Adrian Popescu

Pe vremuri de criza se dau oameni afara, dar se cumpara masini de milioane de euro Jeep-uri de lux din bugetul statului pentru institutiile publice

In timp ce statele europene se confrunta tot mai mult cu spectrul unui colaps financiar, autoritatile romane au dat drumul din nou la cheltuieli nejustificate. In aprilie 2009, in urma negocierilor cu FMI, Guvernul a interzis autoritatilor si institutiilor publice sa mai achizitioneze autoturisme, mobilier si aparatura birotica, interdictia fiind prelungita si in anii 2010 si 2011.

Exista insa si o exceptie: sunt acceptate achizitionari de autoturisme in cadrul programului “Rabla” de stimulare a innoirii parcului auto, iar sefii unor institutii publice au profitat, fiind nemultumiti ca trebuie sa umble prin tara cu vechituri.

Potrivit unei monitorizari efectuate de ARC, in anul in curs au fost cheltuite milioane de euro pe achizitionarea de autoturisme, fiind preferate masinile de teren 4×4 mai scumpe.

Lider in domeniu este Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, care a alocat in anul 2011 peste 3 milioane de euro cu TVA in vederea achizitionarii a peste 170 de autoturisme, majoritatea fiind SUV sau de teren.

Cele mai multe masini vor merge la Directiile Silvice din Suceava (20), Mures (15), Caras-Severin (13), Prahova (9), Alba (7) si Bistrita (7).

Semnificativ este faptul ca 17 autoturisme de teren vor fi achizitionate pentru sefii de la Bucuresti. Acestia au cerut ca noua dintre masini sa aiba capacitatea cilindrica mai mare de 2.000 cm cubi si sa dispuna de dotari de ultima ora: tractiune 4×4 asistata electronic, sistem de navigatie, torpedou refrigerat, tapiterie din piele, scaune incalzite, camere video pentru mers in marsarier, geamuri cu tenta de culoare, oglinzi retrovizoare exterioare cu reglaj electric.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au hotarat ca este timpul sa se plimbe cu masini noi, asa ca au cumparat de la Porsche Romania SRL 8 limuzine Volkswagen, in valoare totala de aproximativ 216.000 de euro.

Si la Garda Nationala de Mediu adie un vant de innoire. Institutia a lansat o licitatie in vederea cumpararii a 41 autoturisme 4×4, diesel, valoarea estimata a achizitiei fiind de aproape de un milion de euro.

Finantat de la bugetul de stat cu 40 de milioane de euro, Radioul public a lansat o licitatie pentru achizitionarea a 32 autoturisme in sistem leasing, valoarea estimata a operatiunii fiind de aproape 700.000 de euro cu TVA.

Biroul Roman de Metrologie Legala, institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, s-a hotarat in 2011 sa isi reinoiasca parcul auto. In acest sens, a lansat o licitatie pentru cumpararea a opt autoturisme, pentru care este dispusa sa cheltuiasca 650.000 lei cu TVA.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a cumparat 20 de autoturisme, care au costat 1,8 milioane lei, in timp ce Administratia Nationala Apele Romane a achizitionat pentru sucursala Arges 50 autoturisme break, in valoare de 2,2 milioane lei.

Nevoie urgenta de masini a avut si Ministerul Agriculturii, instutie ce a lansat o licitatie pentru achizitionarea unui numar de 44 autoturisme pentru activitatile specifice desfasurate de personalul din Autoritatea de Management din minister, implicat in misiunile de control, verificare pe teren, costul afacerii ridicandu-se la 2,6 milioane lei.

Autoritatea Navala Romana, organism aflat in subordinea Ministerului Transporturilor, a cumparat deja noua autoturisme (jeepuri si berline) in valoare de 800.000 lei de la Tiriac Auto SA.

De asemenea, Compania Judeteana Apa Serv SA Neamt a achizitionat autoturisme sedan, break-uri si autoutilitare in sistem leasing, in valoare totala de 1,3 milioane lei, castigatorul licitatiei fiind SC Auto Moto Moldova SA din Piatra Neamt.

Va invitam, dragi cititori, sa le spuneti ce ar fi putut face cu banii publici cheltuiti pe masini. Spuneti-ne daca mai stiti si altfel de situatii in care banii publici au fost cheltuiti aiurea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *