Adrian Popescu

Piuneze si hartie de milioane de euro? Pe ce mai cheltuie ministerele banii publici

Guvernul Ponta a dat startul cheltuirii de mari sume de bani pe bunuri si servicii de prin ministere. Milioane de euro sunt alocati pentru produse de birotica (hartie, tonere, pixuri, stilouri, agende, agrafe si piuneze etc.), in vreme ce solutiile de digitalizare si informatizare bat pasul pe loc. Interesant este ca Executivul este gata sa aloce aproape 30 milioane euro pentru a introduce internet in scolile de la sate, in vreme multe unitati de invatamant nu sunt racordate la canalizare si apa curenta.

Piuneze si agrafe de sute de mii de euro la Ministerul Transporturilor

Desi Guvernul a taiat banii de la majoritatea investitiilor in infrastructura, Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Ovidiu Silaghi, a dat comanda pentru cumpararea de articole de birou (hartie pentru copiatoare, dosare tip plic, bloc notes, capsatoare, baterii, pixuri, creioane, stilouri, agende, agrafe de birou, rigle, foarfeci, piuneze, ace cu gamalie, sfoara de bumbac). Valoarea achizitiei este estimata la aproape 900.000 lei cu TVA (aproximativ 200.000 euro).

Produsele sunt destinate Autoritatii de Management POST-T, adica institutia care ar trebui sa se ocupe de atragerea de fonduri europene. Saptamana trecuta, Comisia Europeana tocmai a anuntat ca suspenda finantarea proiectelor pe domeniul Transport.

Un milion de euro pentru hartie de copiator la Ministerul Finantelor

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a lansat de curand o licitatie privind achizitionarea de hartie pentru fotocopiatoare format A4 şi A3, pentru enorma suma de 5 milioane lei cu TVA (peste un milion de euro). Hartie este destinata atat ministerului cat si unitatilor din subordine (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Autoritatea Natională a Vămilor şi Comisia Naţională de Prognoză.

Pana in prezent, Ministerul Finantelor a cheltuit sume importante din bugetul public pentru informatizare, asa ca ramane un mister de ce are nevoie de atat de multa hartie pentru copiatoare.

Ecaterina Andronescu vrea internet in scolile de la tara

Una din promisiunile premierului Victor Ponta este aceea ca toate scolile din tara vor avea acces la internet. Asa ca Ministerul Educatiei a lansat un proiect in valoare de 120 milioane lei fara TVA (27 milioane euro), ce are va obiect conectarea a 2.446 de scoli din mediul rural sau mic urban la internet prin conexiuni broadband.

Problemele cu adevarat importante cu care se confrunta scolile din mediul rural sunt insa altele. Multe nu sunt racordate la apa curenta si canalizare, au inca „WC-ul in curte”, iar pe timpul iernii fac fata cu greu frigului din clase.

Investitiile in informatizarea scolilor au produs situatii hilare in trecut. Potrivit unei analize efectuate de ARC in martie 2012, exista sute de scoli care sunt racordate la internet, dar nu au calculatoare, dar si invers, au calculatoare dar nu au acces la internet.

La MApN prioritatea este tiparirea de reviste militare

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, anunta recent ca Armata nu mai are bani pentru a folosi tancuri si avioane la defilarile organizate de 1 Decembrie, deoarece combustibilul este foarte scump, iar la rectificarea bugetara operata saptamana trecuta de Guvern nu a primit sume in plus, ci doar „incurajari si urari de sanatate”.

Si totusi, MApN doreste sa achizitioneze utilaje pentru tiparirea de reviste militare (un computer „TO PLATE” si o linie de finisare), iar costurile vor fi de peste un milion de lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *