Cristina Vânău

Poate școala ajuta un adolescent rătăcit?

Răspunsul meu la această întrebare: Da, chiar are un rol esențial! Deși în ziua de azi tinerii sunt considerați ,,generația fulg’’, dată fiind sensibilitatea lor aparte, oamenii se focusează pe alte categorii de vârstă când vine vorba de probleme majore. Tocmai din această vulnerabilitate, aceștia își aprofundează sentimentele, ajungând la concluzia că mințile cele mai greu de înțeles sunt cele ale adolescenților, toate emoțiile și trăirile amestecându-se în interiorul fiecăruia și având efecte vizibile. Căci, dacă toată lumea afirmă faptul că liceul este cea mai frumoasă perioadă a vieții, apar eu care, adolescentă fiind, spun cât se poate de sigur că această perioadă este una foarte dificilă pentru toți cei de vârsta mea, iar fără ajutor, cel mai mic pas al nostru poate duce spre un drum greșit fără întoarcere.

De când începe liceul, viața tuturor se schimbă. Aș putea să scriu zeci de pagini despre problemele pe care le întâmpină cei de vârsta mea, dar o să mă rezum doar la a le enumera pe cele mai des întâlnite: bullying, depresie, anxietate sau dependențe. Din păcate, apar probleme și mai grave, precum suicidul în rândul tinerilor, care este cu mult peste media europeană. Evident, într-o lume în care totul se schimbă din minut în minut, iar aparențele contează cel mai mult, nu le vom putea opri niciodată din a apărea, dar cu siguranță ar putea fi ușor de rezolvat, dacă am ști la cine să apelăm. Atunci când un adolescent va vrea să își deschidă sufletul în fața cuiva, prima dată se va gândi să vorbească cu părinții sau cu cel mai bun prieten. Din păcate, în unele cazuri familia este locul în care acesta nu se simte deloc în siguranță, iar prietenul cel mai bun poate fi chiar cel care îl ghidează pe drumul greșit. Așadar, deși unii cred că în familie îți rezolvi problemele, eu consider că și școala, locul unde îți petreci poate mai mult timp decât cu ai tăi, poate fi sprijinul tău. Căci peste tot auzim despre profesori care au un comportament deplorabil cu elevii, dar aproape nicăieri și niciodată despre acele cadre didactice care îți pot fi ca un părinte și modul în care școala te poate redresa pe drumul cel bun.

Ovidiu Craiu, consilier școlar al unei unități de învățământ din județul Bacău: Copiii vin cel mai des pentru orientarea carierei, dar există o soluție pentru toți cei care au probleme, dar nu îndrăznesc să le împărtășească cu noi. Un consilier se normează la 800 de elevi de liceu sau 400 de preșcolari și școlari. E clar că sunt prea puțini consilieri școlari, eu deservesc circa 1200 de elevi, în județul nostru fiind foarte puțini cei care au o singură școală în care își fac treaba. Sunt consilieri care merg și la 5 școli, având o zi pe săptămână pentru fiecare. Nu îți poți programa problemele în funcție de prezența consilierului școlar.

Acesta mi-a relatat o scurtă întâmplare care poate fi considerată un bun exemplu în situația de față: o elevă de clasa a X-a ajunge la spital, unde i se spune că are o afecțiune cauzată de stres, tulburare somatoformă. Aceasta se afla în grija bunicii, părinții nefiindu-i alături, iar problema a ajuns la diriginte, apoi la consilierul școlii. El a aflat că fata avusese parte de bullying din partea unei persoane importante a comunității din care făcea parte, fiind presată și amenințată să nu dezvăluie o întâmplare la care luase parte. Tânăra a primit sprijin și sfaturi din partea consilierului, iar mai târziu a terminat liceul, ajungând la Facultatea de Filosofie, fiind implicată în multe proiecte de reprezentare a studenților. Această povestire ne arată că, dacă elevul este comunicativ, fiecare problemă poate fi rezolvată, dar și că dificultățile prin care trecem ne pot distruge pe interior în lipsa unei persoane care să ne susțină.

Deși consilierii școlari nu sunt suficient apreciați, părerea mea este că aceștia reprezintă o cărămidă importantă la baza dezvoltării ulterioare a fiecărui elev.

Cristina Vânău este viitor cadru didactic și ambasador al județului Bacău în cadrul proiectului Școli curate’. De asemenea, se implică activ în comunitate făcând voluntariat în cadrul Federației Tinerilor din Bacău, dar și la un centru pentru copii cu dizabilități.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *