Romania Curată

Organizațiile studențești, de elevi și de tineret refuză formele de reprezentare structurate de către stat

Guvernul și Parlamentul ar putea încerca să „organizeze” societatea civilă tânără prin lege. Este vorba de reînvierea unui așa-zis „Consiliu Național al Tineretului din România”, pentru care s-a dat o lege specială în 2006. Actul normativ respectiv nu a fost însă aplicat niciodată prin refuzul organizațiilor de tineret independente politic de a participa la forme de reprezentare organizate de stat. Și de această dată, Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor și alte structuri de și pentru tineret anunță că nu au nicio intenție să se lase „organizați” de stat și îi cer Prim-ministrului Dacian Cioloș să se asigure că Guvernul său se ocupă de mecanisme de consultare și de sprijinire a structurilor societății civile, nu de constituire și organizare propriu-zisă a lor. Iată mai jos comunicatul integral al Consiliului Tineretului din România (CTR):

”București, 13 Aprilie 2016

Având în vedere recentele luări de poziție ale Ministerului Tineretului și Sportului, Adunarea Generală CTR a decis să se opună organizării procesului de „organizare” a sectorului neguvernamental de tineret de către stat și a adoptat următoarea rezoluție:

Consiliul Tineretului din România solicită abrogarea legii 351/2006 și a dispozițiilor corespunzătoare din legea 350/2006, se opune înființării de structuri de reprezentare a tinerilor de către stat și nu va participa la niciun proces care își propune această finalitate și, implicit, controlarea mișcării de tineret.

Rezoluția este semnată de Consiliul Tineretului din România, singurul membru din țară al Forumului European al Tineretului și al Organizației Mondiale a Tineretului, de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, singurul membru din țară al Organizației Europene a Studenților (European Students’ Union), de Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din toată țara, membră a Uniunii Consiliilor Elevilor din Europa (Organising Bureau of School Student Unions), precum și de alte structuri de și pentru tineret naționale, județene sau afiliate internațional.

Legea 351/2006 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Tineretului din România (CNTR) a fost adoptată la scurt timp după ce Consiliul Tineretului din România (CTR) a dobândit personalitatea juridică în mod autonom, în baza OG 26/2000 (legea asociațiilor și fundațiilor), având același scop, dar o structură impusă a membrilor și a conducerii. CNTR nu a funcționat niciodată. CTR și-a dezvoltat în timp activitatea și capacitatea de reprezentare a tinerilor și a organizațiilor de și pentru tineret și a dobândit recunoaștere internațională ca membru cu drepturi depline al Forumului European al Tineretului și al Organizației Mondiale a Tineretului, calitate acordată în urma unor evaluări consistente din partea acestor structuri.

„Faptul că vocea organizațiilor de tineret independente politic se aude din ce în ce mai tare în spațiul public în ultimii ani deranjează oameni și structuri importante, care caută tot timpul modalități de a ne face mai puțin relevanți, mai puțin vocali, mai puțin independenți. Nu ne speriem atât de ușor și anunțăm public, clar și răspicat, că nu vom participa în structuri de reprezentare organizate de către stat, chiar dacă asta va însemna că presiunile care se fac periodic asupra noastră vor crește din nou.” – Mihai Dragoș, Președinte CTR

„Considerăm că trebuie să existe o delimitare clară între stat și societate civilă. Sunt două componente diferite ale democrației, fiecare cu rolul ei bine stabilit. Între Guvern, Parlament și structurile de reprezentare ale diverselor categorii sociale trebuie să existe relații de colaborare, consultare, parteneriat, sprijin, comunicare, dar în niciun caz relații de subordonare. Nu poate să decidă guvernul sau parlamentul cum să fie organizați și reprezentați tinerii. Acest gen de decizii trebuie să rămână exclusiv la tineri și la organizațiile non-guvernamentale. Astfel, considerăm că înființarea unui Consiliu Național al Tineretului din România prin lege un act total nelegitim, nedemocratic și nereprezentativ pentru interesele tinerilor din România.” – Vlad Cherecheș, Președinte ANOSR

„Unul dintre mecanismele care produc vicii profunde în cadrul societății este legitimarea acțiunilor puterii prin crearea de organisme-satelit ale politicului care să aibă rolul de a mima consultarea cu adevăratele organisme reprezentative ale tinerilor şi astfel de a evita confruntarea cu interesele reale ale tinerilor, pe care, prin CNTR, le-ar putea eluda. Situația ar fi fost conjunctural acceptabilă dacă în România nu ar fi existat structuri care să îşi asume şi să reuşească să reprezinte tinerii, drepturile şi interesele lor, să aducă problemele tinerilor în atenția guvernanților şi a opiniei publice, ceea ce nu e cazul. Momentan, ipoteticul CNTR nu ar face decât să impună o așa-zisă voce reprezentativă a tinerilor, structurată după interese străine de cele ale mișcării de tineret.” – Horia Onița, Președinte CNE

Consiliul Tineretului din România susține însă dezvoltarea de mecanisme de consultare a tinerilor pe lângă autoritățile centrale și locale, mai exact consilii consultative la care pot participa toate structurile interesate. Aceste structuri consultative ar trebui să reflecte în concluziile lor diversitatea punctelor de vedere exprimate în întâlniri. Structura sprijină, de asemenea, dezvoltarea de mecanisme de recunoaștere a structurilor reprezentative ale tinerilor, existente sau înființate în prin decizia structurilor de tineret, recunoaștere bazată pe criterii transparente și în în funcție de care să fie acordate anumite facilități, dacă se dorește acest lucru.

„Sperăm ca MTS să își păstreze propunerea inițială, aceea de a abroga Legea 351/2006 și facem apel la Prim-ministrul Dacian Cioloș să se asigure că Guvernul său se preocupă eventual de consultarea structurilor societății civile și crearea de condiții pentru dezvoltarea acestora și nu de „organizarea” și constituirea lor propriu-zisă” – Mihai Dragoș, Președinte CTR

Rezoluția cu textul:

Consiliul Tineretului din România solicită abrogarea legii 351/2006 și a dispozițiilor corespunzătoare din legea 350/2006, se opune înființării de structuri de reprezentare a tinerilor de către stat și nu va participa la niciun proces care își propune această finalitate și, implicit, controlarea mișcării de tineret.

 Semnatari inițiali:

Consiliul Tineretului din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Consiliul Național al Elevilor

Convenția Națională a Fundațiilor pentru Tineret

Fundația pentru Tineret a Municipiului București

Federația Share Cluj Napoca

Organizațiile neguvernamentale de tineret din Constanța: AEC, LSUMC, LSUOC, ELSA Constanța

Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș

Fundația pentru Tineret Mehedinți

Fundația Județeană pentru Tineret Olt

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Fundația Județeană pentru Tineret Vâncea

Asociația Kelsen

AEGEE București

Asociația Student Sport

Orice persoană și organizație poate semna împotriva organizării mișcării de tineret de către stat pe www.romaniacurata.ro

Consiliul Tineretului din România este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial și reunește 17 structuri federative cu o rețea de peste 250 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European al Tineretului (European Youth Forum) și Organizația Mondială a Tineretului (World Assembly of Youth). Președintele CTR este membru desemnat în Consiliul Economic și Social al României.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să luați legătura cu:

Mihai Dragoș, Președinte CTR


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *