Romania Curată

Pe cine au reales craiovenii! Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru corupție

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă astăzi în judecată pentru patru infracțiuni de luare de mită, două infracțiuni de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani sau alte foloase și două infracțiuni de spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2012, primarul Craiovei a determinat mai mulți oameni de afaceri să facă sponsorizări pentru campania sa electorală. Printre acestea se numără plata sumei de 25.000 de euro pentru organizarea unui concert în Craiova cu Goran Bregovic sau materiale electorale în valoare de peste 44.000 de euro. De asemenea, în 2014, Olguța Vasilescu a determinat alți oameni de afaceri să facă sponsorizări pentru o asociație din Craiova.

Iată mai jos acuzațiile, potrivit comunicatului DNA:

”În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.
În același context și în aceeași calitate, inculpata și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Lia Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.
Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale.
Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguța în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
Referitor la banii pretinși și primiți de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.
Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de cei trei inculpați.
De asemenea, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela”, se arată în comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Pe cine au reales craiovenii! Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru corupție

  1. augusta.tigra

    Evident ca-si incheie mandatul la final pentru ca va trage de dosar prin instante la infinit cu concursul magistratilor.

    Reply
  2. MIB

    Ma tem ca aveti dreptate. Craiova este raiul justitiei controversate (ca sa nu-I spunem altfel): toate cazurile dubioase cu sentinta corecta se „stramuta” pe diverse motive de doi bani inventate de avocati si acceptate prompt de magistrate, la Craiova. Unul din cele mai populare motive este punerea martorilor pe drumuri, pe timpul si banii lor, in pregatirea altor tergiversari. Ulterior, cand cazul a iesit din lumina reflectoarelor, inculpatul e scos curat si uscat. Mai ales primarul! Daca ar lua cineva la verificat resursele de trai ale procurorilor si judecatorilor multe ar iesi la suprafata, cam ca intr-o fosa septica; dar asta nu se poate face, nu-I asa, ar fi incalcarea separatiei puterilor in stat. Mai bine sa ramana puterea juridica neatinsa si stat in stat, ca pana acum.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *