Adrian Popescu

Planul ascuns al UDMR-PNL: Bogdan Olteanu, un prim-ministru tehnocrat pentru liniştea corupţilor. Hai să vedem cât de… tehnocrat!

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este noul nume vehiculat pentru funcţia de premier, dacă partidele eşuează în a alcătui o nouă majoritate în Parlament. Varianta Bogdan Olteanu ca prim-ministru a fost lansată recent de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, însă, conform surselor României Curate, ar avea şi susţinerea PNL. Astfel, Dacian Cioloș ar fi numele vehiculat pentru a se accepta ideea de guvern tehnocrat, dar din căciula ”negocierilor” ar urma să iasă Bogdan Olteanu.

Este însă Bogdan Olteanu un tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului? Haideți să parcurgem împreună câteva file din CV-ul lui mai puțin sau mai mult… politizat.

Copilăria în Zambaccian. Cu toate răsfățurile unui fiu de nomenclaturiști

Bogdan Olteanu a crescut într-o familie de răsfăţaţi ai regimului comunist, tatăl său, Dănuţ Florin Olteanu, fiind inginer şi secretar de partid, iar bunica din partea mamei, Ghizela Vass, a fost activistă PCR în perioada interbelică, apoi membru al Comitetului Central al PCR şi adjunct al Secţiei de relaţii externe a partidului.

Deşi a fost marginalizată la sfârşitul anilor ’70 de Nicolae Ceauşescu, Ghizela Vass a beneficiat de toate privilegiile înalţilor demnitari comunişti, printre care şi o casă naţionalizată din zona Kiseleff, mai precis pe strada Zambaccian, în care a locuit şi Bogdan Olteanu.

Joaca de-a şcoala

Lipsit de orice griji materiale, Bogdan Olteanu a jonglat de-a lungul timpului prin cele mai bune şcoli din Capitală. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, pe care însă a abandonat-o după trei ani şi s-a mutat la Facultatea de Drept. După ce și-a luat diploma în anul 1997, el s-a înscris la un doctorat în Filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, însă a fost exmatriculat în 2004, ca urmare a absenţelor numeroase. În 2013, a devenit doctor în Drept la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi.

Finul lui Tăriceanu

Bogdan Olteanu a intrat de tânăr în politică. În anul 1991, el s-a înscris în PNL, condus atunci de Radu Câmpeanu.

Cel mai important sprijin a venit de la Călin Popescu Tăriceanu, cel care de altfel i-a și devenit naș. Astfel, după absolvirea Dreptului, în 1997, Olteanu a fost angajat pe postul de consilier al lui Tăriceanu, pe atunci ministru al Industriilor şi Comerţului, după ce activase în rândul Tineretului Naţional Liberal, unde a ocupat funcţiile de vicepreşedinte (1996-1998) şi preşedinte (1998-2000).

În 2004, a fost ales deputat de Bucureşti pe listele listele Alianţei DA, iar în decembrie 2004, a fost numit în funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tariceanu.

A demisionat din funcţia de ministru în 2006, însă a fost ales imediat preşedinte al Camerei Deputaţilor, înlocuindu-l pe Adrian Năstase. Din octombrie 2009, Olteanu a ocupat funcţia de  viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

De ce a plecat de la șefia Curții de Arbitraj și ce a făcut cu 180.000 de euro

Printre alte funcţii deţinute de-a lungul timpului de Bogdan Olteanu este şi aceea de preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. A părăsit acest post în primăvara anului trecut, în plin scandal în care era implicat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, care a și fost arestat pentru corupţie. Mai mult, procurorii au descoperit nereguli şi în modul în care Vlasov distribuia dosarele către arbitrii de comerţ. Oficial, Bogdan Olteanu a invocat tocmai neregulile făcute de Vlasov în demisia sa, doar că a făcut acest lucru DUPĂ izbucnirea scandalului. Conform publicației bancherul.ro, Bogdan Olteanu ar fi avut venituri consistente la Curtea de Arbitraj. Potrivit declarației de avere menționată de bancherul.ro, în 2013, el a încasat venituri de 514.716 lei, adică 116.000 de euro (aproape 10.000 de euro/lună). Aceeași sursă calculează nenoncordanțe în declarațiile lui de avere de 180.000 de euro (detaliile aici).

Iubitul Alinei Gorghiu sau doar cel care a promovat-o?

Presa a speculat în mai multe rânduri că Bogdan Olteanu ar fi fost iubitul Alinei Gorghiu, mai ales după ce el a divorţat în anul 2009. Legătura dintre cei doi a fost şi una profesională, Olteanu activând ca partener în casa de avocatură „Gorghiu şi Asociaţii – Servicii de consultanţă SRL”. În declaraţia de avere completată în anul 2005, el a menţionat că a primit de la casa de avocatură a Alinei Gorghiu suma de 20.000 lei, reprezentând dividende.

Accederea Alinei Gorghiu în politică este şi meritul lui Bogdan Olteanu, el ajutând-o în 2008 să obţină un mandat de deputat din parte PNL.

De asemenea, Alina Gorghiu deţine din 2008 şi calitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, instituţie unde Bogdan Olteanu a fost preşedinte.

Și un ultim episod. Pentru cei care iubesc Roșia Montană

În 2007, pe când era președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu a venit la FânFest, la Roșia Montană. Nu doar că a venit, dar a și făcut senzație, participând la concursul de sărituri în fân. Dincolo de distracție însă, Bogdan Olteanu (PNL) a promis susținerea Legii anti-cianură inițiată în acel an de senatorii Eckstein Kovacs Peter (UDMR) și Gheorghe Funar (PRM). Cum la nivel de declarații publice, și PSD promisese susținerea legii, ar fi trebuit să fie pur și simplu o formalitate adoptarea ei (cele patru partide având o majoritate mai mult decât confortabilă pentru a adopta legea, iar Camera Deputaților, condusă de Bogdan Olteanu era camera decizională). La finalul legislaturii din decembrie 2008, Legea anti-cianură nu a ajuns însă la votul final în Camera Deputaților, cu toate promisiunile făcute de președintele ei, iar proiectul așteaptă și acum pe ordinea de zi un vot. E și un bine relativ în întâmplarea asta. Dacă atunci s-ar fi votat Legea anti-cianură, punând punct definitiv proiectului de la Roșia Montană, probabil n-am fi avut trezirea civică din Toamna românească, ale cărei efecte le vedem și acum.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Planul ascuns al UDMR-PNL: Bogdan Olteanu, un prim-ministru tehnocrat pentru liniştea corupţilor. Hai să vedem cât de… tehnocrat!

  • Terzi Petre

   Bogdan Olteanu este nepot de kominternist. Ce naste din pisica soareci mananca !
   Tariceanu a avut tata vitreg LIBERAL, cumparat de securitate, si a fost infiat politic de Ion Iliescu ! Istoria va consemna asta !

   Reply
 1. Ioana Damian

  Nepotul Ghizelei Vass? Era in CC alaturi de Ceausesti. Cum? Ne intoarcem la nomenclaturisti? NUUUUUU!
  Nu se poate scapa de trecut???

  Reply
 2. Petra

  Asta este „rezerva de cadre” anuntata de Mugur Isarescu?! Ce jocuri murdare face si acest guvernator.
  Mi-l amintesc bine pe Bogdan Olteanu, a fugit din politica compromis,sperand sa i se piarda urma si sa revina, in forta, cand vremurile o vor cere. Face parte din aceeasi pepiniera (cu Ponta, cu Gorgiu etc.) pregatita , intr-un anume loc, sa ia puterea, la un moment dat. Noroc cu Piata Universitatii II care n-o sa permita asa ceva. Planuri monstruoase se urzesc, spre binele politicienilor, nu al nostru. Ma tem pentru Iohannis, momentul de fata este unul istoric si el trebuie sa se ridice la aceasta inaltime. Va fi lasat? Propriul anturaj este discutabil,
  influenta lui Mihalache nu este de bun augur, de exemplu. Sa fie convocat un Sfat al Tarii (de catre Presedinte, de catre Romania Curata sau alta institutie credibila), invitand oameni de seama ai acestei natii: de ex.Neagu Djuvara, Andrei Plesu ,din interior ,si altii din diaspora ramasi credinciosi acestui popor. D-na Mungiu sa ia fraiele si sa faca aceasta propunere. Doamne ajuta!

  Reply
 3. parker

  Presedintele ar trebui sa cunoasca dosarul fiecarei propuneri iar daca in cunostinta de cauza allege un B.Olteanu inseamna ca intra in jocul coruptilor.

  Reply
 4. Lu

  Domnule autor,
  Pe bune, cum sa spuneți că a fost exmatriculat de la doctorat din cauza absențelor?? Păi ce, doctoratul e liceu? La doctorat pe vremea aia nici nu era cu prezența, trebuia doar sa susții 3 examene, trei referate şi in final teza. L-au examtriculat examatriculat probabil fie ca nu si-a trecut toate examenele, ca la Babes Bolyai nu se pune ca ești tu politician, fie ca nu a susținut teza in timpul legal.

  Reply
  • ilidia

   Inca un „pui” de fost. Doar cuvantul „exmatriculat” nu e cel corect. Probabil trebuia „respins” in 2004. Cred ca motivul este ca trecusera deja sapte ani de la inscriere, ori exista si aici niste termene pentru elaborarea si sustinerea lucrarii.

   Reply
 5. corneliu

  Bogdan Olteanu …mi se pare un scenariu greu de inghitit. Unul din principalii adversari ai lui Klaus Iohannis este Tariceanu. Venirea lui Iohannis in PNL a insemnat mazilirea lui Tariceanu si pierderea oricarei sperante de marire. Mai mult Tariceanu a fost unul dintre cei care l-a atacat sistematic pe Iohannis atat direct cat si indirect criticand tot ce a cerut/propus Iohannis. Atunci e greu sa imi imaginez ca Iohannis il va nominaliza pe protejatul lui Tariceanu drept prim ministru.

  Reply
 6. juganaru Ioan

  Oare in Tara asta nu avem oameni care sa ne reprezinte s-au astia se joaca cu nervii nostrii. Te pune in situatia s-ai iei de mina,sa le dai si un sut si poate asa vor pleca !.Nu are ce cauta Olteanu ca premier,a fost pus la banca ca sa fie la adapost !.

  Reply
 7. petre

  sper ca nu ecazul sa mai vorbim tariceanul ,gorghiu si ai ei ….barbati,sau alti nasi ,fini ,pupile,neamuri ,nomenclaturisti sau securisti, altfel iesim din istorie ca popor.

  Reply
 8. paul

  hopa, nu descoperim tehnocratul curat ca lacrima ca sa-l punem prim ministru, ba ca este omul lui Tariceanu, ba ca este omul lui Isarescu, ba ca este fostul iubit al lui Gorghiu, ba ca a luat bani de la un mafiot, ba ca nu si-a facut declaratia de avere cum trebuie, ba ca este nepotul lui Ghizela Vass, fost ideolog al PCR si membru al CC-PCR (implicit evreu) deci nu ramane decat varianta Ciolos, dar cu o mare problema, este si cetatean francez, treaca mearga un etnic german presedintele Romaniei (Rumanische land), dar si un cetatean francez prim ministru???,

  Reply
 9. eva

  Alt Petre Roman ? (Despre gorghiu stiam ca a trecut prin multe paturi pnl pana a ajuns unde e..) Altul in pulover… Paul&Shark !! Alt pnl-ist care ca si tariceanu nu a mai gasit liber un loc destul de „in fata”, in raport de ce merita in psd si s-au inscris in pnl ??!!

  Reply
 10. Ionel Dragusin

  Dar de ce nu se apeleaza la varianta vehiculata la scurt timp dupa dupa tragedie: Lucian Croitoru? Cu siguranta e mai tehnocrat decat Olteanu. In plus, la situatia economica, e nevoie neaparat de un finantist in fruntea guvernului. Si as mai indrazni sa propun un nume, de aceasta data pentru ministerul educatiei: Miclea.

  Reply
 11. Popescu Aurelian

  Nici eu nu sunt de acord cu acest individ ce mi-a facut impresie proasta din perioada sa parlamentara. Parerea mea, cu informatiile actuale, alegerea lui Dacian Ciolos mi se pare o alegere potrivita de care Romania are nevoie.
  Romania are nevoie de un specialist in agricultura care sa rezolve problemele de care are nevoie aceasta pentru cresterea eficientei si mai ales punerea in valoare. Astfel, se impun rezolvate:
  – dezvoltarea agriculturii cu toate sectoarele ei inclusiv centrele de cercetari stiintifice si promovarea unei agriculturi ecologice, fara plante cu mutatii genetice;
  -problemele de mediu, problemele ridicate de inundatii, irigatii, etc. ;
  -silvicultura, oprirea defrisarilor si trecerea la reimpadurirea intensiva;
  – dezvoltarea industriilor complementare agriculturii pentru cresterea eficientei: industria utilajelor agricole, industria alimentara, industria usoara;
  – folosirea intensiva a fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii si a tot ce o poate influienta;
  – cresterea gradului de accesare a fondurilor europene si in celelalte sectore economice;
  – Sprijinirea agricultorilor romani si a produselor lor in relatiile cu UE;
  – Dezvoltarea relatiilor externe a Romaniei si promovarea produselor romanesti pe pietele externe.
  Cred ca a sosit momentul ca Romania sa puna accentul si pe tot ce tine de agricultura. Doar avand o agricultura sanatoasa putem sa ne gandim si la un popor sanatos. Ar fi pentru prima data cand la conducerea guvernului ar fi pus un specialist(nu un plagiator) in probleme de agricultura, un cunoscator al regulilor UE in acest domeniu.
  Singura problema ar fi aceea ca el ar trebui sa-si aleaga singur colaboratorii stiind ca poarta intreaga raspundere cu privire la alegerile facute.

  Reply
 12. nicolae

  Domnilor, acest Bogdan Olteanu, este un smecher de proasta calitate.Daca-i placea vreo meserie, o practica.
  Dar, in afara de lozinci, oare mai stie ceva? Sunt convins ca daca-l scuturi mai serios din ceea ce pretinde ca a invatat, nu va sti nimic.Acest individ daca muncea in mediul privat, era muritor de foame.
  Asa ca-i mai bine in politica, bani multi,raspundere ioc.
  Si acum ni-l vantura noua ca prim ministru? Doamne fereste.Mai degraba nea Nicu Vacaroiu{ am glumit evident}.
  VARIANTA CIOLOS AR FI SOLUTIA IDEALA.

  Reply
 13. Adrian M

  Sa nu uitam accidentul – „neaccident” – de circulatie din 2007, din zona Cotroceni. Cate balbe, cate NU-uri si cate minciuni. Toate au un nume : Lasitate! E o calitate, nu? Si in plus il „recomanda” chiar de pe atunci ca prim-ministru inca ceva : nesimtirea!

  Reply
 14. George Petrineanu

  Ne traind in tara nu stiu mare lucru despre Olteanu, drept care nu am nicio parere despre el.

  Interesant un fapt din politica suedeza. Doua personaje de absolut virf din Partidul Liberal (Moderaterna) au condus cu un extraordinar succes in mai multe mandate (2006-2014). Anders Borg, ministru de finante, a avut un rol hotaritor in evitarea crizei economice din 2008 si in realizarea unei economii sanatoase a Suediei. Al doilea este stralucitorul Fredrik Reinfeldt care a fost „Stadsminister” (echivalentul primului ministru in Suedia.

  Ambii au diferite studii universtitare dar niciunul din ei nu si-a luat examenul de diploma.

  Cind partidul sau a pierdut locul la guvernare (2014) fiind inlocuit de o coalitie de stinga, ambii politicieni si-au dat demisia din partid si politica (!!!) proprie initiativa, fara specacol si fara explicatii.

  Multi dintre politicienii suedezi inclusiv cei cu prestatii foarte bune, nu au studii superioare. In Suedia opinia publica discuta extrem de rar despre competentele universitare ale politicienilor.

  In România se vorbeste insa extrem de mult de tehnocrati, de ocuparea locurilor prin concurs, de necesitatea studiilor superioare la politicieni. Si probabil putini dintre politicieni nu au studii superioare (pe bune sau prin falsuri).

  Ar putea sa-mi explice cineva?

  Referinte aici:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Borg
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Reinfeldt

  Reply
 15. POPOVICIU DORIN

  Carte de vizita nu gluma, FINUL lui Tariceanu si exIUBITUL Alinutei il recomanda mai ales ca tehnocrat!

  Reply
 16. Emil

  Dacă PNL îşi închipuie că românii vor pune botul la nepotul Ghizelei Vass, revirginat şi servit poporului pe post de prim ministru, înseamnă că a cam sosit timpul The Next Level….

  Reply
 17. DAN

  Si de-a stanga, si de-a dreapta, si in ale finantelor, si in privat: http://www.badpolitics.ro/clubul-de-la-roma/
  Ce mi se pare ciudat, citind numele lor, este faptul ca in anumite momente ei au fost ‘inamici’ dar sunt convins ca aceasta stare ‘antagonica’ a fost doar pe ‘sticla’ spre prostirea noastra.
  Iliescu vs Constantinescu si lista poate continua.

  Reply
 18. Visoiu Manuela Sanda

  Din sursele mele , de altfel directe , Bogdan Olteanu este asa cum il descrie articolul; dar nu Mugur Isarescu a facut jocurile in ceea ce-l priveste , ci PNL; dupa cum, probabil , stiti , ca si in alte institutii ale statului , fiecare partid isi trimite un candidat , acceptat sau nu . De data asta , USL ,deja copt , a avut castig de cauza. Alternativa n-a existat la vremea respectiva.
  Din punctual meu de vedere , sa-l lasam sa stea acolo , ca tot nu face mare lucru si nici nu se omoara nimeni dupa el.
  DAR , NU PRIM MINISTRU!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *