Romania Curată

PETIȚIE: ”În numele ursulețului: Vrem dreptate!”. Ce solicită organizațiile civice după omorârea ursului din Sibiu

Câteva mii de persoane au semnat în primele zile o petiție inițiată prin intermediul platformei De-clic.ro, prin care se solicită demisia prefectului județului Sibiu, a șefului Poliției și a ISU Sibiu, precum și deschiderea unei anchete în cazul ursului împușcat în această săptămână.

Petiția, al cărui text îl puteți citi mai jos, o puteți semna aici (click):

”Având în vedere evenimentele grave care au avut loc in Sibiu, cerem Guvernului reprezentat direct de Dl Prim-ministru Ciolos, respectiv prin Dl Ministru de Interne, demiterea de urgenta a prefectului judetului Sibiu, a sefului Inspectoratului de Politie Sibiu si a inspectorului-sef I.S.U Sibiu, deschiderea unei anchete transparente pentru pedepsirea exemplara a vinovatilor si alinierea cu celeritate la normele de interventie specifice tarilor civilizate in astfel de cazuri.

În data de 12 octombrie 2016, un ursuleţ cu vârsta de pana intr-un an şi cu o masă corporală similara unei persoane adulte s-a rătăcit în oraşul Sibiu unde a fost urmărit de un pluton de 50 de angajaţi IPJ, ISU şi Jandarmerie, înarmaţi inclusiv cu puşti de asalt automate. După o urmărire care a terorizat şi înspăimântat puiul de urs tocmai pe când acesta îşi găsise un mic refugiu într-un ghiveci cu plante ornamentale, intr-o curte delimitata de garduri solide si inalte, încercând să se ascundă de cei care-l hăituiau, autoritatile statului l-au ucis într-un mod barbar, prin împuşcare. Puiul de urs a murit în ghiveciul pe care se urcase.

Subliniem, nu pentru prima oara:
– lipsa unei pregătiri adecvate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu pentru gestionarea situaţiei pătrunderii unui animal sălbatic în zonă urbană, care a condus la improvizarea unei soluţii exagerate disproporţionată şi de cruzime, nejustificată de înfăţişarea şi comportamentul puiului de urs;
– caracterul neprofesionist, imatur şi sângeros a tuturor factorilor de decizie implicaţi;

Intervenţia plină de cruzime şi decizia de ucidere de către Poliţie a puiului de urs constituie un grav abuz împotriva unei fiinţe lipsite de potenţial ofensiv şi periculozitate.
Asa cum a declarat Prefectul judetului, Dl Cristian Roman imediat dupa incident, aceasta decizie au luat-o in contextul in care se putea pune in pericol viata a 50 de oameni; dorim sa subliniem cu maxima responsabilitate faptul decizia de a folosire a unei arme letale in apropiera acelor oamenilor a pus in pericol, in mod evident, viata oricarui om aflat in preajma.

Denuntam public poziţia publica anormala a prefectului si caracterul nereal, aberant şi inflamator a declaraţiilor sale privind periclitarea a 50 de vieţi de către un simplu pui de urs rătăcit şi speriat.

Solicităm:

 • Demiterea Prefectului judeţului Sibiu pentru incompetenţă şi cruzime
 • Revocarea din funcţie pentru incompetenţă şi cruzime a şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu
 • Revocarea din funcţie pentru incompetenţă a Sefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu
 • Efectuarea de anchete efective şi independente la toate instituţiile în culpă respectiv: Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Jandarmeria Sibiu, pentru identificarea oricăror altor persoane vinovate şi responsabile.
 • Solicitam de asemenea ca rezultatele anchetelor sa fie facute publice

Solicitam de asemenea infiintarea in termenul cel mai scurt a S.U.A.S (Servicul de Urgente pt Animale Salbatice) cu acoperire nationala. Sugeram de asemenea ca in cadrul PROTOCOL-ului, Tranchilizarea animalelor sa fie procedura standard atata timp cat acestea nu pun in mod direct in pericol omul. In cadrul S.U.A.S demararea in regim de urgenta a unor training-uri de pregatire a tragatorilor responsabili pentru fiecare regiune.

Avand in vedere Comunicatul Ministerului Mediului privind posibilitatea eliberarii in mod voit a ursului in mediul urban cereme anchetarea si acestei situatii si transparent in comunicarea rezultatelor anchetei.

Semnatari:
Asociaţia România fără Ei
Asociaţia Naţională de Combatere a Braconajului şi Poluării
Fundatia Eco-Civica

***

Semnează și tu petiția aici! (click)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “PETIȚIE: ”În numele ursulețului: Vrem dreptate!”. Ce solicită organizațiile civice după omorârea ursului din Sibiu

 1. Calin Dejeu

  As vrea sa amintesc despre impactul ultimei petitii de acest gen, nu pentru ca oamenii sa depuna armele, ci pentru ca sa se mobilizeze mai mult:
  https://www.de-clic.ro/campanie/mafia-lemnului-loveste-cu-pumnul-autoritatile-raman-pasive-demite-le
  Directoarea de la APM Hunedoara este inca in functie si se ocupa in continuare cu sustinerea distrugerii naturii. Mai multe despre ea aici, de la minutul 0:45:
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/secarea-raurilor-o-afacere-in-care-au-intrat-baieti-destepti-ministri-si-biserici-noi-nu-trebuie-sa-facem-bani.html
  Directorul de la Garda de Mediu din Hunedoara este inca in functie.
  Directorul geoparcului nu mai este in fuctie pentru ca intreaga administratie „nu mai este in functie”, expirandu-i contractul in urma cu aproape un an si avand apoi dosarul respins la noua sesiune.
  Directorul de la Directia Silvica Hunedoara este inca in functie.
  Comisarul-sef de la politia Hunedoara a fost plimbat 6 luni la Centrul Chinologic de la Sibiu, dar nu pentru cazul Raul Alb, si apoi a revenit la conducerea politiei judetene.

  Reply
 2. Ladiana

  Sunt consternatta de faptul ca nu am văzut manifestări civice atunci când oamenii au fost sfâșiați de ursi, când animalele din gospodarii crescute cu truda au fost omorâte de ursi. Observ ca suntem protectorii unor salbaticiuni ursi, câini, lupi care în alte tari mai sunt doar la zoo, , avem chiar legi care apară, culmea animalele sălbatice, ursi, lupi împotriva oamenilor. Nu mișcă pe nimeni daca un om moare mâncat de lupi sau ursi dar este o adevărată isterie ca a fost împușcat un urs. Televiziunile au transmis faza câteva zile mai ceva ca la Colectiv. Avem instituții care trebuie sa protejeze cetățenii dar legea protejează animale sălbatice. Pe turiștii iubitori de drumeții montane, pe oamenii din zonele montane cine ii apară?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *