Romania Curată

PENSIILE SPECIALE REVIN! Pensionarii militari, polițiști și funcționari cu statut special au ieșit din austeritate! Oprea a solicitat, Parlamentul a dat

Militarii, polițiștii, funcționarii parlamentari și personalul diplomatic vor beneficia din nou de pensiile speciale tăiate de Guvernul Boc în timpul crizei. Legea care restaurează aceste pensii speciale a fost votată cu o viteză record: ieri (luni) în Senat, iar astăzi în Camera Deputaților, care a fost și cameră decizională.

Astfel, militarii şi poliţiştii vor putea ieşi la pensie după ce au o vechime în muncă de 25 de ani, dintre care 15 în serviciu. Pensia va reprezenta media tuturor veniturilor realizate în şase luni consecutive  – perioadă la alegere din ultimii cinci ani de activitate. La media obținută se adaugă un spor de până la 15% în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

În cazul funcţionarilor parlamentari, aceştia vor primi la pensie 80 la sută din salariul mediu din ultimul an, dacă au o vechime de 14 ani. Aceeaşi modificare este valabilă şi pentru personalul diplomatic, care va primi 80 la sută din media veniturilor încasate cu un an înaintea pensionării.

Principalul susținător al pensiilor speciale a fost premierul interimar Gabriel Oprea a declarat în plenul Camerei Deputaților că Legea pe care Guvernul o propune reprezintă o recunoaștere a meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii. „Prin această legea România mai face un pas pe drumul pe care a pornit ca membru NATO și ca stat care își asumă rolul în regiune. Prin această lege le facem dreptate militarilor, dar facem cum mai mult decât atât — construim o societate solidară, un stat puternic și o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în fața încercărilor istoriei oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea”, a afirmat Oprea.

De asemenea, proiectul a fost susținut și de ministrul Apărării, Mircea Dușa, a susținut că proiectul de lege pe care Guvernul îl prezintă în Parlament este un act normativ care asigură cadrul juridic necesar, asigură echilibrul necesar, astfel încât drepturile de pensie a militarilor să fie cuantificate exact și fără suspiciuni, adăugând că s-a eliminat acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri.

Legea prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

***

RĂSPUNDE ACUM: Consideri corecte și legitime aceste pensii speciale? Tu ce îi ceri președintelui Klaus Iohannis: să promulge sau să nu promulge această lege?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “PENSIILE SPECIALE REVIN! Pensionarii militari, polițiști și funcționari cu statut special au ieșit din austeritate! Oprea a solicitat, Parlamentul a dat

 1. adrian

  Sunt pro pentru pensiile militarilor si sa zicem politie dar absolut contra aplicarii de aditionale pensii speciale penalilor din parlament. Klaus ar fi fain sa nu o promulge din acest motiv.

  Reply
 2. cosmin

  nu sunt deacord . in aceste momente tara are nevoie de EGALITATE si SOLIDARITATE. Celialti pensionari cum se simt???? Ce ar fi Generalul Oprea (pensioneze-l Domnul cat mai repede) fara agricultorul care trudeste zi lumina in camp si-i pune painea pe masa, sau fara chilotii de pe el fabricati de muncitoarele de la filatura,tesatorie, croitorie… etc??? fiecare e important, iar militarii au stiut in ce intra de la inceput…..
  ,

  Reply
 3. Luci

  Interesant ca nici guvernul de alternativa nu spune nimic.
  La orice prostie cât de mica scoteau oamenii în strada, s-au dat pensiile speciale pentru parlamentari, n-au mai scos, la ăștia nici măcar nu se mai obosesc sa spuna ceva. Da, știm, noi suntem impotriva. Calca exact pe urmele lui Tăriceanu.

  Reply
 4. taunul77

  Bineinteles ca nu sunt de acord. Dar o va retrimite Johannis inapoi in Parlament? Am dubii in privinta asta. Dupa ce Oprea i l-a votat pe MRU sef la SIE. Avand in vedere cum a trecut prin cele doua Camere, legea asta sigur a facut parte din troc.

  Reply
 5. ionita

  Ce merite are armata ?,armata care a tras in noi !!!,
  Ce riscuri ???,riscul de a face atac vascular cerebral dupa chefuri si orgii ???
  Care sacrificii ???? s-a sacrificat sa se ghiftuiasca ca porcii la popota !!!
  NU VA E RUSINE BA DERBEDEILOR SA FURATI BANII MUNCITI ,SA VA GHIFTUITI PE MUNCA AMARITULUI ???,or rusinea ,demnitatea au disparut de cand faceti politica.

  Reply
 6. Octavian Capatina

  Inca o DOVADA ca adunatura (din pacate despre asta e vorba) nu gandeste decat la ea!
  Construiesc un stat cu privilegiati si paria!
  E vreunul in aceea adunatura care sa stie sa inteleaga ce e UN SISTEM? Sa stie ca un sistem se poate autodistruge? Nu cred.

  Reply
 7. MARCOS

  Era necesar sa se revina la sistemul de pensionare almilitarilor. Este o reparatie morala si nu numai.Asa se intampla in toate tarile civilizate,membre NATO.

  Reply
 8. ana

  nu, nu sunt de acord cu legea pensiilor speciale. de ele ar trebui sa beneficieze doar militarii care au fost pe fronturile de lupta, parlamentarii in nicun caz si nici politistii. parlamentarii nostri sunt niste nesimtiti! ar trebui societatea civila sa poata lua pozitie impotriva acestora si sa-si exprime dezacordul, astfel incat sa blocheze aplicarea acestei nesimtiri!

  Reply
 9. Adrian

  Sunt impotriva deorece nu au un proncipiu comun si anume cel al contributivitatii ,singuri care indeplinesc acest principiu sunt pilotii care prin salariul pe care il primesc cu toate impozitele aferente complet transparente (ginditi-va care sunt impozitele la un salariu de aprox 15000 lei lunar) ajunse-se-ra sa primeasca pensie mai putin cu cit a contribuit in peste 25 de ani de serviciu ., totodata s-a propus ca indiferent de pensia calculata din cauza conditiilor economice a Romaniei aceasta pensie sa fie limitata la un nr maxim 8 salarii medii pe economia nationala dar ce te faci ca acest principiu de moralitate cel putin s-ar fi aplicat si magistratilor ..iar asta nu se poate , totodata pensionarii nu mai asteptau vreo pomana electorala de crestere a pensiilor ci erau atenti cu cine voteaza pt a creste salariu mediu pe economie si implicit pensia .,nu mai vorbesc de faptul ca sunt militari,politisti angajati ISU angajatii serviciilor de informatii care merita pe deplin nu numai pensii ci salarii marite ma refer aici la cei care efectiv iau riscul aferent meseriei alese,dar sunt si cei care nici nu stiu de ce se afla in armata sau politie alaturi de cei mai sus mentinati care dupa nici 15 ani de deserviciu militar au aceleasi drepturi asa ca acest sistem din pacata v-a colapsa si o sa vedem iar un spectacol ieftin avindu-l in prim pla pe oroarea armatei dl Oprea in prim plan folosindu-se de majoritatea conjucturala .AAV

  Reply
 10. Viorel MIHAESCU

  De la domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cînd au fost înfiinţate pensiile militare de stat şi până în zilele noastre, acestea nu au făcut parte dintr-un sistem contributiv de pensii, fiind finanţate integral şi permanent de la bugetul de stat (caracter tradiţional şi non-contributiv; vezi Decretul 141/1967; Decretul 214/1977, Legea 164/2001);
  Pensiile militare nu sunt pensii speciale! Speciale sunt cele care au aparut, ca ciupercile dupa ploaie, dupa anul 1990.

  Reply
 11. vlad

  Pensiile astea sunt obscene!! Ca sa nu mai spun ca se pot pensiona la jumatate din timp fata de noi restul muritorilor fraieri din Romania!!! Nu nene, nu sunt de acord cu pensii speciale pentru o politie care nu functioneaza si pentru o armata care nu lupta cu nimeni. Mai ales cand nu poti ajunge sa te angajezi la ei decat cu enorm de multe pile si mite. Sunt perfect de acord cu pensiile de veteran, deci pentru cei care chiar au mers pe campul de lupta, in Irak, Afghanistan ….. dar nu pt toata lumea.

  Reply
 12. Bogdan

  Grecia se prabuseste iar parlamentarii romani sunt pur si simplu iresponsabili. Cum sa reintroduci pensiile speciale cand deficitul la bugetul de pensii este de 3 miliarde de euro pe an? Ce fundamentare in buget are legea asta? Pensiile militarilor se platesc din bugetul armatei (iar foarte multi sunt „pensionarii” din armata scosi la 40 de ani in 2002-2004), de asta marim noi bugetul apararii la 2% din PIB ca sa primeasca astia pensii mai mari?
  Iohannis ar trebui sa faca tot ce poate pentru ca aceasta lege sa nu intre in vigoare.

  Reply
 13. Lica

  Este o sfidare la adresa tuturor pensionarilor care nu aprtin acestor categorii (politisti,diplomati etc). Ei isi fac legi dupa bunul lor plac si tot ei le voteaza ca sa le fie bine tot timpul, inclusiv la pensie. Sa le fie rusine!
  Eu am fost cercetator stiintific , am avut o vechime de 30 ani la data pensionarii si am o pensie de 1200 lei. Ei s-ar descurca cu acesti bani ? Cand e vorba sa se indexeze pensiile celor cu venituri modeste ,tot timpul se spune ca nu sunt bani la buget ! Pentru ei exista bani?

  Reply
 14. Teofil Vespasian

  Profesor universitar, 45 de ani in invatamint, doctor, lucrari stiintifice….1760 lei pensie !!!!!!!

  Reply
 15. Hermandecrocu

  Principiul contributivitatii aplicat pentru toti pensionarii indiferent de conditiile de munca de care se tine seama la reducerea varstei de pensionare,altfel orice privilegii sunt neavenite!

  Reply
 16. gabriel

  Mascaradă parlamentară cu specific romanesc , iată cine conduce romania . ce poți să faci dacă poporul își alege numai incompetenți .

  Reply
 17. Ercuta Ion

  Foarte interesanta remarca unui comentator care spune ca pensiile militarilor nu sunt platite din fondul de pensii ci de la un fond al armatei diret de la bugetul de stat. Dar bugetul de stat din ce resurse se creaza? Il fac militarii? Si inca o probleme de actualitate: pentru cine lupta soldatii nostri in fronturile de razboi international? Lupta pentru Romania sau pentru a acoperi tradarea suspusilor fata de americani si NATO?! Noi nu ne putem ca-a de foame si tinem coada sus langa trupele NATO pentru a demonstra legitimitatea actiunilor barbare ale aestei organizatii militare agresive. Eu as trimite pe capul de lupta pe parlamentarii si politicienii (si pe copii lor) care sunt deacord cu interventii ale armatei romane in afara granitilor tarii. Tot cei sarantoci se inghesuie, stiind bine ce risca, sa participe la asemenea forte militare deoarece sunt mai bine platiti si…in tara nu au ce face si ar muri de foame.

  Reply
 18. FLORIN

  Binevenita aceasta prezentare si evidentiere, insa este incompleta! La aceste categorii, va rog sa adaugati si magistratii care beneficiaza in perioada activitatii de unele drepturi mai mult decat consistente, iar la pensionare beneficiaza de pensie speciala! Analizati legislatia care reglementeaza statutul acestei categorii de persoane si va ve-ti cruci!

  Reply
 19. ADRIAN

  CORECT! Pensiile magistratilor sunt chiar mai „nesimtite” decat pensiile trase de parlamentari!

  Reply
 20. Petru Gheorghiu

  O RUSINE ! PNL -ul a votat pt. a se pune bine cu Oprea inaintea votului pt. MRU.Sper ca viitorul parlament va introduce definitiv principiul pensiilor stabilite uniform pe baza contributiei personale , fara pensii speciale sfidatoare. Aceste categorii ” de exceptie ” au oricum salarii mari, deci si contributia personala este mare, basca ca pot exista si pensii private, la care sa contribuie asociatiile lor profesionale. La limita s-ar putea accepta limite inferioare privind anii de pensie si chiar o marire semnificativa a salariului de baza pt. bugetarii respectivi- ca sa creasca contributia personala- dar nu pt. aviatori, care lucreaza doar la firme private, de unde pot solicita prin contractul de munca asigurari suplimentare de pensie privata, platite de angajator.Presedintele poate respinge motivat doar pensiile parlamentarilor.

  Reply
 21. viorel

  Saracii!!! transpira in munca se laudau cu munci agricole,minciuni dar noi cei car zi de zi practicam.Noi avem o pensie cam o treime din ce au ei,raspundere aveam,ei nu,sanatatea noastra sufera, ei nu mai pot de bine.La mintea lor cred ca e bine asa,,ei lucreaza la termen redus noi la varsta leggala.Sa le fie de bine….intelegeti

  Reply
 22. ion

  Nu ar trebui sa mai votam decit partide care promit o lege a pensiilor care are principiu unic cel al contributivitatii.

  Reply
 23. ion

  Nu ar trebui sa votam decit pe cei care:
  -vor face salariul minim de 500 euro(cu conditia ca, daca firma nu are profit, plateste cit poate-in felul asta se elimina evaziunea fiscala, pentru ca angajatii nu vor accepta ca veniturile sa nu intre pe firma si vor munci cu spor pentru a putea lua aceste salarii. De asemenea, nu vor mai permite ca unii dintre ei sa fure din firma)
  -vor face o lege prin care va fi premiat cu o suma de bani cel care reclama o fapta ilicita. E greu sa faci ceva ilicit si sa nu afle nimeni, te vei gindi de 10 ori inainte sa faci asa ceva.
  Politica nu e grea, e greu sa tot fentezi populatia. Partidele politice ar trebui desfiintate, ce rol au? Avem sute de parlamentari, care voteaza dupa cum impun citiva din fruntea partidelor , de ce-i platim, doar ca sa se laude la nepoti ca au fost parlamentari?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *