Adrian Popescu

Opozitia defileaza cu dalmatieni USL si-a desemnat candidatii la alegerile locale ignorand criteriile de integritate

Cele trei partide care compun Uniunea Social Liberala: PSD, PNL si PC au aprobat lista candidaţilor la alegerile locale din 10 iunie, aceasta urmând a fi validată la congresul reunit al partidelor componente din 7 aprilie. In Bucuresti, USL va sustine candidatura independentului Sorin Oprescu, iar in sectoarele 1 si 5 pe actualii primari Andrei Chiliman si Marian Vanghelie.

Deocamdata, liderii USL nu s-au inteles asupra candidatilor la Timis si la Primăriile sectoarelor 2, 3, 4 şi 6 din Bucuresti.

Nume grele precum Radu Mazare, Teodor Atanasiu, Olguţa Vasilescu, Marius Stan (presedintele clubului Otelul Galati), Cristian Adomniţei, Liviu Dragnea, Marian Oprişan vor intra in competitia electorala cu candidatii de la PDL.

La Constanta, social-democratul Radu Mazare candideaza pentru al patrulea mandat de primar, in tandem cu partenerul sau de afaceri Nicuşor Constantinescu, care vizeaza din nou presedintia Consiliului Judetean. Mazare are mai multe dosare penale la Directia Nationala Anticoruptie, fiind investigat si de Agentia Nationala de Integritate. Este trimis in judecata de DNA intr-un dosar in care este acuzat ca a retrocedat ilegal portiuni de plaja unor apropiati, printre care si lui Cristian Borcea.

Precedentele mandate le-a castigat si datorita folosirii “pomenilor electorale”, prin impartirea de alimente oamenilor saraci si pensionarilor in preajma alegerilor, fiind deja patentat celebrul „puiul lui Mazare”.

Fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu va candida pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Alba, iar colegul sau liberal Catalin Ponor urmareste sa devina primar in municipiul Alba Iulia, unde trebuie sa il infrunte pe actualul edil de la PDL Mircea Hava.

Dupa ce in 2006 a fost suspendat de presedintele Traian Basescu din functia de ministru al Apararii, premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe Atanasiu presedinte la AVAS. In prezent, este deputat de Alba.

La Braila, Gheorghe Bunea Stancu (consiliu judetean) si Aurel Simionescu (primarie) candideza pentru noi mandate. Bunea Stancu a fost trimis recent in judecata pentru ca ar fi mijlocit ca miliardarul Ioan Niculae sa finanteze cu 1 milion de euro campania electorala la prezidentialele din 2008 a lui Mircea Geoana. In septembrie 2011, ANI a stabilit ca Bunea Stancu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece a semnat, in calitate de sef de Consiliu Judetean, cinci contracte finantate din bani publici in valoare de peste 638.000 euro cu o companie la care detine actiuni.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu candideaza pentru sefia Consiliului Judetean Dambovita. Alianta pentru o Romanie Curata a scris in mai multe randuri despre semnele de intrebare pe care le ridica afacerile derulate de acesta. De profesie avocat, Tutuianu a incheiat contracte de reprezentare juridica cu mai multe primarii din propria circumscriptie electorala unde primari sunt colegii sai din partid.

Lia Olguta Vasilescu este numele aruncat in lupta electorala de PSD pentru Primaria Craiova, unde il va infrunta pe fostul coleg de partid Antonei Solomon (trecut prin PDL si mai nou la UNPR). Olguta Vasilescu este una din cele mai combative personalitati din PSD, fiind mai mereu invitata pe la televiziuni.

La Buzau, social-democratul Constantin Boscodeala urmareste sa obtina un nou mandat de primar. In 2011, politistii si procurorii DNA au deschis un dosar penal pe numele lui, in legatura cu derularea unor contracte de achizitie publica, in urma unui control al Curtii de Conturi. El mai este cercetat intr-un alt dosar penal in legatura cu retrocedarea unui teren de 24 de hectare.

In judetul Iaşi, USL propune un tandem inedit format din Cristian Adomnitei (PNL) pentru consiliul judetean si Gheorghe Nichita (PSD) la primarie. Daca Gheorghe Nechita nu pare sa aiba emotii, Cristian Adomnitei are de ce sa se teama. In 2008, el a candidat pentru postul de primar al Iasiului si a obtinut doar 9,41% din voturi.

In prezent deputat, Adomnitei a fost in 2007 ministru al Educatiei in Guvernul Tariceanu, fiind considerat ca face parte din gruparea deputatului liberal Relu Fechiu, foarte puternica in nordul Moldovei.

O candidatura controversata este cea a liberalului Catalin Chereches la Primaria Baia Mare. Actualul primar este cercetat de ANI pentru o donatie de 1,5 milioane euro pe care a primit-o de la mama sa. Romania curata a relatat despre traseismul politic al lui Chereches. A intrat in Parlament sub sigla PSD, de unde a demisionat pentru a se alătura independentilor, de unde a plecat pentru a se alătura apoi PNL, de unde a fost exclus si reprimit inapoi.

In noiembrie 2011, a fost amendat de CNCD pentru discriminare, dupa ce a construit un zid despartitor intre locuintele sociale ocupate in majoritate de romii din strada Horea din municipiul Baia Mare si strada principala.

Prezent parca de o eternitate in fruntea Consiliul Judetean Teleorman, Liviu Dragnea este considerat de presa unul dintre baronii PSD, alaturi de Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare. In 2009, a fost pentru scurt timp ministru de Interne, insa a demisionat motivand ca MAI nu are fonduri suficiente. A fost acuzat in mai multe randuri de presa ca acorda contracte preferentiale din bani publici unor firme controlate de apropiatii sai, Consiliul Judetean Teleorman fiind si pe lista institutiilor identificate de Comisia Europeana cu nereguli in cazul reabilitarii unor drumuri.

Marian Oprisan, un alt baron al PSD, candideaza pentru un nou mandat la sefia Consiliului Judetean Vrancea, post pe care il ocupa din anul 2000. DNA a deschis mai multe dosare penale pe numele lui, pentru modul in care a acordat mai multor contracte unor apropiati si achizitionarea Complexului Turistic „Caprioara”.

Lista completa a candidatilor

Alba: – CJ – Teodor Atanasiu (PNL); Primăria Alba-Iulia – Călin Potor PNL
Arad: – CJ – Ioan Cristina (PNL); Primăria Arad – Lia Ardelean (PC)
Bacău: – CJ – Dragoş Benea (PSD); Primăria Bacău – Romeo Stavarache (PNL)
Bihor: – CJ Cornel Popa (PNL); Primăria Oradea – Ilie Bolojan (PNL)
Bistriţa Năsăud – CJ – Radu Moldovan (PSD); Primăria Bistriţa – Ovidiu Creţu (PSD)
Botoşani – CJ – Florin Ţurcanu (PNL); Primăria Botoşani – Ovidiu Portariuc (PSD)
Braşov – CJ – Aristotel Căncescu (PNL); Primăria – Cătălin Leonte (PSD)
Brăila – CJ – Gheorghe Bunea Stancu (PSD); Primăria – Aurel Simionescu (PSD)
Buzău – CJ – Cristinel Bîgiu (PNL); – Primăria Buzau – Constantin Boşcodeală (PSD)
Caraş Severin – CJ Marcel Vela (PNL); Primăria Reşiţa- Mihai Stepănescu (PSD)
Călăraşi – CJ – Răducu Filipescu (PNL); Primăria Călăraşi – Dan Drăgulin (PNL)
Cluj – CJ – Horea Uioreanu (PNL); Primăria – Marius Nicoară (PNL)
Constanţa – CJ – Nicuşor Constantinescu (PSD); Primăria – Radu Mazăre (PSD)
Covasna – CJ – Marius Obreja (PNL); Primăria Sfântu Gheorghe- Mădălin Guruianu (PNL)
Dâmboviţa – CJ – Adrian Ţuţuianu (PSD); Primăria Târgovişte – Gabriel Grozavu (PNL)
Dolj – CJ – Ion Prioteasa (PSD); Primăria Craiova – Olguţa Vasilescu (PSD)
Galaţi – CJ Nicolae Bacalbaşa (PSD); Primăria – Marius Stan (PNL)
Giurgiu – CJ Dumitru Beianu (PNL); Primăria – Lucian Iliescu (PNL)
Gorj – CJ Ion Călinoiu (P
SD); Primăria Târgu Jiu – Florin Cârciumaru (PSD)
Harghita – CJ – Ioan Proca (PNL); Primăria Miercurea Ciuc – Jean Adrian Aurel (PSD)
Hunedoara – CJ – Mircea Moloţ (PNL); Primăria Deva – Petru Mărgineanu (PC)
Ialomiţa – CJ – Silvian Ciupercă (PSD); Primăria Slobozia – Alexandru Stoica (PSD)
Iaşi – CJ Cristian Adomniţei (PNL); Primăria – Gheorghe Nichita (PSD)
Ilfov – CJ – Marian Petrache (PNL)
Maramureş – CJ – Zamfir Ciceu (PC); Primăria Baia Mare- Cătălin Cherecheş (PNL)
Mehedinţi – CJ – Adrian Duicu (PSD); Primăria Drobeta Turnu Severin – Marius Screciu (PSD)
Mureş – CJ – Ciprian Dobre (PNL); Primăria Târgu Mureş – Cornel Brişcaru (PSD)
Neamţ – CJ – Vlad Marcoci (PNL); Primăria – Vasile Drăguşanu (PC)
Olt – CJ – Paul Stănescu (PSD); Primăria Slatina – Marius Oprescu (PSD)
Prahova – CJ – Mircea Cosma (PSD); Primăria Ploieşti – Iulian Bădescu (PSD)
Satu Mare – CJ Adrian Ştef (PNL); Primăria – Dorel Coica (PSD)
Sălaj – CJ – Tiberiu Marc(PSD); Primăria Zalău- Radu Căpâlnaşu (PNL)
Sibiu – CJ – Ioan Cindrea (PSD); Primăria – Dragoş Floarea (PC)
Suceava – CJ Cătălin Nechifor (PSD); Primăria – Alexandru Băişanu (PNL)
Teleorman – CJ Liviu Dragnea (PSD); Primăria Alexandria – Victor Drăguşin (PSD)
Tulcea – CJ – Horia Teodorescu (PSD); Primăria – Trifon Belacurencu (PSD)
Vaslui – CJ – Dumitru Buzatu (PSD); Primăria – Vasile Pavăl (PSD)
Vâlcea – CJ – Ion Cîlea (PSD); Primăria Râmnicu Vâlcea – Emilian Frâncu (PNL)
Vrancea – CJ – Marian Oprişan (PSD); Primăria Focşani – Decebal Bacinschi (PSD)

Remarcam faptul ca desi au anuntat public ca semneaza fara rezerve Carta Alba a Bunei Guvernari, la stabilirea acestei liste liderii partidelor din USL au ignorat desemnarea candidatilor potrivit unui set de criterii de integritate convenite impreuna cu societatea civilă pentru desemnarea candidaţiilor la alegeri. Nu a fost infiintata si consultata o comisie de integritate interna cu scopul exclusiv al verificării acestor criterii, cum ar fi: condamnări de drept penal (sau trimiteri în judecată), colaborare cu fosta Securitate, schimbarea a mai mult de două partide politice în ultimii zece ani, ieşiri publice cu caracter discriminativ, profit material dovedit din abuz de autoritate.

Avand in vedere criteriile mentionate, ARC va invita sa va spuneti dumneavoastra, dragi cititori, parerea despre candidaturile anuntate de USL. Iar despre cei vechi, retrecuti pe liste, spuneti ce v-au promis si nu au realizat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Opozitia defileaza cu dalmatieni USL si-a desemnat candidatii la alegerile locale ignorand criteriile de integritate

 1. Ana Grigoras

  Daca opozitia, de ceva vreme, striga sus si tare ca cei de la putere sunt corupti, aceasta atitudine ar fi trebuit sa-i oblige – daca ar fi avut un minim de moralitate – ca ei sa se prezinte in alegeri cu candidati „curati”… dar noi, electoratul, catre care ei se indreapta doar atunci cand sunt alegeri, suntem deja obisnuiti cu demagogia lor… NU AU DREPTUL MORAL SA-I CRITICE PE ALTII ATAT TIMP CAT EI SUNT LA FEL DE CORUPTI… MAI MULT CHIAR, SE PREZINTA SI IN ACESTE ALEGERI CU CANDIDATI CORUPTI. R U S I N E ! ! !

  Reply
 2. aura

  Partidele continua sa-si selecteze candidatii dupa criterii non-valorice; si din acest motiv, multi alegatori nu vad o alternativa in USL.

  Reply
 3. alinaMP

  Sint cazuri si cazuri. Unii au fost achitati de instante, OK, altii sint de abia cercetati si pentru lucruri mai mici, dar Niculescu??????? Chiar asa????

  Reply
 4. Laura

  Eu sunt de acord ca partidele au facut o gresala ca nu stabilesc clar un cod de integritate cu criterii *obiective* (fiecare cu codul lui, e ok sa fie standarde diferite) si ca nu il respecta.

  Dar, in acelasi timp, cred ca si societatea civila trebuie sa aiba un set de reguli *obiective* in acest sens. Cand trebuie sa-l punem pe careva pe lista neagra ? E destul de clar cand e vorba de cineva trimis in judecata, sau poate chiar de cineva urmarit penal. Dar daca cineva este doar „investigat” – il punem pe lista ? Nu prea e OK, pentru ca avem un sistem in care o investigatie poate dura mult si bine.

  Mai mult, in lista din acest articol (intitulat „Opozitia defileaza cu dalmatienii”) apare doamna Olguta Vasilescu – „personalitate combativa” – nu neaparat un semn de ne-integritate, precum si Dl Teodor Atanasiu, suspendat de Dl Basescu intr-o cauza in care Parchetul a stabilit clar NUP. Iarasi, nu prea mi se pare o lista formulata obiectiv.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *