Adrian Popescu

Percheziții DNA la RA-APPS. Eternul director al Regiei, acuzat de corupție, a fost reținut UPDATE

UPDATE Directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost reținut pentru 24 de ore. Joi, Surdu va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Știrea inițială:

Procurorii DNA au efectuat miercuri percheziții în patru locații din Bucureşti și județul Prahova, într-un dosar de corupție, pentru fapte comise în perioada 2013 – 2014. Descinderi au avut loc și la sediul RA-APPS, directorul acestei instituții, Gabriel Georgian Surdu, fiind suspectat de cumpărare de influență.

Lucrări pentru firma sa

Potrivit unor surse judiciare, Gabriel Surdu este acuzat că, în vara anului 2013, i-ar fi cerut președintelui Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bâgiu, să-i faciliteze obținerea unui contract de lucrări în comuna Ghergheasa, din Buzău, pentru SC Construct Co Group SRL, firmă pe care Surdu o conducea printr-un intermediar, Horațiu Daniel Popa Vidan.

Cristinel Bâgiu a fost de acord și a intermediat afacerea, iar la data de 21.05.2014 între Primăria din Ghergheasa și SC Construct CO Group SRL a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comună Ghergheasa, jud. Buzău”, proiectare și execuție, În valoare de 48.678.773 lei (10.977.780 euro).

În schimbul acestei intervenții, Cristinel Bâgiu trebuia să primească drept mită 8% din valoarea contractului. Cel mai probabil, Gabriel Surdu a fost denunțat la DNA chiar de Cristinel Bâgiu, după ce acesta din urmă a fost arestat preventive, în decembrie 2014, într-un dosar de corupție. Bâgiu i-a mai denunțat pe fostul ministru Cristian David și pe fostul consilier prezidenţial George Scutaru.

Cine este Gabriel Surdu

Georgian Gabriel Surdu a preluat conducerea RA-APPS în aprilie 2007, acesta reușind performanţa să se mențină în funcţie, chiar dacă de atunci s-au schimbat mai multe guverne.

Demnitarul are o avere consistentă: 5 terenuri agricole ce însumează 27 de hectare, plus un teren de 2 ha intravilan în Buzău, la care se adaugă 2 case în Snagov și un apartament în București, dar și o barcă marca „Malibu”. El mai are în două conturi bancare aproape 1,3 milioane lei. Declarația integrală de avere a lui Gabriel Sandu o puteți ciți aici.

La Registrul Comerţului, șeful RA-APPS nu apare ca fiind acționar la vreo firmă, iar Construct Co Group are că acționari pe Marilena Buteică (90%) și Julieta Firan (10%).

Soția șefului RAÂ-APPS este Raluca Surdu, aleasă în 2012 deputat PNL de Călărași. Anterior, ea a lucrat în perioadă 2001-2006 la R.A. Compania de Utilități Publice Focșani, apoi a fost conisilier juridic la RA-APPS.

România Curată a mai scris despre nereguli în declarațiile de avere găsite la Gabriel Surdu. Puteți citi mai mult aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Percheziții DNA la RA-APPS. Eternul director al Regiei, acuzat de corupție, a fost reținut UPDATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *