Romania Curată

Oprea, pus sub învinuire oficial în dosarul ”Audi de 100.000 de euro din banii DGIPI”:”Mașina era pentru protecție”

Gabriel Oprea a fost chemat în această dimineață la sediul DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință acuzația oficială de abuz în serviciu, după ce săptămâna trecută Senatul a încuviinţat cererea DNA de urmărire penală a senatorului. Oprea este acuzat că a cumpărat din banii de operațiuni secrete a fostei ”Doi și-un sfert” o mașina de lux pe care a folosit-o în scop personal.

Procurorii susţin că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecţilor Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”.

DNA susține că achiziţionarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiţii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

La ieșirea de la DNA, fostul ministru de Interne a afirmat că în mandatul său ”nu s-a achiziţionat doar o maşină, ci peste cinci mii de maşini, în mod legal şi transparent. Aveau nevoie şi poliţiştii, poliţia de frontieră, jandarmii, pompierii şi alte structuri. Tot în anul 2015, sunt documente, se pot verifica, instiituţiile abilitate alea statului au identificat ameninţări la adresa conducerii Ministerului de Interne din anul 2015, un an complex din punct de vedere al securităţii interne, internaţionale. Sunt documente în acest sens”, a spus Oprea.

Fostul ministru a mai declarat că „DIPI (fosta DGIPI) a reînfiinţat o fostă unitate de pază a conducerii Ministerului de Interne, gen ACVILA. Au plecat, aşa cum am mai spus, de la zero şi, printre altele, au achiziţionat o maşină care este în acest dosar. Nu am cerut această maşină, se poate demonstra acest lucru. Şi fostul şef al DIPI a recunoscut că nu am cerut aşa ceva. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Sunt nevinovat şi am sa îmi demonstrez nevinovăţia. Întotdeauna mi-am făcut datoria”, a explicat Gabriel Oprea.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *