Adrian Popescu

PETIȚIE: Salvați Universitatea Central Europeană!

O petiție internațională ce urmărește salvarea de la desființare a Universității Central Europene din Budapesta (CEU), vânată de guvernul populist al premierului ungar Viktor Orban, a strâns deja aproape 40.000 de semnături.

Un proiect de lege care înăsprește regulile privind prezența universităților străine în Ungaria ar putea forța închiderea Universității Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul și filantropul George Soros.

Universitatea Central Europeană a fost fondată în 1991 după căderea comunismului, are peste 1.400 de studenți anual și angajați din peste 100 de țări. În acest an, 73 de studenți și masteranzi români studiază la CEU, iar alte câteva mii de studenți români au absolvit universitatea de-a lungul timpului.

CEU este o universitate privată „dedicată cercetării intelectuale social și moral responsabile„, este acreditată atât în Ungaria cât și în Statele Unite, și este recunoscută printr-o lege specială ungară, fiind finanțată independent printr-un fond privat, granturi, gesturi filantropice, parteneriate, venituri proprii și granturi de cercetare. CEU este una din cele mai bine plasate universități în clasamentele universitare internaționale.

Temerile privind o „potențială influență străină” au determinat guvernul populist al premierului Viktor Orban să ia măsuri împotriva universității urmărind între altele:

 • să împiedice Universitatea Central Europeană să opereze sub numele actual;
 • să permită imixtiunea guvernului ungar în politica de cadre a universității;
 • să împiedice CEU să mai acorde diplome americane studenților săi;
 • să ceară CEU să deschidă un campus  universitar în statul New York.

Răspunsul oficial al CEU la aceste  măsuri descriu legislația propusă drept  discriminatorie și inacceptabilă.

De aceea, mai mulți absolvenți, studenți, cercetători și profesori din întreaga Europă, inclusiv din România, au inițiat o petiție prin care se solicită parlamentului maghiar să renunțe la proiectul de lege în cauză.

Puteți semna aici petiția de salvare a CEU care a strâns deja  astăzi, 3 aprilie, peste 36.000 de semnături.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “PETIȚIE: Salvați Universitatea Central Europeană!

  • Dumitru

   Addendum : Tocmai am citit in RL o descriere mai exacta a legii care a trecut prin parlament. RL spune ca ea interzice activitatea institutiilor de invatamant bazate intr-o tara straina dar care nu dau aceleasi diplome in tara din care vin. Mi se pare de bun simt legea, si bizar sa ai o universitate de drept american care functioneaza doar in Ungaria (si nu in SUA).

   Reply
 1. Radu Drobot

  Consider ca dl. Viktor Orban stie mai bine (decat noi din exterior) care sunt interesele Ungariei si in ce masura pot fi lezate de pregatirea pe care o ofera universitati finantate din afara tarii. Ca atare, nu avem caderea sa stabilim ce este bine sau rau pentru Ungaria si cu atat mai putin sa votam intr-o problema in care avem informatii total insuficiente.

  Reply
  • Andreea

   Si ce parere aveti despre ceea ce zicea Orban in anii 90 despre Soros si investitiile sale in Ungaria?
   „We have been shocked by the recent disgraceful attacks against the Soros Foundation and George Soros himself. By supporting the younger generation, the movement of special colleges he has helped establish a more open and free atmosphere in Hungary. Seeing the difficult situation of higher education, we think that newer generations will also need the unselfish support of the Soros foundation which we hope they will continue to give in the future too.”
   Sursa, aici: http://erinjenne.blogspot.ro/2017/04/orbans-attack-on-ceu-prefigures-hard.html

   Reply
 2. Moisi Petruta

  Ca una care am beneficiat de participarea la o conferinta organizata de CEE imi exprim supremul regret pentru un asemenea current intr-un Stat membru al UE. Cat de mare este ignoranta si reaua vointa a semnatarilor acelei scrisori! Ma infior de cat de mare este prostia care sae manifesta pe tot globul la ora actuala. Iar prostia este si agresiva si violenta in actiunea de distrugere a tot ce inseamana instruire, educatie, cultura. Regret.

  Reply
 3. Iosif

  Impartialitate domnulor, fiti impartiali gamias piciorul ca deja sunt satul de toate prostiile astea care incearca sa manipuleze.

  Ce sa salvam la aceasta universitate? Stiti voi tot adevarul absolut? Ce, a venit Orban si a dat oamenii afara in strada, i-a umilit? Care este interesul meu, interesul nostru al romanilor in a ne baga nasul in tara altuia si treburile altora?

  As intelege isteria asta care mi se pare absurda, daca intradevar Viktor Orban ar fi inchis mai multe universitati, ar fi un dictator stalinist, ar linsa oamenii in strada, ar veni dubele ar lua oamenii si ar disparea pe veci, torturati si morti undeva in ceva pivnita.

  Si hai sa o lasam mai moale cu „filantropul” Soros, o fi el filantrop, dar omul nu e nici pe departe asa curat cum este prezentat. Si Hitler a fost filantrop, si Stalin a fost filantrop cand a trimis graul din ukraina catre aliati altfel cunoscut ca si Holodomor. Cat ma dispera cand lumea isi pune ochelarii partinitori prin care sa analizeze lucrurile.

  Soros mai frumos exprimat este asa cum spun fetiscanele astea la stiri ” controversatul om de afaceri” cand nu vor sa spuna verde pe fata despre coruptie,mita,spalare de bani si alte lucruri si mai urate.

  „Palkovics told reporters that the proposed law was the result of a review of 28 foreign universities operating in Hungary, of which only one, CEU, lacks a campus in its home country. Palkovics said the government does not want the university to leave Hungary and that it would support a bilateral agreement with the U.S. enabling it to remain open.

  „This is not an anti-CEU investigation and not against Mr. Soros,” Palkovics reportedly said. „We don’t have any concern about the quality of the diplomas.”

  Asta e adevarul, nu ca Orban vrea moartea universitatilor si doreste sa purifice tara de intelectuali sau alte minuni care le vad online.

  Reply
   • Iosif

    Correct, daca tot vrem sa fim impartiali. Poate ne va lamuri si cineva de unde isi primeste romaniacurata fondurile. Sunt absolut sigur ca soros nu are absolut nici o legatura cu asta.

    Right? Right :)

    Stii cum e cu impartialitatea, jurnalismul, codul deontologic si toate prostioarele astea. Da stiu, e greu la noi, e greu cu toate astea.

    Dar in prima faza poate ar trebui ca inainte de petitie si semnale de alarma si minuni d’astea de „fiti solidari”, oamenii educati si impartiali de la romaniacurata care nu au absolut,repet absolut nici o legatura cu george soros si nu au primit in nici un fel banuti prin nici un mod de la „filantropul” ala.

    In prima faza poate ar trebui sa ne prezinte asa la „mistocareala” sa presimt si eu ca nu intru sa citesc o gazeta. Asa o introducere, cine e soros, ce face omul,cu ce se ocupa, are legatura cu romaniacurata sau nu are, ce este acea universitate, care sunt problemele din ungaria, ce este exact acea lege. Nu instant sarim la concluzii pripite ca vai tulai tu marie, hai sa ajutam saracii din ungaria si sa fim solidari, ca Orban si guvernul lui populist trimit doctoranzii la Auschwitz.

    Desigur sa tot o tinem pe linia impartialitatii, prezentam argumente pro si contra si abia dupa aia il lasam pe cititor sa isi traga singur concluziile, daca doreste sa semneze acea petitie si daca doreste sa fie solidar.

    Zic si eu asa ca spargator de seminte.

    Reply
 4. Gelu

  @dumitru. E fals ce scrie RL, daca asta scrie. Intre alte conditii, ar treui sa isi faca un alt campus la New York, practic alta universitate. Nu au cum sa satisfaca conditia asta, ar da faliment. Soros a dat odata un endowment CEU si mai da niste burse, in rest universitatea e autonoma, iar asta ar insemna un buget mai mare decat dublu, practic dublarea unversitatii din Budapesta cu una americana.

  Reply
 5. Bon

  După alegerea lui Trump, bate tot mai tare vântul dinspre est. Unii cred că sunt deficiențe de parcurs democratic care vor fi remediate. Poate nepoții nepoților lor să prindă remedierea (dar valorile vor fi altele atunci) …
  Distrugerea educației și culturii în general are un scop: dizolvarea societăților și stăpânirea lor. Nu se poate să constați ce retardați suntem față de vestici în domeniul educației și cercetării și să investești banii în transportoare blindate și măriri de salarii aiurea (oamenii de „stânga”)! Iarăși, nu se poate, plecând de la aceeași stare de fapt, să institui standarde aproape occidentale (guvernele de „dreapta”). Viktor Orban este un jucător pe cartea populismului, așa cum era un jucător de fotbal cu vameșii de la Curtici și Nădlac. Putea să întreprindă demersuri diplomatice pe lângă guvernul federal și președintele Obama dacă voia să obțină dublă recunoaștere a diplomelor.
  De parcă asta e marea problemă a Ungariei acum: să discute de pe picior de egalitate cu SUA! Și-au adoptat o lege de parcă alte state bogate vor să înființeze universități cu zecile la Buda și la Pesta! Ungurii sunt o nație aprigă și poate vor înțelege că democrația nu se construiește cu lideri cu gurile mari, ci cu mințile vizionare. Or, ghinion, pentru ei, acum au o gură mare în fruntea guvernului. Mă-ntreb ce-ar face Orban dacă Erdogan ar dori să intre-n Ungaria ca-n Franța: acum plătește imami pentru moscheile din afara Turciei și înființează o universitate islamică la Strassbourg …
  Democrația e frumoasă, principiile-i sunt nobile și generoase, însă se-ntreține cu ceva care seamănă cu US Navy, CIA, Pentagon, drone, submarine etc. Cu paprika se obține o accelerare a circulației sângelui, dar local.

  Reply
 6. Mihai Popa

  Tot ce vine de la Soros este suspect. Din câte m-am lămurit pr internet, este un fel de Iosif Rangheţ
  adaptat timpurilor noastre. Şi nici eu, nici toţi cei pe care îi cunosc, nu ştiu nici o persoană care să se mândrească că are o diplomă CEU. Fum…

  Reply
  • Andreea

   E, iata ca in anii ’90 nu tot ce venea de la Soros era suspect. Chiar contrariul.
   Ce spunea Orban in 1992 despre Soros si investitiile sale in Ungaria
   “We have been shocked by the recent disgraceful attacks against the Soros Foundation and George Soros himself. By supporting the younger generation, the movement of special colleges he has helped establish a more open and free atmosphere in Hungary. Seeing the difficult situation of higher education, we think that newer generations will also need the unselfish support of the Soros foundation which we hope they will continue to give in the future too.”
   Sursa, aici: http://erinjenne.blogspot.ro/2017/04/orbans-attack-on-ceu-prefigures-hard.html

   Reply
   • Iosif

    Faptul ca Orban e inca un politruc, nu este o noutate. Insa cand doresti sa prezinti multimii ca orban=rau, soros=bun, I stand with Soros, I stand with CEU, trebuie sa incerci sa prezinti din o perspectiva neutra lucrurile.

    In momentul in care contaminezi cu pojarul partinitor un articol, si daca ai drepdate, nu te mai crede nici dracul.

    Mai avem si alte probleme, genul CEU in foarte multe ocazii a acuzat ungaria pentru problemele „refugiatilor” care desigur,dupa ceva vreme pe pagina CEU a fost schimbata la termenul de „migrants” si nu „refugees”.

    Sunt prea multi, toata africa are parte de ce se numeste „population boom”, iar saracii, cei care doresc sa vina in europa, cei care sunt sub nivelul de 1 dolar/zi, sunt mai multi la numar doar in toata africa,decat toata populatia europei, nu a uniunii,ci a tuturor tarilor din europa.

    Faptul ca cei saraci adunati din toata Africa+Pakistan+ Kargazstan+Tadjikistan+Uzbekistan+ multe alte locuri mor de foame,este un lucru rau. Faptul ca tu ca si universitate acuzi ungaria ca nu doreste sa ii acomodeze pe toti care vin acolo, da dovada de ignoranta suprema.

    Faptul ca incerci sa distorsionezi argumentele dand vina in mare parte pe Assad si acele „barrel bombs”, neintrand mai adanc in subiect, nefacand o analiza temeinica despre problemele de acolo si prin asta incercand sa manipulezi lumea crezand ca ungaria este un stat nazist care mai bine doreste moartea refugiatilor sirieni decat sa ii ajute, iarasi nu da dovada de impartialitate.

    Tii „lecturi” despre problema refugiatilor, dar nu mentionezi nici macar o singura data ce s-a intamplat prin Köln de anul nou, nu mentionezi bataclan, nu mentionezi un singur lucru negativ, ci doar te concentrezi la probleme generale, de forma prin care spui multe ,dar de fapt nu spui nimic.

    Nu mentionezi problemele de integrare in societate,de fapt esti indignat ca de ce altii nu doresc sa adopte cultura celor veniti din afara, in loc ca cei veniti din afara sa adopte si sa se conformeze cu regurile societatii ale tarii in care doresc sa intre.

    Am vazut ce are de spus CEU in mare parte despre aceste probleme, si discursurile lui Michael Ignatieff sau Elżbieta M. Goździak sunt orice,doar impartiale nu. De fapt Goździak vorbeste cum ea la randul ei a trebuit sa migreze in anii 80, neintrad in detalii genul ca de fapt ea adoptat multe din cultura unde a migrat, nu a cerut drepturi speciale, nu a mers cu pancarde in centru, nu a violat femei, nu a instigat la ura, a fost „fortata” in un fel de statul unde s-a dus sa adopte cultura si normele de acolo.

    Dupa care te miri de ce ungaria,si asa in general ungurilor nu le prea place de tine si de universitatea ta. Stiu si eu, adevarul trebuie sa fie undeva pe acolo pe la mijloc.

    Reply
   • Szakács Béla

    Noile prevederi dau drept de funcţionare în Ungaria numai „universităţilor străine acreditate în baza unui acord inter-guvernamental şi numai dacă întreprind activităţi educaţionale şi în ţara de origine, cu condiţia ca ţara de origine să aparţină Spaţiului Economic European. Fiind acreditată în Statele Unite şi Ungaria dar fără un acord politic în acest sens, CEU este singura universitate din Ungaria care nu îndeplineşte aceste condiţii.”
    Înseamnă că celelalte universități, inclusiv cele 26 străine, nu au privilegiile respective. După expulzare Universității din Praga, de către președintele Republicii Cehă, sub pretextul că Universitatea desfășoară activități politice, prin “Lex CEU” (denumirea dată de Soros), Universitatea mutată la Budapesta a obținut privilegiile respective, iar în anul 2004 în urma reformei în învățământ, urma să fie retrase aceste privilegii. Însă prin cererea expresă a lui Soros György printr-o scrisoare adresată în anul 2004 către ministrul educației și intervenția reprezentantului lui Soros la primul ministru Gyurcsány, Universitatea a reușit să-și păstreze statutul inițial.

    “Bătălia pentru CEU nu este doar pentru salvarea unei universităţi dintr-o ţară străină, ci pentru salvgardarea unui mod de viaţă bazat pe educaţie, raţiune, gândire critică şi liberă şi pe libertatea de a nu fi de acord.” – sau pentru păstrarea unor privilegii față de toate celălalte universități din Ungaria? Este exclus oare gândirea critică și liberă a oamenilor care au votat guvernul actual? Nu cred că un grup de oameni deține monopoliul de “gândire critică și liberă”

    Reply
    • Szakács Béla

     Cu ce se ocupă universitatea? Ce studiază studenții înscriși la universitate? Am copiat câteva date de pe site-ul universitații (http://ceu.libguides.com).

     phD:
     Economics 28
     Environment sciences 34
     Gender studies 24
     Hystory 42
     IRES 30
     Legal studies 27
     Mathematics 42
     Medieval studies 49
     Nationalism 0
     Philosophy 34
     Political science 50
     Public policy 4
     School of public policy 9
     Sociology 21
     Baze de date:
     Business and managemenet 39
     Cognitive Science 19
     Economics and Finance 43
     Education 28
     Energy 17
     Environment Science 23
     Ethnic Studies 30
     Gender Studies 40
     History 54
     International Relations 49
     Jewish Studies 20
     Legal Studies 34
     Librart& Information Science 9
     Mathematics 11
     Medieval Studies 33
     Philosophy 34
     Political Science 51
     Public Policy 55
     Religios Studies 25
     Sociology and Social Anthropology 28

     Pe baza acestor date puteți trage concluzii referitoare la importanța activității universității.

     Reply
     • Iosif

      Domnule Szakacs.

      Din pacate pentru univeristate. Este irelevant cati doctoranzi, si cati masteranzi produci in cate domenii.

      In momentul in care CEU a incercat sa se amestece in rahatul politic, a devenit o tinta. Presupun ca asa cum pot si eu trage niste concluzii, sunteti si dumneavoastra capabil sa trageti alte concluzii.

      Nu poti in nici un caz sa te prezinti ca un stalp al invatamantului superior si sa ramai pe acel „cal” al moralitatii in momentul in care acuzi statul maghiar in mai multe ocazii, fara sa ai si probe clare, definitive, care sa iti si dovedeasca punctul de vedere.

      Cat timp te tii de ale tale, nu are Orban sau oricine altcineva probleme cu tine. In momentul in care ai trecut pe partea politica, si incepi sa te amesteci in functionarea unui stat si ataci la modul direct si indirect atat oamenii de la putere cat si tara din care fac parte, trebuie sa te si astepti la raspunsuri, in unele cazuri,vehemente din partea statului.

      Eu in orice caz asa cred.

      Iar partea cu „batalia” pentru CEU, este o „batalie” pierduta. Sa fiu la fel de transant, este ca si cum Basescu ar vorbi despre coruptia de la noi. Este hilar si jalnic din pacate. Este absolut adevarat ca exista coruptie in romania, si se poate gasi in mai toate segmentele societatii din romania.

      Dar cand cineva ca si Basescu doreste sa aduca acuzatii de acest gen, totul devine hilar si penibil, iar toata problema despre coruptie capata o conotatie comica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *