc din nou

  1. pheideas

    Sa nu-i rupem pe politicieni de popor. Sa nu uitam ca oricine s-a ridicat si a strigat, in jurul sau s-a facut un cerc gol. Si tot oriunde privim, vedem paienjenis de pile si relatii, incepand cu femeia de serviciu de la gradinita si terminand cu functionarul de la ghiseu. Corect, in Ro. competentele au fost si sunt date la o parte, pentru ca nu este nevoie de ele. Cat timp sunt bani de praduit, nu e nevoie de copmetenta, pentru ca nu-ti trebuie minte ca sa furi. Cat despre viitor, el va urma patternul nostru secular – saracie din ce in ce mai multa, fiecare va da in cap celuilalt ca sa supravietuiasca, iar sus, o patura minora de parvenitii vor face regulile, fara sa le pese ca unii vor iesi din joc mai devreme. In mentalul colectiv nu este tiparita reactia.

    Reply
  2. Nick Sava

    Eeeh, dar ARC (si dna Alina) se pot lauda cu faptul ca Ponta este “semnatarul Cartei de Buna Guvernare”! Este bine ca exista INTENTIE – chiar si numai pe hirtie… N-o fi semnat si o adeziune de “prieten al ARC”?

    Reply
  3. edilica

    Constitutia a fost schimbata cu acest scop. Intentii bune, pe hartie, au existat mereu… si doar atat. Propaganda. Avem si legi bune, dar care nu se respecta. Si???

    Reply
  4. George P

    O completare, fara sa aduc ceva nou.
    Ma tem nu numai struncturile care controlează banii sunt politizate. Poate ar trebui intrebat invers, ce NU e politizat?
    Mi-a sarit in ochi, nu pentru ca as fi expert ci pentru ca traiesc intr-o societate nepolitizata: de ce discutii sterile si ridicole de genul cine trebuie sa ,,controleze” Institutul Cultural Roman? Pai nu Ministerul CULTURII? Cine controleaza Svenska institutet, British Council, Goethe Institut, Cervantes, whatever, stie cineva? Eu nu, ca nu sta pe saiturile lor nimic.
    Apoi, alt exemplu: de ce trebuie un amarat de membru in consiliu de administratie al unei amarate de televiziuni locale (Cluj, de ex) sa depuna juramant in fata parlamentului!? Ne-am pierdut simtul ridicolului?
    De

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *