Adrian Popescu

Patru rectori-parlamentari, declarati incompatibili. Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Florian Popa si Iosif Dragulescu se incadreaza la cumulul de functii

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a stabilit incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnice Bucuresti, deputatul Florian Popa, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, senatorul liberal Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si deputatul Stefan Iosif Dragulescu, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

In aprilie 2011, inspectorii de intergitate au inceput verificarile la universitati, imediat dupa intrarea in vigoare a noi Legi a educatiei nationale.

ANI sustine ca, in urma verificarilor, au fost identificate elemente in sensul incalcarii regimului juridic al incompatibilitatilor de catre cei patru rectori, deoarece, conform art. 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: “persoanele care ocupa o demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”, iar potrivit art. 215 alin. (4) din acelasi act normativ: “functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului”.

Cei patru rectori se afla in stare de incompatibilitate din 10 februarie 2011, insa ei au refuzat sa aleaga intre a fi rector sau parlamentar.

Acum ei risca sa isi piarda posturile si sa mai fie alesi intr-o functie publica pe o perioada de 3 ani, daca instantele de contencios administrativ vor confirma deciziile inspectorilor de integritate.

Cum au incercat sa scape rectorii

In februarie 2011, ANI i-a avertizat pe rectorii-parlamentari ca se afla in incompatibilitate si trebuie sa alega una din functii.

Iosif Dragulescu si Florian Popa au cerut ajutorul colegilor din Parlament, iar pe 1 martie Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a stabilit ca nu exista incompatibilitate intre functia de rector si cea de parlamentar, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii.

Comisia Juridica a Senatului a venit cu o alta interpretare. In opinia senatorilor, functia de rector se incadreaza in sintagma „functie in domeniul didactic” si poate constitui o exceptie care nu instituie o situatie de incompatibilitate.

Citeste si despre: rectori universitari, incompatibilitate, senat, parlament, rectori senatori.


Articole cu aceeasi tema:
Rectorii parlamentari au devenit incompatibili
Contralovitura PSD: Ecaterina Andronescu demite toti directorii si inspectorii scolari din invatamantul preuniversitar
Razboiul civil din educatie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Patru rectori-parlamentari, declarati incompatibili. Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Florian Popa si Iosif Dragulescu se incadreaza la cumulul de functii

  1. JUDECATOR . KENNY JOHN

    Sint niste jigodi activistii ,securisti din P.C.R. fac parte din gasca lui iliescu-ceausescu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *