Romania Curată

Orban a fost trimis în judecată, după ce a cerut bani ca ”să aibă canale deschise la televiziuni”

În perioada în care era candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban ar fi cerut bani de la un om de afaceri, deoarece dorea ”să aibă canale deschise” pe anumite posturi de televiziune, se arată în rechizitoriul prin care liberalul a fost trimis în judecată de DNA, scrie Agerpres.

Conform documentului, în contextul lansării la 26 februarie a candidaturii inculpatului Ludovic Orban pentru funcția de primar al municipiului București, acesta a inițiat în nume personal activități de natură a-i asigura sprijin financiar și mediatic în timpul campaniei electorale.

Astfel, folosindu-se de influența pe care o avea în calitate de persoană cu funcție de conducere, respectiv prim-vicepreședinte al partidului din care face parte (n.r. PNL), Orban i-a cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro, arătând că banii vor fi remiși unor persoane ce își desfășoară activitatea în mass-media, pentru promovarea imaginii sale în campanie.

Anchetatorii notează că între omul de afaceri și Orban nu exista o relație de prietenie, însă cei doi se cunoșteau.

„Astfel, la data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic și (…) au purtat discuții pe diverse teme, inclusiv de natură politică, fără legătură cu cauza. În continuare, dialogul s-a îndreptat spre cheltuielile cu campania electorală, respectiv cele aferente mass-media, ocazie cu care inculpatul Orban Ludovic i-a spus lui (…) că îl va căuta săptămâna următoare ca să-i spună exact și să-i arate ‘obligațiile sale în media’, menționând că are un buget limitat în campanie de 100.000 euro. De asemenea, Orban Ludovic a afirmat că dorește ‘să aibă canale deschise’ pe posturile de televiziune (…), (…) și (…), arătând că (…) nu îl interesează”, se arată în document.

Potrivit rechizitoriului, cei doi s-au întâlnit la 20 martie, iar din discuțiile lor a rezultat că Ludovic Orban a cerut banii în numerar, „nu altfel”.

La această întâlnire, Orban a cerut banii pentru a-i da unor persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune.” Din discuție a rezultat că sumele respective erau cerute în numerar tocmai fiindcă erau pentru cei doi personal, și poate doar puțin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat că banii trebuie ‘cash, iar nu altfel'”, scriu procurorii în rechizitoriu.

Conform unor surse judiciare, afaceristul căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu. Acesta l-ar fi înregistrat pe Orban când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, şi Cozmin Guşă, acţionarul postului Realitatea Tv, pentru a îşi asigura apariţiile televizate în timpul campaniei electorale. Cei 50.000 de euro ar fi fost solicitați în numerar și ”cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”, susţin procurorii într-un comunicat de presă. Sorin Oancea, de la B1 Tv şi Cozmin Guşă, acţionar la Realitatea Tv, au fost audiaţi ca martori în acestă cauză, ambii susţinând că nu ar fi cerut şi nici nu ar fi primit bani de la Ludovic Orban.

Ludovic Orban a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, în contextul în care la data respectivă era prim-vicepreședinte al unui partid politic, respectiv PNL.

DNA precizează că omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Ludovic Orban o deține în cadrul partidului politic și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de el.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, respectiv cea a controlului judiciar, mai scrie Agerpres.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *