Tare mult îmi doresc ca această sesiune parlamentară care debutează astăzi să fie una dedicată schimbărilor profunde din educație, iar când spun „profund”, nu mă refer la un reformism de duzină, care se traduce prin inițiative legislative la kilogram care nu ne spun nimic, ci la plasarea pe agenda publică a unor subiecte de o reală importanță pentru viitorul educației.
Parlamentarii au această putere, au platformele necesare și suficient timp până la alegeri cât să-și permită să nu fie populiști. Din nefericire, majoritatea aleg calea cea mai ușoară (sunt oglinda noastră, noi înșine alegem cu comoditate calea ușoară de atâtea ori!): fac atâta economie cognitivă încât uită ce și cum votează, nu produc, 3 ani de zile, nimic altceva decât mătreață și poate niște cartoane urâte pe Facebook, își iau concediu prelungit de joi până duminică pentru că de ce nu ș.a.m.d. Nu intenționez, desigur, să generalizez sau să instig la ură față de aleșii patriei; Parlamentul are, totuși, atâtea mijloace prin care poate interveni ca să îmbunătățească viața cetățenilor!
Dacă vedem că Transparency International ne spune că suntem cei mai corupți din UE, imediat ne pune coronița de flori direct pe podiumul rușinii, de ce nu ne gândim că poate cauza problemei rezidă în școlile din România? De ce nu adresăm probleme „incomode”, precum situația profesorilor care-și obligă elevii să meargă la meditații, corupția „mică” de tipul colectării fondului școlii, plocoanele etc.? Sau mijloace prin care putem obliga primăriile să se intereseze mai mult de soarta școlilor, a copiilor aflați în risc de abandon școlar?
Parlamentari, ieșiți din letargie și comunicați pe următoarele teme publice. Este imposibil să fi ajuns să ocupați fotoliul pe care îl ocupați doar pentru că ați știut să pupați paltonul șefului de filială, este iresponsabil, ca demnitar, să nu ai o opinie asupra următoarelor subiecte:
– Cum pregătim sistemul public de educație astfel încât să nu producă șomeri? Marea Tranziție Digitală nu așteaptă pe nimeni, iar până în 2030, între 400 și 800 de locuri de muncă vor dispărea din cauza automatizării;
În dauna puturoșeniei unora, care cred că mandatul reprezentativ vine la pachet cu 4 zile de vacanță pe săptămână și „safe space”-ul oferit de punctajul de la partid, extremiștii de la AUR comunică din ce în ce mai des pe tema școlii românești. Ce îi va opri să intre cu falanga naționalismului direct în școală, cât timp restul sunt „pe bines” 3 ani de acum încolo? „Mila nu schimbă gustul cărnii”…
Liceu, – cimitir
Al tinereţii mele –
Pedanţi profesori
Şi examene grele…
Şi azi mă-nfiori
Liceu, – cimitir!
Scremerea comunistoida nu a adus educatiei aportul cuvenit, nici macar cat in Rusia sovietica! din cauza amestecului grosolan al politicului si ministerului de interne in Procesul de învățământ!
Mi-a placut interviul cu Gheba, realizat de Culcer la Europa fm, in urma cu zeci de ani…
Cred ca schimbarea nu are cum veni de la politic si minister, am retineri in privinta corpului de Experti.
Revolutia industriala a triumfat in Anglia, iar imperiul britanic a cucerit lumea!
Toate celelalte re evoluții sunt false
…
engleza e cea mai vorbita limba de pe Glob, nu romana lui cernobilcescu/ bulgaroiului Todor Vladimir escu…, franceza lui napoleon si germana lui hitler!
”iar până în 2030, între 400 și 800 de locuri de muncă vor dispărea din cauza automatizării”
În care fabrică se va întâmpla asta? :o)