Agentia Nationala de Integritate aduce acuzatii grave in cazul a patru membri ai Guvernului, reclamati la Parchet, Oficiul pentru Spalarea Banilor, ANAF si instantele de judecata. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat in stare de incompatibilitate si e acuzat ca are probleme cu un contract de munca; ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica suma de 45.000 de euro din avere, fiind banuit si de tranzactii financiare ilegale; ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, este acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu; iar secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, este incompatibil.
Este cea mai grea lovitura data imaginii Guvernului Ponta care, de altfel, s-a mai confruntat cu probleme de integritate: Victor Ponta (plagiat), Ecaterina Andronescu (conflict de interese si incompatibilitate), Ioan Mang (plagiat), Mircea Diaconu (conflict de interese si incompatibilitate), Corina Dumitrescu (plagiat), Victor Alistar (incompatibilitate), Vasile Cepoi (coruptie si conflict de interese).
Liberalul Eduard Hellvig nu a inregistrat un contract de munca
ANI sustine ca ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai 2012 – 31 octombrie 2012, intrucat a exercitat simultan functia de ministru si pe cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.
Eduard Hellvig a transmis ANI ca nu detine functia de director al SC Sintezis Birotica SRL si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani insa in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca in cazul ministrului a fost operata la data de 31 octombrie 2012, in urma cu o saptamana.
ANI mai sustine ca, in perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, societate care nu se incadreaza in categoria societatilor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, conform Ordonantei nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Inspectiei Muncii privind contractul individual de munca incheiat intre Eduard Hellvig si SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, avand in vedere faptul ca nu au fost respectate prevederile legale in materie.
Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzactii reprezentand incasari drepturi salariale de la SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL (in perioada august – octombrie 2012), in cuantum de 26.703 lei, in conditiile in care Eduard Hellvig nu figureaza, ca si angajat al societatii, in baza de date centrala a Inspectiei Muncii, motiv pentru care ANI a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitoare la veniturile realizate in perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL.
Tranzactii financiare suspecte ale ministrului Transporturilor
Cel de-al doilea membru al Guvernului intrat in vizorul ANI este ministrul Transportutilor, Ovidiu Silaghi, in cazul caruia inspectorii de integritate au constatat ca nu poate jusitifica suma de 206.798 lei (aproximativ 45.955 euro), reprezentand diferenta intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 7 mai 2012 – 15 octombrie 2012.
Agentia declara ca Ovidiu Silaghi a avut, impreuna cu sotia sa, Ariana Silaghi, venituri salariale in cuantum de 24.872 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.670 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 206.798 lei.
In acest caz, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Ovidiu Silaghi, dar si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la tranzactii financiare suspecte efectuate de ministrul Transporturilor si sotia sa.
Celebrul Liviu Pop si-a favorizat sindicatul
ANI are indicii privind savarsirea de catre Liviu Pop, fost ministru al Educatiei, a infractiunii de conflict de interese, precum si a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Pe 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, iar in prezent detine functia de ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.
In perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Liviu Pop a exercitat functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Dupa numirea in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din invatamantul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale de catre unitatea de invatamant, ordin contestat in instanta de federatiile sindicale din invatamant, inclusiv de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, iar instantele de judecata s-au pronuntat in sensul mentinerii ordinului comun ca fiind temeinic si legal.
Astfel, Liviu Pop a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale.
In acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice de catre Liviu Pop.
Adjunctul de la SGG primea bani din doua parti
Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, este acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate, in perioada 10 mai 2012 – 8 iunie 2012, deoarece a exercitat simultan functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.
De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat sa exercite calitatea de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL pana in luna august 2012, asa cum rezulta din documentele transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Potrivit dispozitiilor 84), alin.1), lit. c) si alin. 2) precum si art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, “Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: (…) functia de (…) administrator (…) la societatile comerciale (…). Functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1) lit. b) – i)”.
Conform prevederilor legale, persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilata functiei de secretar de stat, este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.
Rezultatul investigatiilor ANI referitoare la Ovidiu Silaghi aici.
Rezultatul investigatiilor ANI referitoare la Sorin Dan Mihalache aici.
Rezultatul investigatiilor ANI referitoare la Eduard Hellvig aici.
Rezultatul investigatiilor ANI referitoare la Liviu Marian Pop aici.