Liviu Antonesei

PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern

Într-o săptămînă, marea actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat a fost ținta a două atacuri antisemite. Primul s-a petrecut în public și era formulat în termenii a ceea ce se numește „antisemitism popular”. Cel de-al doilea însă este redactat într-un limbaj care trimite la site-urile extremiste care zburdă în cyberspațiu, poate chiar la publicistica legionară clasică, gen Sfarmă Piatră și altele. Și cum extremiștii sînt foarte curajoși cînd trebuie să-și asume răspunderea pentru spusele lor care încalcă legea, se înâelege că acest atac este trimis privat, prin mesageria Facebook, de pe o adresă falsă și sub o identitate falsă. Asta nu înseamnă că, dacă își propun, organele de anchetă nu ar putea ajunge la ipochimen.

Update – Tocmai aflu că ancheta face progrese prin implicarea Brigării Antitero…

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/brigada-antiteroista-a-sri-s-a-implicat-in-ancheta-privind-amenintarile-aduse-maiei-morgenstern-au-fost-identificate-doua-persoane-1476039

PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern

PEN România este alături de Maia Morgenstern. Condamnăm, ca scriitori care știu ce înseamnă forța cuvintelor, îngrozitorul mesaj de amenințare trimis marii actrițe. Cuvintele pot salva vieți – dar pot și ucide. Întotdeauna, fără excepție, epocile de barbarie ideologică ale secolului trecut au început prin astfel de construcții criminale de cuvinte – care stigmatizau rase și clase. Situația este cu atât mai gravă cu cât Maia Morgenstern a semnalat, în decurs de o săptămână, două astfel de experiențe oribile, care stigmatizau evreitatea prin limbaj.Cerem instituțiilor statului să ia cât se poate de serios limbajul criminal al acestui mesaj – și să reacționeze în mod corespunzător. Nu putem accepta normalizarea unui limbaj asasin în România. Nu putem admite revenirea vreunei epoci de barbarie ideologică în România europeană de azi.Suntem alături de dumneavoastră, doamnă Maia Morgenstern. Și suntem siguri că, spunând asta, nu vorbim doar în numele PEN România. Vom fi solidari – și vom lupta împreună împotriva acestor tentative de revenire a extremismului criminal. Și le vom învinge.


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern

 1. CMC

  In orie tara exista descreierati. Ei se bazeaza pe publicitate.
  Ca si artistii, de altfel….
  Cu cealalta experienta, nu sunt foarte sigur ca a avut ca intentie insulta. Daca am inteles corect, ar fi fost o exprimare nefericita, mai degraba decat o insulta..
  Mai ales intr-o tara in care Take Ianke si Cadar este una dintre cele mai populare creatii…

  Reply
 2. Liviu Antonesei

  Păi, si nazisrtii erau descreierati si totusi au fost judecati la Nuremberg! În cazul nostru, ipochimenul a dost arestat, iar judecatorii au dispus controluk judiciar pentru 60 de zile. Prima declrație a politiei, ca are probleme psihice e fara fundament. Dupa cum era redactat textul e limpede că are disenămînt, fie el și intoxicat cu toata vulgata xenofobă și antisemită, iar asta înseamnă că e și responabil.
  Take, Ianke și Kadîr? Da, dar și acolo apar probleme, nu între ei, ci din pricina iluminaților acelor vremi…

  Reply
 3. Vlad Slăvoiu

  @Liviu Antonesei: Bateți câmpii, ca de obicei în ultima vreme. Ați dedus dumneavoastră, din citirea textului, că sigur-sigur ăla care l-a scris avea discernământ în momentul în care l-a scris? Mie dimpotrivă, dacă textul e ăla pe care l-am citit și eu, atunci mi se pare că are elemente care ridică semne de întrebare, nu mi se pare deloc „limpede”.

  În plus, știți oare să faceți diferența banală între a avea/a nu avea probleme psihice și a avea/a nu avea discernământ la un anumit moment? Se pare că nu, din moment ce-ați dat dumneavoastră bula că declarația poliției e fără fundament. O fi fără fundament sau o fi cu (habar n-am), ce e sigur e că argumentația dumneavoastră e de nivelul unui tătăică din Însurăței, nu a unui universitar dintr-un mare oraș.

  Altfel, da, pot crede că un om care n-a făcut nimic rău se poate simți enervat/jignit/frustrat/amenințat/speriat când primește reacții de genul ăsta.

  Mie, de exemplu, mi-a spus un prost-crescut că sunt „postacul lighioanei” (mă simt satanist și-acuma, nu alta, că adevărul e că m-a umplut de draci cu nesimțirea lui… ) doar pentru că aveam o părere diferită de a lui. Altul mi-a scris că, dacă aș îndrăzni să-i spun față în față părerile pe care le am (căci pentru unii e un delict să ai opinii), mi-aș culege dinții de pe jos. Altul, care scrie mesaje și pe aici, foarte supărat că nu mă potrivesc în șablonul său strâmt, s-a gândit el că o să mă jignească (doar m-a scos din sărite) dacă sugerează că aș fi homosexual (știți dumneavoastră tiparul: băi gheule/băi evreule/băi securistule/băi știu eu mai ce)…

  Pe scurt, omul (care mai e și directoare de teatru) a făcut foarte bine că, primind un mesaj în care erau amenințată și ea, și instituția pe care o conduce, s-a plâns la poliție.

  Dumneavoastră, pe de altă parte, faceți umor involuntar când spuneți că intoxicatul e complet responsabil. Perfectul acrobat care sunteți, nu alta… De fapt nu – ci un acrobat foarte șoldiu.

  Reply
 4. CMC

  „Copycat”
  In faze din astea e mai inteligent sa sa anchetezi si sa pedepsesti, dar sa te feresti sa faci problema publica. Pentru ca poate activa si alti monstri, care nici nu se gandeau la sa ceva pana nu au citit despre fapta…
  Foarte rar mai auziti de atentate teroriste. Nu ca nu ar fi fost…
  A fost o perioada in care teroristii sareau pe soferii de autobuz Greyhound si incercau sa provoace accidente.
  Multe dintre ele s-au ascuns, tocmai ca sa nu dea idei.
  In mintea fiecaruia poate lua nastere o alta idee de la acelasi fapt.
  Un criminal a justificat ca s-a hotarat sa omoare oameni dupa ce a vazut filmul Scarface. Jean-Pierre Melville a replicat ca el, dupa ce a vazut acelasi film, a hotarat sa devina regizor…

  Reply
 5. Munteanu

  Anti-semitul a fost prins de SRI shi va fi pedepsit conform legii. Marea actritza Maia Morgenstein mandria Romaniei nu a patzit nimic. Daca ea ar fi trait in Israel ar fi fost mult mai rau. Acolo Evreul Itzic Rabin chiar a fost assasinat de anti-semitul Netanyahu care i-a shi luat fotoliul de prim-ministru deci da, exista anti-semitism shi in Romania dar mai putzin grav shi mai controlat decat cel din Israel.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *