Adrian Popescu

Pentru intelegere de tip cartel Benzinarii au primit o amenda record: 205 milioane euro

OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI, MOL si Lukoil au fost amendate de Consiliul Concurentei cu o amenda record de 880 milioane lei (peste 200 milioane de euro) reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Motivul este ca firmele sanctionate au facut in 1998 o intelegere sa scoata de pe piata un sortiment de bezina: Eco Premium. Nu este insa sigur ca acesti bani vor incasati, companiile anuntand ca vor ataca decizia in instanta, iar procesele la noi dureaza foarte mult.

Daca in SUA sau UE companiile aleg sa plateasca imediat amenzile date pentru intelegerile tip cartel, la noi firmele stiu ca pot actiona in judecata Consiliul Concurentei si amana la nesfarsit procesele sau obtin o diminuare substantiala a amenzilor.
De exemplu, Dafora Medias a atacat in instanta o amenda primita in 2007 si dupa patru ani de procese a reusit sa anuleze sanctiunea.

O solutie favorabila in instanta a primit si BRD, care a obtinut in decembrie 2011 de la Curtea de Apel Bucuresti diminuarea amenzii de la 165.911 lei la 45.156 lei.

Tot Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in iunie 2011, sa suspende plata amenzii de 63 milioane de euro aplicata de Consiliul Concurentei operatorilor de telefonie Orange Romania si Vodafone Romania.

Ce li se reproseaza companiilor petroliere

Cei de la Concurenta au gasit mai multe mail-uri prin care directorii de vanzari faceau planul sa scoata concomitent sortimentul de benzina Eco Premium, ceea ce reprezinta o dovada despre crearea cartelului.

“Suntem singurii care am gasit dovezi directe ale unor intelegeri intre companii. Nu negam dreptul nici unei companii de a vinde ce vrea. Singurul lucru pe care il interzice legea romaneasca este ca firme concurente sa schimbe informatii, sa-si armonizeze comportamentul.

Companiile au decis sa retraga de pe piata un sortiment: Eco Premium. Este foarte posibil sa ajungem in instanta. Intr-o luna vor primi motivarea noastra. Din acel moment vor avea 30 de zile la dispozitie sa decida daca ataca in instanta sau nu. In mod normal ar trebui sa plateasca imediat amenda. Procesul dureaza cam 3 ani. Exista posibilitatea ca societatea sa ceara in instanta suspendarea amenzii pana la finalizarea cauzei. Ca probe, am mers pe comunicari intre firme, mesaje, hartii, si nu probe indirecte care inseamna deductii. Petrom a luat putin peste 3% din cifra de afaceri, la Rompetrol am dat putin sub 3%. Incercam ca amenzile sa fie proportional cu incalcarea legii. De fiecare data cand dispare un produs de pe piata, oamenii au mai putine sortimente la alegere. 20% din conducatorii auto au fost nevoiti sa cumpere alt sortiment de benzina in afara de cel pe care il doreau. Singura sansa ca sa descurajam este sa dam sanctiuni foarte mari”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Investigatia in acest caz a fost pornita in 2005 unde era o suspiciune legata de preturi, iar in 2009 Consiliul Concurentei a intreprins o inspectie inopinata si astfel au gasit documente importante.

Petrom a luat amenda cea mai mare deoarece a avut circumstante agravate, iar celelalte companii au avut circumstante atenuante.

Top amenzi aplicate de Consiliul Concurentei

OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania: 880,5 de milioane de lei pentru intelegere in vederea retragerii unui produs de pe piata;

Orange Romania: amenda de 147,9 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta;

Vodafone Romania: amenda de 120,3 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta;

Compania Nationala Posta Romana: amenda de 103,3 milioane lei, pentru abuz de pozitie dominanta;

– Producatorii de ciment din Romania (Lafarge Romcim, Holcim si Carpatcement Holding): amenda cumulata de 98,05 milioane lei pentru participarea la un cartel de fixare a preturilor (2005);

– Patru companii de pe piata insulinei (Eli Lilly Export, A&A Medical, Mediplus Exim, Relad Pharma): amendate cu 83,6 milioane lei pentru intelegeri de impartire a pietei (2008).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *