Alex Costache

Pescariu și Costoiu, sub lupa DNA pentru baza Cutezătorii unde jucau tenis şefii SRI cu liderii PSD

Procurorul DNA Adrian George Matei i-a pus sub acuzare într-un dosar privind concesionarea bazei Cutezătorii din zona Floreasca a Capitalei pe fostul secretar de stat în ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu – ajuns între timp senator PSD şi rectorul Politehnicii Bucureşti – şi pe Dinu Pescariu, fost tenisman, ex consilier al premierului Adrian Năstase şi actual denunţător şi inculpat în dosarele Microsoft. Dosarul bazei Cutezătorii a pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Costoiu, vechi client al investigațiilor României Curate, e acuzat de abuz în serviciu, iar Dinu Pescariu, de instigare. Cei doi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Anchetatorii  vorbesc de un prejudiciu uriaş: 93.000.000 de euro şi de faptul că elevii şi studenţi au fost văduviţi de o bază sportivă destinată lor şi transformată de Pescariu în club de lux, baruri şi discoteci de fiţe. Terasa La Provence, pizzeria Capriciosa, cluburile Fratelli şi Cabaret, un club spa, teren acoperit pentru squash, un bar lounge sunt acum acolo.

La baza sportivă a lui Pescariu – susţine directorul EVZ, Dan Andronic –  jucau tenis foştii şefi SRI George Maior şi Florian Coldea, liderii PSD Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi liderul UNPR Gabriel Oprea.

Deşi concesionarea bazei către Dinu Pescariu a fost parafată în 2004 şi râuri de cerneală au curs în presă pe această temă, abia acum, după 13 ani, procurorii au pornit o investigaţie.

Între timp, presupusele fapte ilegale din 2004 s-au prescris aşa că acum procurorii investighează doar prelungirea de concesiune din 2009, făcută de fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, în mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, în Guvernul PDL-PSD Boc I.

La baza sportivă a lui Pescariu jucau tenis foştii şefi SRI George Maior şi Florian Coldea, liderii PSD Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi liderul UNPR Gabriel Oprea

Timeline cu evoluţia afacerii Cutezătorii

2000 – jucătorul de tenis Dinu Pescariu îl sprijină în campania prezidenţială pe Ion Iliescu.

2003 – Pescariu ajunge consilierul premierului Adrian Năstase. În acelaşi an, baza sportivă Cutezătorii este trecută de la ministerul Educaţiei la RAAPPS. Ministru era Ecaterina Andronescu, iar secretar general, Mihnea Costoiu.

2004 – RAAPPS încheie cu Fundaţia Dinu Pescariu un contract de locaţiune pe 10 ani, prin care baza Cutezătorii îi este închiriată fostului tenisman cu 9.000 de euro pe lună. Vorbim de 6 hectare de teren în Floreasca şi construcţii de 3000 de metri pătraţi. Vezi aici contractul din 2004.

2005 – pică Adrian Năstase şi vine guvernul PNL-PD. Ministrul Educaţiei Mircea Miclea trece baza Cutezătorii înapoi la Ministerul Educaţiei prin HG. Deschide şi proces de evacuare a Fundaţiei Dinu Pescariu pentru a reda baza activităţilor sportive. Procesul este tergiversat până în 2009.

23 iunie 2009 – Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu,  încheie un act adiţional cu Fundaţia Dinu Pescariu, prin care contractul de locaţiune se prelungeşte pe o perioadă de 25 de ani, adică până în 2034. Chiria rămâne tot 9.000 de euro, însă Fundaţia Dinu Pescariu acordă Ministerului Educaţiei nişte facilităţi:

“Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu”, a unor facilităţi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:
– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),
– abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,
– facilităţi pentru elevi – 150.000 euro/an “, arată procurorii într-un comunicat de presă.

Vezi aici despre cine susţine directorul EVZ Dan Andronic că juca tenis la Pescariu în club.

Totodată, actul adiţional semnat de Costoiu este depus la instanţă şi procesul de evacuare intentat de Mircea Miclea încetează.

Vezi aici şi actul adiţional din 2009.

2010: Adrian şi Dana Năstase fac nunta de argint. Dinu Pescariu şi soţia lui, Letiţia, sunt pe lista scurtă de invitaţi. Vezi aici.

23 decembrie 2013: baza Cutezătorii este transferată din nou la RAAPPS, prin hotărâre de guvern. HG-ul este contrasemnată de secretarul de stat în ministerul Educaţiei, Vasilica Ştefania Duminică. Ministrul era Remus Pricopie.

10 octombrie 2017: DNA începe o investigaţie şi îi pune sub acuzare pe Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adițional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă „Cutezătorii” din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 hectare, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

„Acest act adițional a fost semnat din partea Ministerului Educației Naționale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, iar din partea Fundației Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației. Actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acțiunea în instanță fusese inițiată (în anul 2005) de Ministerul Educației Naționale, care devenise administrator al Bazei ‘Cutezătorii'”, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune.

„La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, cunoscând situația juridică a Bazei ‘Cutezătorii’, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere. (…) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către Fundația Dinu Pescariu a unor facilități în sumă de 400.000 euro/an”, se mai menționează în comunicatul DNA.

„În realitate, imediat după preluarea Bazei ‘Cutezătorii’, Fundația Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor și copiilor la baza materială (…) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice. De asemenea, Fundația Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei ‘Cutezătorii’ (…), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, mai susțin procurorii.

Potrivit DNA, prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea Fundației Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro și reprezintă diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza ‘Cutezătorii’ din iunie 2009 până în prezent și chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 de euro lunar.

Ce spune Dinu Pescariu: Am investit într-o groapă de gunoi”

La ieşire din sediul DNA, Pescariu a declarat că baza sportivă „nu a fost niciodată pentru elevi”, ci pentru „nişte şmecheri din minister”. „Populismul ăsta ieftin nu îşi are rostul. Baza asta nu a fost niciodată pentru elevi. A fost pentru nişte agape, pentru nişte şmecheri din Ministerul Educaţiei. Nu-i cunosc. Am investit într-o groapă de gunoi. Ăsta e preambulul contractului pe care l-am semnat. Baza asta n-a plecat nicăieri. Vis-a-vis de baza asta, Cutezătorii, există o altă bază. Vă invit să veniţi să faceţi o paralelă între cele două baze. Aici este bază sportivă în continuare, peste lac sunt un complex de blocuri, câteva vile. Preţul de închiriere e mai mult decât corect. Vă invit să vedeţi ce a existat, ce există acum, care sunt beneficiile de care beneficiază proprietarul bazei, statul, că a fost RAAPPS, că a fost ministerul, că o fi cine o fi, să vedeţi că tot ceea ce e acolo rămâne statului, nu pleacă cu mine, că nu mă duc cu el în mormânt. Am fost extrem de favorizat. Adică timp de 12 ani până când s-a semnat primul contract între fundaţie şi minister, nimeni n-a fost interesat de treaba asta. De ce? Era o zonă într-o stare jalnică ce înghiţea bani şi care nu era interesantă. Ea a devenit interesantă la circa trei-patru ani după ce am preluat-o, după ce am investit o grămadă de bani înăuntru. Şi atunci, evident multă lume ar fi dorit-o”, a declarat fostul jucător de tenis.

Pescariu, judecat în dosarul Microsoft

Dinu Pescariu a fost recent trimis în judecată în dosarul Microsoft III. Detalii aici:

51.000.000 de euro, prejudiciul din dosarul Microsoft 3. Cum vor fi recuperaţi banii?

Procurorul Adrian George Matei instrumentează şi dosarul Brazilia, cel cu comisia rogatorie în ţara sud-americană pe urmele lui Liviu Dragnea. Vezi aici detalii.

Citeşte şi investigația României Curate:

Andronescu și Funeriu i-au dat baza lui Pescariu (Afacerea Microsoft)

dar şi cum făcea afaceri băiatul lui Mircea Băsescu la baza lui Pescariu:

DNA: Nepotul lui Băsescu negocia dosare la DIICOT din saună, la Club Pescariu

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Pescariu și Costoiu, sub lupa DNA pentru baza Cutezătorii unde jucau tenis şefii SRI cu liderii PSD

  1. CMC

    Poate crede cineva ca sefii SRI-ului chiar nu stiau de manevrele prin care securistii incercau sa jefuiasca terenul Cutezatorii de la copii, prin transferarea de la Ministerul Educatiei la RAPPS?
    Despre Costoiu, se stie ca a fost informator…Ce vreti mai mult in legatura cu modul in care securistii au jefuit tara cu complicitatea sefilor

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *