Adrian Popescu

Parlamentul ungar a votat legea anti-Soros

Parlamentul ungar a adoptat în procedură de urgență controversata lege care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene (Central European University – CEU), creată în anul 1991 de miliardarul George Soros. Actul normativ a fost adoptat printr-o procedură accelerată și a primit 123 de voturi pentru și 38 împotrivă.

Legislația merge acum spre semnare la președintele  János Áder, fost membru al FIDESZ, partidul premierului populist ungar Viktor Orban. Înainte de promulgare ea ar putea fi trimisă spre examinare Curții Constituționale de către partidul ecologist LMP.

Legea prevede, între altele, nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine ale respectivelor instituții.

Acest act normativ a fost îndreptat mai ales împotriva CEU și mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ, în cazul CEU fiind vorba de Statele Unite, unde însă învățământul ține de competența fiecărui stat federal.

Premierul ungar Viktor Orban a lansat o ofensivă împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, pe care-l acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul ONG-urilor finanțate de el.

 

Mii de protestatari au manifestat duminică în fața parlamentului ungar din Budapesta în sprijinul CEU, iar organizatorii protestului au promis că nu vor abandona protestul până ce guvernul nu abandonează legislația anti-CEU.

De asemenea, o petiție internaționala împotriva măsurilor legislative a fost semnată până la această oră de peste 43.000 de persoane.  Puteți semna aici petiția de salvare a CEU.

În acest an, 73 de studenți și masteranzi români studiază la CEU, iar alte câteva mii de studenți români au absolvit universitatea de-a lungul timpului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Parlamentul ungar a votat legea anti-Soros

  1. Camelian Propinaţiu

    Acum e momentul să fim mai şmecheri! Dacă Academia sau Autoelita chiar ar suferi de cât de înapoiată ne e Infrastructura Intelectuală în postromânism, ar organiza împreună proteste respectabile, iar guvernul şi Capitala s-ar grăbi cu mare folos viitor să ofere găzduire gratuită pentru CEU-Soros, fie la Băneasa, fie în noul campus Măgurele-Laser.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *