Adrian Popescu

Oficiali din Sănătate suspectați că au furat 7 milioane de euro prin licitații publice de aparatură medicală pentru nou născuți

Procurorii DNA au efectuat luni percheziţii în 20 de locaţii din Bucureşti, printre care la sediul Ministerului Sănătăţii şi trei spitale, respectiv Polizu, Cantacuzino şi Institutul C.C. Iliescu, în cadrul unei anchete privind trucarea de licitaţii publice privind achiziţionarea de aparatură medicală. În această fraudă sunt implicaţi funcţionari ai statului şi medici, iar prejudiciul se ridică la şapte milioane euro.

ARC a avut din păcate, încă o dată, dreptate cînd zilele trecute vă întreba dacă nu cumva există o legătură directă între proasta guvernare și scăderea natalității din România. Nu știm proporția în care frauda de  șapte milioane de euro poate influența natalitatea, dar rata mortalității la nou născuți e clar că are legătură cu corupția instituționalizată, care tot de bună guvernare ține.

Investigaţiile procurorilor vizează programul naţional de neonatologie, în valoare de 60 milioane euro, prin care au fost dotate 22 de maternităţi din toată ţara, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe, în special de la Banca Mondială.

Programele respective au fost puse în practică în mandatele miniştrilor Ion Bazac (PSD) (2008-2009) şi Cseke Attila (UDMR) (2009-2011).

La Spitalul Cantacuzino, procurorii au percheziţionat cabinetul medicului Adrian Crăciun, şeful Clinicii de neonatologie, de unde au ridicat mai multe documente.

De asemenea, la Ministerul Sănătăţii au fost verificate mai multe departamente, printre care şi Departamentul Achiziţii, Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale şi Departamentul de Dispozitive Medicale.

Ancheta este realizată cu sprijinul Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi al Serviciului Roman de Informatii.

De altfel, reprezentanţii OLAF au declarat că în legătură cu Ministerul Sănătății  există suspiciuni de fraudă şi corupţie legate de contracte de furnizare de echipament medical finanţat de UE. OLAF a oferit date autorităţilor din România, obţinute în investigaţiile sale administrative, iar pe baza acestor informaţii procurorii au descins în spitale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *