Adrian Popescu

Paradox Romania, campioana UE la capitolul coruptie, sarbatoreste Ziua Internationala Anticoruptie

Astazi, 9 decembrie 2011, sarbatorim „Ziua Internationala Anticoruptie”. Pentru noi, romanii, evenimentul pare cel putin bizar. In timp ce autoritatile vor sustine simpozionate si conferinte, vor publica bilanturi pozitive, iar politistii impart fluturasi si pliante in trafic, oamenii de rand continua sa se confrunte cu fenomenul mitei. In continuare, marile dosare de coruptie sunt intarziate in Justitie, existand riscul prescrierii in numeroase cazuri. In scoli, spitale, primarii, administratii financiare, la frontiere si sectiile de politie, prin tribunale si parchete, practic peste tot ni se cer bani pentru „a rezolva” diverse probleme.
In 22 de ani de democratie suntem blocati in aceste peisaj: exista inca doctori care cer bani sa te opereze, politisti care cer bani ca sa nu iti ia carnetul de conducere, vamesi care percep o taxa-spaga, iar bacalaureatul il poti lua cotizand la anumiti profesori.

Fair Play Anticorruption Youth Voices este o competitie globala pentru videoclipuri cu mesaj anticoruptie. 150 de artisti din 50 de tari (printre care si 2 trupe romanesti) si-au inscris videoclipurile pe site. Puteti urmari aici un scurt montaj al celor mai bune videoclipuri inscrise pe site-ul anticorruptionmusic.org.

Cum incearca autoritatile sa rezolve problema?

Pe 9 decembrie, politistii impart fluturasi in trafic cu mesaje anti-spaga, Cristi Danilet, membru CSM, le vorbeste studentilor de la Drept despre integritatea judecatorilor, iar un sondaj realizat la Curtea de Apel Ploiesti arata ca Justitia merge bine. A aparut si Prajitura Anticoruptie, lansata cu mare fast. Singura incurajare: lucrurile par sa mearga in directia corecta mai ales datorita tenacitatii unor institutii precum Parchetul General, ANI sau DNA.

Cum arata o zi corupta din viata romanilor

Pentru a ilustra fenomenul coruptiei de la noi, Romania curata a facut o radiografie a zilei de joi, 8 decembrie. Este vorba de coruptia „la vedere”, cea descoperita de oamenii legii:

– o judecatoare de la Focsani, Anisoara Topor, este retinuta de procurori pentru mita. Femeia cerea bani de la camatari pentru a le da solutii favorabile in dosare.

– Procurorii DNA care aveau un dosar vechi din 2008 al deputatului PNL Relu Fenechiu il cheama la audieri. Trei case ale acestuia sunt puse sub sechestru.

– Sindicalistul Marius Petcu este condamnat la sapte ani inchisoare, pentru o spaga de 1,4 milioane lei.

– In Ilfov este descoperita o grupare de evazionisti cu fructe din import, prejudiciul fiind de 2 milioane euro.

– La Cluj se descopera ca primarul Sorin Apostu a primit mita de la un om de afaceri 50.000 de euro, contravaloarea unor excursii de lux in strainatate.

– Se constata ca Inalta Curte are pe rol 23 dosare de mare coruptie, majoritatea avand mari intarzieri in desfasurarea proceselor. Judecatorii se spala pe maini, sustinand ca nu au sali de judecata.

Ajunge insa in Romania o singura Zi Anticoruptie? Nu ar trebui ca, la volumul urias de treaba care este in acest domeniu, sa avem 365 de Zile Nationale Anticoruptie?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Paradox Romania, campioana UE la capitolul coruptie, sarbatoreste Ziua Internationala Anticoruptie

 1. Ioana

  Eu mi-am petrecut ziua pe la ghisee. Nu am vrut sa dau spaga unui functionar tocmai azi si nu mi-a rezolvat problema. Asa ca pe chestia asta mai trebuie sa fac un drum la prefectura si luni.

  Reply
 2. Ion Radoslvav

  Eu am ajuns coleg la Universitatea de Vest din Timisoara cu copiii fostilor mei profesori. Si inca, a celor mai antipatici dintre ei.

  19 din cei 24 de membrii ai catedrei sunt copii, nepoti, nepoate si amanta batranilor profesori la care eu am avut nefericirea sa-i intalnesc ca student si doctorand.

  Si nu am ce sa fac, decat sa emigrez. In toata tara e la fel in domeniul meu, la toate universitatile.

  Nu am nici o sansa de avansare, banii sunt dati acuma pe departamente iar seful departamentului e nepotul rectorului.

  Asa ca el decide cine avanseaza si cine nu. Chiar daca indeplinesc standardele CNATDCU. Oricand ma poate bloca cu standarde noi introduse local sau zice, ca acuma, ca nu sunt bani.

  Cam asa e in universitatile domnului Funeriu. Care nu a inceput reforma cu nepotismul din universitati, si cu impostura generalizata si cu ocuparea posturilor numai pe pile, ci cu amaratii din liceele industriale. Si aici, trebuia inceput cu Jean Monnet si altele ca ei, ca acolo s-au bagat toti profesorii pilosi, inspectorii scolari etc.

  Ce ppt sa fac? Scriu in toate partile poate gasesc ceva si scap naibii din cloaca asta de universitate!!

  Reply
 3. Mihai M

  Dosar nr. 8152/302/2011
  A fost ridicata exceptia de nelegalitate a Deciziei ICCJ nr. LXXII (72) / 2007 de acceptare a recursului in interesul legii declarat de procurorul general al parchetului de pe langa ICCJ, act administrativ al ICCJ atacabil in contencios administrativ, pentru motive de incalcare a principiul contradictorialitatii, incalcare a principiului puterii dreptului deja judecat (Decizia ICCJ nr. 2420 din 10 mai 2007), incalcare a Art. 126 alin.(6) din Constitutie cumulat cu ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a Art. 329 alin.(3) din Codul de Procedura Civila si cererea de recurs prealabil pentru interpretarea legislatiei europene la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg.
  Exceptia a fost „judecata” de un grup de judecatori, din nou printr-un alt act administrativ atacabil in contencios, intre termene, fara citarea partilor, cu incalcarea cererii de recurs prealabil cu trimitere de intrebari pentru interpretarea legislatiei europene in cadrul spetei, cu incalcarea cererilor de ridicare a exceptiilor de neconstitutionalitate si de nelegalitate, cu incalcarea in continuitate a principiului contradictorialitatii, cu incalcarea in continuitate a principiului puterii lucrului deja judecat instituit de Decizia ICCJ nr. 2420 / 2007 dar si a Art. 126 alin.(6) din Constitutie.
  Se va pretinde in viitor puterea lucrului deja judecat care s-a facut in mod abuziv fara cererea de intepretare a Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *