Adrian Popescu

Pe fondul acuzatiilor referitoare la procedura de selectie netransparenta Unsprezece candidati pentru sefia Parchetelor

Ministerul Justitiei a publicat vineri o lista cu numele a 11 candidati pentru sefia Parchetului General si a Directiei Nationale Anticoruptie. Daca pentru functia de procuror general nu sunt nume foarte cunoscute, pentru conducerea DNA s-au inscris Laura Kovesi (fost procuror general) si Claudiu Dumitrescu (seful DLAF). Daniel Morar nu a intrat in cursa, pe motiv ca procedura de selectie nu este transparenta, iar candidatura fostului procuror militar Dan Voinea a fost respinsa, deoarece acesta nu mai are calitatea de magistrat.

Potrivit Ministerului Justitiei, interviurile vor avea loc in zilele de 23 si 24 octombrie, in fata unei comisii din care face parte ministrul Mona Pivniceru si trei procurori, plus un psiholog. Rezultatele vor fi anuntate pe 1 noiembrie, iar propunerile vor merge la CSM pentru a primi un aviz (consultativ), dupa care nominalizarile vor fi trimise presedintelui Traian Basescu, care le poate accepta sau respinge.

Candidati pentru functia de procuror general

1. Gheorghe Cornescu, fost adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, pe cand acesta structura era condusa de Samoila Joarza (denumit si generalul NUP), a fost acuzat in presa ca avut relatii stranse cu lumea interlopa, in special cu Fane Capatana, pe care l-ar fi ajutat sa scape de dosare penale.

2. Elena Hach, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov. Are 38 de ani si s-a ocupat cu supravegherea cercetarilor penale, urmarirea penala si activitate de judiciar, fara rechizitorii de notorietate. A fost magistrat de legatura in Italia.

3. Gheorghe Mota, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, a fost implicat in mai multe scandaluri, fiind verificat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ingerinte in activitatea subordonatilor. Recent, procurorul i-a acuzat pe judecatorii din Gorj ca sunt lipsiti de curaj, deoarece nu aproba cererile sale de arestare a unor infractori. Are la activ cateva dosare importante: a redeschis, in 2004, ancheta in dosarul condamnarii lui Marcel Tundrea, considerata cea mai mare eroare judiciara din istoria Romaniei si l-a pus sub acuzare pentru coruptie pe baronul de Gorj, Nicolae Mischie.

4. Tiberiu Nitu, procuror la Parchetul General, numit la Inspectia Judiciara a CSM, a fost prim adjunct al procurorului general Laura Codruta Kovesi. Presa a relatat ca Nitu a beneficiat de avantajele Legii 42/1990, primind un certificat de revolutionar si un teren de 8.000 de mp in judetul Prahova. In timpul Revolutiei, Tiberiu Nitu era militar in termen, fiind repartizat sa apere Televiziunea. A recunoscut ca a tras in directia unor case din apropiere, fiind convins ca acolo se ascundeau teroristii. A participat la paza si apararea Televiziunii si in perioada Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

5. Constantin Sima, procuror la Parchetul General si presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania. A inceput campania pentru a ajunge procuror general printr-un atac direct la Codruta Kovesi, pe care a acuzat-o in presa ca a condus netransparent Parchetul General. Presa a relatat ca Sima este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

6. Viorica Stoica, procuror la Parchetul General, a fost trecuta pe linie moarta de catre fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, dupa ce a incercat in 2005 sa il audieze pe Traian Basescu, intr-un dosar privind fraude electorale. Viorica Stoica a activat in guvernul Tariceanu (a condus Corpul de control al Guvernului si a activat la DLAF), fiind si o apropiata a europarlamentarului PSD Corina Cretu. Printre dosarele instrumentate de ea se numara trimiterea in judecata a conducerii societatii Farmec Cluj si l-a arestat pe fostul prefect al Brasovului, Ioan Nicolae Opris, in dosarul fabricii de zahar Bod. In 2004, a redactat note de inspectie, in care a semnalat clasarea nelegala a unor dosare la Parchetele din Bacau, unde suspectul principal era primarul PSD de atunci, Dumitru Sechelariu.

Candidati la sefia DNA

1. Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei in doua mandate (2006-2012), a primit aprecieri pozitive in toate rapoartele intocmite de Comisia Europeana. In prezent, este detasata la MAE pentru o perioada de trei ani, urmand a ocupa o functie de Inalt reprezentant la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie.

2. Claudiu Dumitrescu, procuror la DNA, detasat la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), este principalul contracandidat al Laurei Kovesi. A instrumentat dosare de coruptie importante printre care cele in care au fost trimisi in judecata Gigi Becali (dosarul Valiza), Serban Bradisteanu (achizitii de aparatura medicala pentru penitenciare), Magda Tepoi (fraude pe fonduri europene), Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes (dosarul Caltabosul), Mihai Puwak (fraude fonduri europene).

3. Ionita Vasile, procuror la DNA, sotia sa, Petronela Ionita, este judecator la Tribunalul Bucuresti.

4. Ioan Irimie, procuror la DNA Cluj, a lucrat o perioada si la Parchetul General, unde a facut parte din echipa care l-a anchetat pe liderul minerilor Miron Cosma, in legatura cu mineriadele de la Costesti si Stoenesti. S-a ocupat si de ancheta in cazul fostului deputat PSD Gabriel Bivolaru (fraudarea BRD cu peste 67 de milioane de dolari). I se reproseaza ca la DNA Cluj a tergiversat dosarul in care doctorul Mihai Baican a reclamat inselaciuni de milioane de euro.

5. Nicoleta Paula Tanase, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, a instrumentat un dosar despre cazurile de magistrati, politisti, politicieni, oameni din servicii, care au obtinut ilegal locuinte sociale in centrul orasului Galati.

La sefia DNA candideaza si doi procurori, Viorica Stoica si Constantin Sima, care participa si la concursul pentru sefia Parchetului General.

Procedura de selectie, criticata de Comisia Europeana

Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a transmis recent ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, o scrisoare in care critica procedura de nominalizare a noului procuror general si a viitorului sef al DNA.

“In adresa mea catre dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul in care trebuie inteles raportul in lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei in data de 7 septembrie. Din pacate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regasit in procedurile publicate in aceasta saptamana”, preciza Catyherine Day.

Secretarul general al CE arata ca procedura de selectie trebuie sa aiba la baza transparenta: “Pentru a evita orice neintelegere, cu permisiunea dvs. voi reitera recomandarile Comisiei. In opinia Comisiei, procedurile de selectare trebuie sa fie credibile si pe deplin transparente pentru a determina cei mai bun candidati posibili sa-si depuna candidatura. Aceasta inseamna ca procesul de selectie trebuie sa fie pe deplin transparent si public. Acesta include interviuri, stabilirea unor criterii precise in solicitarea de candidaturi, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public si DNA in alegerea Comitetului de Selectie si alocarea unei perioade rezonabile de timp in vederea acestei proceduri. De asemenea, Comisia a mai sugerat oficializarea acestei proceduri prin emiterea unui ordin ministerial. De asemenea am luat act de pozitia recenta exprimata de Consiliul Suprem al Magistraturii in acest context prin care sunt oferite sugestii utile cu privire la procedura. Consider, in general, ca un rol activ al CSM pe parcursul tuturor etapelor procedurii reprezinta un element important ce confera procedurii si candidatului desemnat credibilitatea necesara”.

Mona Pivniceru a refuzat implicarea CSM in audierea procurorilor candidati. CSM dorea ca persoanele intrate in cursa pentru cele dou
a functii sa fie audiati public la sediul Consiliului.

In urma unei vizite efectuate joi la Bruxelles, Mona Pivniceru a declarat ca i s-a sugerat “o lista scurta si o lista lunga a candidatilor”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *