Adrian Popescu

Pagube de aproape 200 de milioane de lei, platite din banii contribuabililor O TREIME DIN PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE ALE MINISTERULUI DEZVOLTARII AU NEREGULI


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a descoperit nereguli la o treime dintre cele 124 de contracte finantate din fonduri europene prin POR – Axa 2 (reabilitarea infrastructuri regionale si locale). Elena Udrea a anuntat ca va aplica corectii financiare in valoare de 179 milioane de lei, respectiv 5,58% din totalul fondurilor europene accesate. Nimeni nu va avea insa de suferit, de vreme ce acesti bani vor fi platiti din bugetul local (consilii judetene si primarii), adica tot de noi cetatenii Romaniei.

In urma unui audit realizat de Ministerul Dezvoltarii, au fost descoperite nereguli la 39 de proiecte. Printre principalele nereguli se regasesc aplicarea procedurilor de achizitie accelerata, nejustificat, impunerea unor conditii nejustificate in caietele de sarcini. Culmea este ca 30 din 39 contracte de lucrari cu nereguli aveau avizul UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), adica se bifase ca legea era respectata.

Pentru sase contracte derulate de consilii judetene (Botosani, Braila, Teleorman, Prahova, Dambovita, Ilfov) au fost propuse corectii financiare in valoare de 59 milioane lei. Diferenta de 120,6 milioane lei este reprezentata de propunerea pe care autoritatea de management a facut-o, de corectii, urmand ca procedura sa fie cea specifica autoritatii de management.

Au fost prinse in neregula Consiliile Judetene Botosani, Braila, Teleorman, Dolj, Olt

La Consiliul Judetean Botosani, unde presedinte este pedelistul Mihai Tabuleac, firma care a castigat licitatia nu a indeplinit toate conditiile mentionate in caietul de sarcini. S-au aplicat corectii financiare de 722.000 lei.

La CJ Braila (presedinte Gheorghe Bunea Stancu – PSD), durata de executie a lucrarilor era de 180 de zile. Ulterior, Consiliul Judetean a acceptat ca lucrarea sa fie terminata in 530 de zile. S-au aplicat corectii financiare de aproape 2 milioane de lei.

CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea de la PSD, a decis aplicarea procedurii restranse accelerate pentru contractarea de servicii in vederea realizarii unui drum judetean. Si in judetul Ilfov s-a aplicat aceeasi procedura.

In judetele Dolj si Olt, Consiliul Judetean a pus firmelor care participa la licitatie conditia ca statia de beton sa se afle la o distanta fixa fata de oras, ceea ce a defavorizat alte firme.

Udrea da vina pe alte institutii

„In cazul a 43 de proiecte am gasit nereguli. S-au incheiat 39 de contracte de lucrari. Dintre cele 39 de contracte, pentru 30 exista aviz si raport de verificare de la unitatea din MFP. Inteleg ca e dificil de retinut, dar procedura de gestionare a fondurilor europene si de control este complexa. Au rol de verificare mai multe institutii. ANRMAP (Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice n.r) facea un control inainte si in timpul derularii procedurile, UCEVAP in timpul derularii procedurilor, iar autoritatea de management, daca primea un semnal de nereguli, solicita ANRMAP sa controleze. 30 dintre cele 39 de contracte cu nereguli aveau aviz de la UCEVAP”, a declarat Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltarii a decis verificarea contractelor derulate in cadrul Programului Operational Regional – Axa 2 in urma verificarilor facute de CE in perioada 28 aprilie – 1 mai si a descoperirii unor nereguli la 4 contracte desfasurate in cadrul acestui program. Ca urmare a descoperirii acestor nereguli, CE a suspendat platile pe toate proiectele desfasurate in acest program in luna iunie.

Se spera in deblocarea fondurilor de catre CE

Ministrul Elena Udrea a declarat ca auditul prezentat astazi de minister va fi trimis Comisiei Europene pentru deblocarea proiectelor. Pentru a nu bloca proiectele aflate in desfasurare, ministerul va face platile catre consiliile judetene dintr-un imprumut de 980 milioane lei, accesat de la Ministerul Finantelor. Dupa deblocarea proiectelor de catre Uniunea Europeana, Ministerul Dezvoltarii va rambursa sumele folosite Ministerului de Finante.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Pagube de aproape 200 de milioane de lei, platite din banii contribuabililor O TREIME DIN PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE ALE MINISTERULUI DEZVOLTARII AU NEREGULI

  1. dana

    Daca nimeni nu va fi tras la raspundere, ce rost a mai avut acest control? Deci, domnul Dragnea va continua sa faca ce vrea el prin Teleorman. Halal tara.

    Reply
  2. PIRATU

    Dumnezeu nu le-a dat romanilor si nici nu le va oferi curand conducatori luminati si curati lasandu-le dupa intelepciunea lor proverbe pe care sa le rosteasca spre alinare postfactum. Despre oamenii din politica se poate spune ca „Am pus LUPUL cioban la oi”;”Daca ar face toate mustele miere am gasi-o si in fundul calului sau pe c…t” „Hotul prost daca nu e si fudul parca nu e prot destul”, etc. Este incredibil cat tupeu sa spui ca unii mai hoti ca tine dupa ce ti-i prinde altul la furat. Toate mecanismele economice si juridice instituite in Romania functioneaza in sens negativ realizarii interesului general, pentru ca politica este de fapt o mafie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *