Romania Curată

Peste 650 de școli ar putea fi conduse de persoane incapabile să promoveze examenul pentru postul de director

Peste 650 de școli din România vor fi conduse de persoane ce s-au dovedit incapabile să promoveze proba scrisă a concursului pentru posturile de directori, a decis Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS). Potrivit unei note trimise de minister către inspectoratele școlare, citată de News.ro, prin derogare de la prevederile legale, „în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite și persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcțiile de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”.

Numirile celor care nu au reușit să obțină punctajul necesar la concursul pentru postul de director vor fi făcute până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar 2016-2017, se mai arată în nota aprobată de noul șef al MENCS, Pavel Năstase. Acesta a declarat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 % din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.

Secretarul de stat Liviu Pop – cel care s-a remarcat, ca ministru, prin desființarea CNATDCU în timp ce analiza doctoratul plagiat al șefului său, premierul Victor Ponta – spune că sunt 664 de școli fără conducere și că situația trebuia rezolvată. „Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic nu-şi doreşte să conducă o unitate şcolară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi până ieri (vineri – n.r.). Nu putem să stăm vineri, sâmbătă şi duminică să… măcar de luni să avem un director acolo interimar. Dacă cineva are o problemă cu o numire până la 31 august, eu cred că e mult mai important să avem un conducător de unităţi şcolare”, a declarat Pop.

„Toţi directorii care nu au luat concursul, toate posturile ocupate prin delegare sunt până la 31 august. (…) Ce vă putem spune este că nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului când se va organiza următorul concurs pentru directorii de unităţi şcolare, dar acest lucru o să-l comunice domnul ministru, bănuiesc că într-un timp rezonabil”, a mai spus Liviu Pop, precizând că decizia privind organizarea noilor concursuri va fi luată „curând”.

Șeful MENCS spune că, în nota dată de fostul ministru, s-a decis ca posturile vacante să fie ocupate de orice cadre, cu excepţia celor care au ocupat anterior funcţiile şi nu au participat la concurs sau au fost declarate respinse. Pavel Năstase susține că este vorba de o discriminare și că ar fi primit de  la CNCD solicitarea de a rezolva această problemă.

„Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs”, a precizat ministrul. El a adăugat că, în următoarea perioadă va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.

Concursul pentru ocuparea posturilor de director și directori adjuncți, organizat în toamna anului trecut, a fost promovat de 5.405 candidați, rata de ocupare a fiind de 63,26% pentru directori (4.066 din 6.427 de posturi scoase la concurs), respectiv 53,84% pentru adjuncţi (1.339 din 2.487 de posturi scoase la concurs). Decizia organizării concursurilor  fost luată de fostul ministru, Mircea Dumitru, după ce a constatat că școlile erau conduse, de ani de zile, de persoane numite fără concurs.

Opoziția politică a catalogat acest gest al noului ministru drept o acțiune de politizare a învățământului. „Prima zi de mandat la Ministerul Educaţiei – prima măsură în detrimentul învăţământului românesc. Ministrul Educatiei a făcut ce ştie PSD mai bine: politizare. A renunţat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea şcolilor – fără concurs, fără criterii de performanţă şi fără onoare. Faptul că foştii directori care nu au promovat concursul pentru funcţiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că ştiau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiţi pe aceste funcţii – este ca şi cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeşte o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul”, a declarat președintele PNL Raluca Turcan.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Peste 650 de școli ar putea fi conduse de persoane incapabile să promoveze examenul pentru postul de director

  1. Adrian

    Ce uită d. Pop să precizeze este dacă dir. interimari vor avea salariu plin.

    În rest, vedem că se reia „Liceenii”, cam ăsta e nivelul la care ne raportăm.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *