Romania Curată

PETIȚIE: ”Sfârșitul democrației vine pe conducta de gaz”. VEZI ce li se cere deputaților și SEMNEAZĂ ȘI TU dacă ești de acord!

La scurt timp după ce RC a publicat ancheta despre legea specială pentru domeniul gazelor care a fost trimisă la începutul acestei săptămâni la Camera Deputaților, Comunitatea De-clic.ro a lansat petiția ”Sfârșitul democrației vine pe conducta de gaz”.

Textul petiției, prin care li se solicită deputaților să respingă acest proiect de lege poate fi citit mai jos, iar petiția poate fi semnată aici (click)

***

Aici (click) poți citi mai multe detalii despre cât de aberant e proiectul de lege specială pentru gazele naturale

***

Stimați deputați,

Transgaz încearcă să forțeze votul pe o lege complet abuzivă. Actul normativ pentru construirea conductei de gaz BRUA, dacă ar fi aprobat, ar încălca flagrant legile românești. Garantarea proprietății private, legile naționale și internaționale privind protecția mediului, regimul terenurilor agricole și a pădurilor, a ariilor protejate sau a patrimoniului cultural vor fi afectate ireversibil. Mai mult, legea prevede INTERVENȚII SPECIALE ALE JANDARMERIEI împotriva celor care s-ar opune aplicării normelor abuzive ale acestei legi!

În forma amendată de Guvern [1], prevederile legii s-ar putea aplica oricărui proiect privitor la gazele naturale. Sub incidența acestei legi ar intra și orice proiect de explorare sau exploatare, prin simpla declarare a acestuia ca fiind ”de importanță sau interes național”.

Cerem ferm respingerea acestui proiect de lege care aduce grave leziuni statului de drept și principiilor democratice!

Vă reamintim că ultima tentativă a Camerei Deputaților de a acorda legi speciale unor investitori în numele ”interesului național”, cu încălcarea legilor românești și a drepturilor cetățenilor, a avut parte în 2013 de o vehementă opoziție în rândul cetățenilor.
—–
[1] titlul propus de Guvern: ”Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale”

De ce este important?

Această lege trebuie oprită! Este inacceptabil ca un investitor să beneficieze de derogări și exceptări de la legea care ar trebui să fie egală pentru toți. Aceste derogări pun în pericol drepturile și libertățile noastre. Traseul proiectului legislativ și prevederile sale sunt deosebit de grave și VORBESC DE LA SINE:

► În luna iunie Senatul l-a respins printr-un vot covârșitor. Drept urmare, lobby-ul Transgaz a forțat adoptarea legii prin Ordonanță de Urgență. Avizele nefavorabile venite de la ministere au făcut să cadă varianta OUG. Proiectul de lege a plecat însă avizat favorabil de la Guvern (cu mențiunea asumării amendamentelor propuse).
► Proiectul de lege încalcă regimului de exploatare a pădurilor și de scoatere temporară sau definitivă din circuitul agricol și/sau forestier a unor terenuri agricole sau păduri.
► Încălcarea drepturilor de proprietate și eludarea legislației exproprierilor. Inițiatorul de proiect (Transgaz în cazul de față) poate apela la Jandarmerie împotriva proprietarilor care s-ar opune abuzurilor prevăzute în prezentul proiect de act normativ.
► Încălcă regimului de protecție a ariilor naturale protejate. Proiectul BRUA (528 de km) trece prin 11 județe, 7 arii naturale protejate (25 de km) și taie în două un sit UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului.

ATENȚIE! Proiectul urmează să intre în ”procedură de urgență”. În două săptămâni ar putea intra deja pe ordinea de zi la dezbaterea și votul în plen al Camerei Deputaților, cameră decizională.

Haideți să spunem clar acestui Parlament ce nu a înțeles în 2013: nu acceptăm legi abuzive, forțate în numele unui pretins ”interes național”. Semnați și dați mai departe, avem la dispoziție doar 2 săptămâni pentru a opri această lege.

***

Textul petiției, prin care li se solicită deputaților să respingă acest proiect de lege poate fi citit mai jos, iar petiția poate fi semnată aici (click)

***

Aici (click) poți citi mai multe detalii despre cât de aberant e proiectul de lege specială pentru gazele naturale

***

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “PETIȚIE: ”Sfârșitul democrației vine pe conducta de gaz”. VEZI ce li se cere deputaților și SEMNEAZĂ ȘI TU dacă ești de acord!

 1. Adrian

  Ar trebui trimise parlamentarilor și toate punctele de vedere ale publicului de pe parcursul diverselor consultări.

  Reply
 2. Ioan Bele

  Noua lege ar permite incalcarea dreptului de proprietate fara o analiza a fiecarui proiect de importanta nationala.
  Cred ca daca ar fi supus unei comisii cu drept de aviz general din Camera Deputatilor aceasta ar trebui in mod obligatoriu sa tina cont de parerea expertilor din domeniile solicitate pentru OUG.
  Dr.Ioan Bele.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *