Romania Curată

Petre Tobă, acuzat de plagiat! Ministrul de Interne ar fi copiat 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale de doctorat

Peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, sunt copiate cuvânt cu cuvânt din lucrări de specialitate sau din referate de pe internet. Desoperirea aparține jurnalistei Emilia Șercan și a fost publicată de Pressone.

Conform jurnalistei, ministrul a copiat pagini întregi fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice. Paginile copiate provin din surse multiple: cărți de specialitate, cursuri universitare, referate disponibile pe diverse site-uri. Din acest motiv, teza nu are vreo unitate conceptuală, iar lectura ei dă senzația că singurul scop al autorului a fost de a umple cât mai multe pagini.

Titlul tezei de doctorat  în Științe Militare a lui Petre Tobă este „Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliție (r) Anghel Andreescu.

Jurnalista Emilia Șercan scrie că introducerea începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, care a avut același coordonator de doctorat. Atât în teza lui Tobă, cât și în cea a lui Tucmuruz apar o serie de autori – precum Ionel Nicu Sava, Barry Buzan, Janowitz Morris, Luciana Alexandra Ghica sau Marian Zulean – care sunt indicați la subsol prin „op.cit.”, adică operă citată anterior, însă niciunul dintre aceștia nu este menționat în lucrările lui Tobă și a lui Tucmuruz anterior citării sale prin „op.cit.”.

Comic: „Apud”, nume predestinat pentru a fi citat

Un fapt comic este și că Petre Tobă a inclus în Bibliografie doi autori faimoși – Joseph Stiglitz și Barry Buzan – la litera A, trecând înaintea numelor lor particula Apud. De fapt, „Apud” înseamnă în regulile academice de citare „după” sau „după cum apare la”.

„De altfel, Tobă i-a inclus în bibliografie pe toți autorii care se regăsesc în notele de subsol. Pe cei doi de mai sus însă, i-a trecut la litera A, cu „Apud” înaintea numelui, crezând, probabil, că Apud ar fi numele de familie: Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan”, dezvăluie Emilia Șercan.

Petre Tobă a respins ideea că ar fi plagiat: „Credeți-mă, și vă afirm cu toată buna credință, că am încercat prin cercetare să aducă o îmbunătățire unei structuri din Poliție, iar după aceea am transpus în practică, având șansa să devin șeful IGPR. Este o lucrare făcută cu bună-credință, cum am crezut eu că e mai bine pentru a putea aplica pe structura respectivă”.

Petre Tobă a condus Poliția Română în ultimii trei ani, fiind numit în funcție în timpul guvernării lui Victor Ponta. Acum a fost pus ministru de Interne în noul guvern condus de Dacian Cioloș.

Detalii și dovezi despre acuzația de plagiat, pe Pressone (aici)

La fel ca și colegii săi de Cabinet, ministrul Tobă a semnat declarația de integritate, prin care își asumă (sub sancțiunile legii civile și penale privind falsul în declarații), printre altele, că nu a fost (nu este) implicat ”în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate” și nici în ”comiterea de infracțiuni”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Petre Tobă, acuzat de plagiat! Ministrul de Interne ar fi copiat 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale de doctorat

 1. Nelu Stiuca

  AUZITI GROZAVII, studii doctorale la Catedra de Strategie Militară și Securitate, Departamentul Operații Întrunite, Studii Strategice și de Securitate din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” din cadrul MApN.
  Titlul tezei de doctor în Științe Militare este „Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”.
  Coordonator de doctorat chestorul general de Poliție (r) Anghel Andreescu prietenul liderului de sindicat si mare revolutionar SURUGIU IULIAN. Toate acestea ne sugereaza ca suntem in tara BASMELOR.
  Tot la categoria GROZAVII prin Legea 140/2015 s-a modificat Legea nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare si s-a infiintat Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale -ASSN-(unde membrii sunt tot felul de stupizi) a carui atributii se suprapun peste cele ale COMUNITATII NATIONALE DE INFORMATII subordonata CSAT-ului .
  In Ro e mai ceva ca in JUNGLA face cine vrea din cadrul sferei PUTERII STATULUI tot ce-si doreste.
  Pentru prevenirea unor asemenea aberatii sau anomalii SE IMPUNE desfiintarea urgenta a; Colegiului Naţional de Apărare, a Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale dovedindu-se ca nu fac in nici un fel BINE dezvoltarii statului roman ba din contra ajuta la intarirea si dezvoltarea unor MAFII ce ameninta viitorul Ro.
  Tot pentru prevenirea unor aberatii sau anomalii in societatea romaneasca si mai ales in sistemul politic romanesc se impune de asemenea interzicerea obtinerii de titluri doctorale si universitare in cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Academiei de Stiinte Militare si Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Pentru cei ce activeaza in aceste domenii sunt suficiente alte distictii si gradele profesionale oferite pe merite (truda, munca, stiinta, cercetare, etc.) asa cum se procedeaza in tarile lumii civilizate si dezvoltate.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cmt: se încadrează la criteriul ”nu a fost (nu este) implicat în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate” – obținerea fără drept a unui titlu de doctor conferă atât avantaje nepatrimoniale nejustificate, cât și patrimoniale (când pe baza unui titlu de doctor se obțin avansări, sporuri la salariu etc.)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *