Romania Curată

Planurile-cadru pentru gimnaziu: Două limbi străine și mai mult accent pe științe

Majoritatea profesorilor și experților care au participat în ultimele săptămâni la dezbaterea națională organizată de Ministerul Educației privind planurile-cadru pentru gimnaziu optează pentru studierea a cel puțin două limbi străine, păstrarea celor cinci ore de Română la clasa a V-a, mai mult accent pe științe și studierea Educației sexuale, scrie Mediafax.

Este vorba de varianta a doua a planurilor-cadru puse în dezbatere publică, care pune accent pe ştiinţele naturii şi tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartuşnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finală, organizată marţi de Ministerul Educaţiei.

„A doua variantă de plan-cadru evidenţiază opţiunea pentru întărirea studiului ştiinţelor naturii şi tehnologiei în gimnaziu şi promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul ştiinţelor (fizică şi chimie)”, a prezentat Fartuşnic varianta de plan-cadru preferată de cei mai mulţi dintre profesori.

Dintre cei 18.255 de participanţi la dezbatere, 39,7% preferă a doua variantă de plan-cadru, 19,4% preferă prima variantă de plan-cadru şi 27,4% preferă a treia variantă. De asemenea, 13,3% nu preferă niciuna din variante. De altfel, în cadrul dezbaterilor organizate la nivel naţional, profesorii au venit şi cu propriile propuneri, pe care directorul ISE spune că vor fi analizate de către experţi la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Printre propuneri se numără cele care cer ca elevii de gimnaziu ar trebui să studieze şi Educaţie pentru Sănătate (Educaţie sexuală), Educaţie Rutieră, Educaţie Juridică, Educaţie Ecologică, Educaţie Economică, Drepturile Copilului şi despre protecţia consumatorului şi drepurile de autor.

Profesorii mai susţin, de asemenea, creşterea ponderii de opţionale (curriculum la decizia şcolii).

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Planurile-cadru pentru gimnaziu: Două limbi străine și mai mult accent pe științe

  1. tranzitia

    Simplificati cat mai repede programa scolara in special clasele 1-4 si 5-8 ca e prapad printre copii din cauza materiei abominabile predata acum, sunt cabinetele pline de copii ce dezvolta probleme psihice grave pentru ca nu fac fata programei incarcate pana la refuz.

    Reply
  2. Costin

    Pai si unde naiba se simplifica? Prea multe inutilitati de genul istorie si lat(r)ina, prea multa lb tomana, prea putina engleza, deloc educatie civica, sexuala, sportul e o gluma in loc sa fie descalificator. Pe ei ii freaca grija de religie si alte asemenea.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *