Adrian Popescu

Oprescu il ajuta pe Vanghelie sa scoata zapada din sectorul 5 Firma Romprest primeste fara licitatie un contract de 4 milioane euro

Primaria Capitalei condusa de Sorin Oprescu a atribuit fara licitatie un contract companiei Romprest in valoare de 16 milioane lei (4 milioane euro) pentru servicii de salubritate stradala si servicii de iarna pe raza sectorului 5 al Bucurestiului.

Primaria justifica faptul ca nu a organizat o licitatie publica invocand o “Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute”. Asta inseamna ca ori autoritatile nu se asteptau sa ninga, ori au amanat pana in ultimul moment atribuirea contractului, pentru a invoca timpul scurt avut la dispozitie.

Trebuie mentionat ca Sorin Oprescu a facut acelasi lucru si anul trecut, iar firma care a primit contractul a fost tot Romprest. Primarul general l-a salvat atunci pe Vanghelie sustinand ca sectorul 5 nu are bani pentru a angaja o companie privata care sa se ocupe de deszapezire.

Contractele de salubritate incheiate de Primaria Capitalei si de primariile sectoarelor 1, 2, 3, 4 si 6, sunt investigate de Consiliul Concurentei, care reclama faptul ca acestea nu asigura libera concurenta si egalitatea de tratament intre operatorii interesati sa intre pe aceasta piata.

Cei de la Consiliul Concurentei au constatat, in urma unei investigatii derulata in perioada februarie 2008 – decembrie 2009, ca autoritatile publice din Bucuresti au incalcat Legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fara a organiza licitatii pentru selectarea operatorului.

Mai mult, Consiliul Concurentei au obtinut, in octombrie 2011, din partea Curtii de Apel Bucuresti incetarea contractelor de salubrizare aflate in derulare in Capitala, insa acestea vor merge mai departe, deoarece decizia in instanta nu este defintiva.

Compania Romprest, detinuta de omul de afaceri Walter Florian, se ocupa si de salubritatea in sectorul 1 condus de primarul liberal Andrei Chiliman. Contractul a fost atribuit in 2008, fara licitatie publica, pe o perioada de 25 de ani si are o valoarea imensa-450 milioane euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *