Alina Mungiu-Pippidi

Oare ce nu pricep liberalii?

Cât de plauzibile sunt șansele unei înțelegeri între Nicușor Dan și liberali?

De când a început toată povestea asta cu Primăria Capitalei la care liberalii, cu ajutorul neprecupețit al lui Klaus Iohannis, au risipit sprijin public într-un an cât nu strânseseră în zece, umblă tot felul de zvonuri bizare. O să rezum aici pe scurt ce nu pricepe lumea și ce se prefac a nu pricepe pedeliștii și peneliștii.

Problemele cu DNA sunt mult mai costisitoare pentru PNL decât pentru PSD, pentru că publicul mai înstărit, mai democrat și mai cosmopolit, România activă și urbană, nu mai vrea politicieni corupți. Nici celălalt public, sărac, dependent și mai în vârstă, nu îi vrea, dar ei nu au de ales – o aprobare de tăiat lemne, douăzeci de lei în plus la pensie sau niște pui grill cadou de alegeri fac o mare diferență în viața lor. Doar primii votează după preferințe, ceilalți după nevoi. România activă are alte exigențe față de România de supraviețuire și cine vrea votul ei trebuie să se ridice la altă înălțime.

Și totdeauna a fost așa, dovadă că partidele de centru dreapta nu au câștigat niciodată alegerile fără ajutorul societății civile, adică în 1996, în 2004 și în 2014. Când acest ajutor nu a venit spontan, au trebuit creați intelectualii pe bani publici ai lui Băsescu în 2009 să dea interviuri la ziare străine sau pur și simplu s-au făcut blaturi cu PSD.

Ce avem în comun cu partidele astea și de ce le-am ajutat de atâtea ori este lupta comună pentru democrație din anii nouăzeci. Oamenii de vârsta mea cel puțin au stat literalmente pe aceleași baricade contra APACA, mineriade, Iliescu, ”Moarte lui Coposu” și așa mai departe. Și azi întâlnesc prin țară oameni care au ținut piept FSN în acele vremuri grele practic singuri, și numai pentru ei am trecut cu vederea liberalilor nesfârșite șiruri de porcării. Dar tot ei, în frunte cu primarii liberali de provincie, mi-au scris repetat că de vină e conducerea partidului și că Iohannis nu s-a întâlnit niciodată cu ei de la alegeri să îi întrebe ce mai gândește electoratul. Îi spun în schimb serviciile.

Era demult rațional ca partidele astea – chiar și PSD – să evolueze. De asta, păstrându-ne totdeauna deoparte de banii publici, noi, cei din Coaliția pentru un Parlament Curat, care includea și Alianța Civică de pe vremuri, care jucase un mare rol în 1996, am evitat în general să facem alte partide. Tot partidele și serviciile s-au jucat de-a Forța Civică sau alte nume nerușinate menite să fure ceva de la societatea civilă în loc să ceară frumos, contra unor angajamente de integritate pe bune. Fraierind destui naivi.

De angajamentele de integritate luate de formă s-a ales praful, noul președinte, care crede că totul e branding și tras în poză, și ca atare că e nevoie de oameni noi, nu de oameni altfel, astfel că PNL a fost reîmpachetat cu Alina Gorghiu sau Cristi Bușoi. Cât de nouă era abordarea nouă ne-au arătat în 2015, când au traficat lejer un singur tur la primari și nu ne-au permis să eliminăm pragul sau să introducem liste de societate civilă la locale. Pe parcurs au fost fluturate alternative mai rele, ca Gabi Oprea premier sau un alt partid nou făcut de servicii, al cărui spectru a tot fost arătat la liberali de câteva luni încoace.

Din eforturile politice timide ale societății civile de după Colectiv de a se organiza politic (la care eu nu iau și nu voi lua direct parte) șefii liberali pricep mereu că noi le arătăm pisica pentru ca să ne mituiască ei pe noi. De asta primim mereu cele mai extraordinare oferte (în fiecare generație mă jignește careva propunându-mi să iau conducerea televiziunii publice, de exemplu) sau plouă peste Nicușor cu oferte de city manager sau primar de sector. Oamenii aceștia nu pricep că ce vrea electoratul lor de la ei este o schimbare radicală și cred că asemenea gesturi de cooptare rezolvă problema. De parcă acel electorat exigent s-ar lua după noi de îndată ce ne-am da pe brazdă și gata, problemă rezolvată.

PNL nu mai reprezintă aproape pe nimeni în București, unde doar doi la sută sunt membri de partid, majoritatea din ei la PSD, șaptesprezece la sută din totalul populației are o vagă identificare de partid (sub o treime la ei) și 67 la sută nu dau doi bani pe ideologie. Agenda lor legislativă e un dezastru, dacă PSD nu ar lua pe față apărarea la plagiatori nu ai mai ști cine e cine.

Când i-a lovit ultima nenorocire din seria ”Mi-o fac cu mâna mea, că în rest nu mai pot convinge pe nimeni”, liberalii se pregăteau, pe sondajele de doi bani ale lui Bruno Ștefan să ne culpabilizeze pe noi că dăm Bucureștiul pe mâna PSD sprijinindu-l pe Nicușor Dan, când, ce să vezi, Orban stătea să câștige. Mă înțelegeți, ei care au guvernat și unii și alții cu PSD fără conflict major încercau să spună că eu, care m-am judecat cu Văcăroiu, Stănoiu, Pașcu, Talpeș, Crețu și o listă lungă de pesedei între timp în închisoare, o să îi aduc pe PSD la putere în București. Sau Nicușor, care, pe lângă vreo două procese lui Oprescu făcute cu mine, a mai făcut vreo douăzeci singur. Asta era unica lor strategie de campanie. Încă nu reciclaseră postacii lui Udrea să mai dea vreo două ture cu relația mea cu Ponta sau alte bazaconii, dar asta era la rând.

În condițiile astea, te întrebi ce este mai rațional la ora asta. Vă consult. Mi se pare că se desprind două opțiuni clare.

Una este să tratăm alegerile astea ca pe o etapă pentru construcția unui viitor partid al societății civile. Am avut primari liberali sau pedeliști în București 20 de ani și ne-am ales cu utilități falite și cu prețul apei crescut prin corupție comună cu PSD. Pentru a avea măcar în viitor partidul altfel, liberalii trebuie lăsați în voia soartei, să dea singuri de fund. Iar societatea civilă trebuie să investească în Nicușor Dan în București și în oricine are cât de cât performanță la localele astea în țară. Pe scheletul oferit de cine a arătat că are hotărâre și capacitate se poate construi un nou partid, cu ce e mai bun local – unde o mai fi – de la liberali. Un partid din start altfel, după testul localelor. La care însă mai e mult de muncit.

A doua opțiune este să se facă un pact de neagresiune cu liberalii în schimbul susținerii lui Nicușor Dan la primărie. Societatea civilă ar vota pe Dan (invers nu merge, votanții lui Dan nu vor la PNL cum este el azi) și lista USB. Dan nu ar mai prezenta candidați la sectoare, unde votantul de centru dreapta ar putea vota cu liberalii. Deci s-ar împărți voturile numai la Consiliu, unde nu e problemă, tot la anti-PSD s-ar contabiliza. S-ar obține astfel în București maximum de mobilizare anti-PSD. Iar după alegeri liberalii poate se hotărăsc că partidul trebuie integral reformat, cu conducere cu tot. Cooperarea rămâne deschisă, dar cu condiția unei înnoiri radicale, sau la toamnă se întoarce Ponta.

Așteptăm părerile voastre pe aceste două opțiuni.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

34 thoughts on “Oare ce nu pricep liberalii?

 1. adrian

  am 37 ani si vreau si eu sa ma inscriu intr-un partid normal, unde sa-mi pot oferi experienta mea de inginer constructor proiectant si nu numai! sustin competenta! cred in Dumnezeu si in Educatie!

  Reply
 2. Emil Stoica

  Eu votez pantru opțiunea 2, cu mențiunea ca USB are candidați buni si la sectoare si nu as exclude de exemplu 2 sectoare pentru USB, asta ar ajuta scorul electoral general. Opțiunea 1 insa nu este de aruncat in cazul in care PNL nu se reformează după locale.

  Reply
  • Gigel

   Ce pact de neagresiune?
   PNL are membrii in consiliile locale. Ce au facut acestia? A avut si doi primari de sector.
   A fost nevoie ca Nicusor Dan sa dea in judecata primariile pentru a opri abuzurile acestora.
   PNL vede o agresiune in a reclama furtisagurile lor.

   Reply
 3. Liber Cugetator

  A doua varianta, pactul de neagresiune cu liberalii, pare de bun simt dar este foarte periculoasa. Pentru a putea sa continue sa fure ca in codru, liberalii si toti ceilalti din sistemul securist, sunt gata la orice pentru a COMPROMITE orice miscare politica diferita. Este prea devreme pentru aliante si intelegeri cu liberalii. Trebuie mai intai constituita o forta politica noua, diferita, identificabila in mod clar de alegatori si vizibila! Chiar daca va dura mult… Este si un test pentru a se vedea cum progreseaza constiinta politica a bucurestenilor si a celorlalti alegatori… Mai bine sa pierzi astazi, dovedind insa ca existi si dandu-ti sanse sa castigi maine, decat sa obtii o victorie conjuncturala, pe termen scurt, si sa te pierzi in alianta cu diavolul… Am zis!

  Reply
 4. Max

  Ordinea de prioritati ar fi:
  1. Pactul de neagresiune in conditiile enuntate; cu toate riscurile corect mentionate de „Liber Cugetator” este preferabil sa ai un pilon in jurul caruia sa construiesti. Suplimentar, este de asteptat ca avand pe ND candidat la Primaria MB sprijinit de PNL, USB sa obtina mai multe voturi pt consilieri.

  2 Prima optiune (etapa de parcurs..) daca pactul de neagresiune esuaza (cel mai probabil in opinia mea)

  Reply
 5. Marius

  pricep dar nu vor… mai degraba o sa sustina candidatul PSD decat un independent pe care nu-l controleaza

  Fratia PSD – PNL este indestructibila in psihologia marunta de partid, sa nu uitam cum consiliul genral PSD + PNL au votat in unanimitate umflarea pretului la apa in favoarea monopolului corporatist Veolia – ApaNova prin act de coruptie anchetat in momentul de fata de catre DNA… pai credeti ca vor sa fie distrusa asemenea prietenie puternica legata de Interese si SPAGI!!!!

  Reply
 6. Delia Mihalache

  Eu sustin optiunea 1 – un viitor partid nou al societatii civile, national, de facut dupa alegerile locale cu partidele noi si candidatii independenti care obtin votul cetatenilor la locale.

  Reply
 7. bogdan

  Daca ajunge Nicusor Dan sa fie blana de oaie pe care si-o trage lupul (PNL) pe el ca sa intre in turma, mai bine nu il mai votez nici pe el. Cred ca ar fi buna si o a treia varianta: sa faca PNL un pact de neagresiune cu DNA si sa se duca toti sa se predea :)

  Reply
  • Adrian

   Mobilizarea ar putea fi exemplară. De pildă, corturile de campanie din zona unde locuiesc au fost „remaniate” de pozele cu L. Orban chiar înainte de lăsarea serii, ieri.

   Reply
 8. mariana

  Nici o alianță cu nici un partid actual, altfel, mai devreme sau mai târziu, Nicusor Dan va fi și el compromis de servicii! Dacă e vorba de ceva nou, atunci să fie nou plecând de la zero!

  Reply
 9. Doru

  optiunea 1.
  Ne trebuie o lustratie a clasei politice.
  Imi doresc f mult sa traiesc intr-un Bucuresti curat, decent, nepoluat, cu servicii ok, in care banii sunt cheltuiti transparent si cu folos. Dar un pact cu liberalii mi se pare greu de crezut.
  E o stire gluma ca liberalii si-au gasit candidat la primarie, curat, pnl-ist cu state vechi, cu experienta in administratie, pe Neagu Djuvara.
  Chiar sa gaseasca pe cineva asa sau sa il sustina pe Nicusor Dan, problema ramane gasca de fomisti care acompaniaza orice om de calitate pe care l-ar putea aduce sau sprijini.
  A se vedea exemplul de la sectorul 1 unde jumatate din consilieri au dat cu subsemnatul pe la dna. Si inca nu s-a ajuns la consilierii generali, ca si acolo e prapad.
  De ce te-ai ralia cu o astfel de gasca? Chit ca pierzi Bucuresti-ul (eu inca sper ca nu, dar na, sa zicem ca il pierzi), te salvezi de la un mandat de vesnice compromisuri si furtisaguri, iti faci partea ca Primarie din umbra(in opozitie), folosindu-te de numarul de mandate castigate si de oameni de valoare pe care ii poti ralia intr-un partid nou si curat. Poti sa faci proiecte si sa combati proiectele proaste propuse.

  Speranta ca PNL s-ar schimba radical nu are baza in istoria recenta. Au avut numeroase ocazii si toate le-au ratat. Fomistii cu state vechi ca Atanasiu sau Blaga si altii nu vor lasa fraul din mana pentru idealul unei tari mai bune, ca deh, nu au formatia necesara. Si liderul providential care sa le dea pur si simplu peste mana inca nu a aparut in PNL.

  Reply
 10. Stefan Marincea

  Cred ca adoua varianta propusa de doamna Mungiu este logica si in interesul bucurestenilor. Vad o opinie ca si Nicusor Dan va fi compromis de… Servicii. Nu cred ca Serviciile noastre sunt asociatii de anarhisti. Daca Bucurestiul va continua sa fie condus de coruptie, este evident ca semnalul va fi negativ. Vor urma alte valuri migrationale, alimentate de societatea civila.

  Reply
 11. marie-louise

  Optiunea 1, chiar daca vine Ponta la alegerile generale : PSD este un cadavru in curs de mumificare. Cu PSD la guvermare dupa generale sa va vedea ca nu mai are resurse, nu mai stiu sa faca altceva dacat ce au mai facut pana acum, nu se pot inoi. O noua guvernare PSD inseamna riscuri, dar si sansa colapsului acestui partid-molima. Optiunea 1 inseamna un nou partid, cu toate ca va dura ceva timp pana la definirea si organizarea lui. Compromisul de inceput va aduce alte compromisuri.
  Si DA, USB are candidati buni si la sectoare.
  Categoric optiunea 1.

  Reply
 12. Alexandru Ioan

  De multi ani se tot asteapta un partid altfel ! In jocul politic actual oricat de bun /cinstit/profesionist ar fi un nou partit nu poate decat sa piarda prima batalie. Trebuie construit pe termen lung. PNL -ul actual nu se poate reforma pentru ca in structura sa de baza ( in primul rand in nomenclatuta de partid locala) sunt oameni cu interese economice nu cu principii democratice. Este o problema de distributie precum la vasele cominicante faptul ca sunt membrii PNL sau PSD. Aceasta structura de la baza partidului va determina orice conducere de la centru sa danseze potrivit interesului. Orice intelegere sau compromis va amana formarea noului partid si a noii clase politice si va dezamagi inca o data minoritatea progresista din aceasta tara. Germenii noii clase politice sunt in societatea civila . Societatea civila este foarte diversa , orgolioasa, eterogena, veleitara, etc si asa va fi intodeauna. Dar se poate structura o platforma si un set de principii comune care sa puna bazele unei noi politici pentru tara. Cred ca de aici trebuie pornit , ce se poate face concret pentru structurarea unei noi miscari politice care sa fie altceva si care se construieste acum pentru a castiga mai tarziu.

  Reply
 13. C.Sulla

  Va faceti iluzii cu totii, la fel si d-na Alina Mungiu-Pippidi. Oricat de curat este Nicusor Dan, oricat de buna ar fi imaginea sa in fata unei PARTZI, cea cinstita, a cetatenilor Bucurestiului (dar catzi cetatzeni sunt cu adevarat cinstiti, pana in fundul sufletului si cu orice risc, intr-un popor construit istoric prin asimilarea principiilor oportunismului de moment), ceea ce poate avea o influentza hotaratoare in castigarea alegerilor este „masinaria” de partid plus infricosatoarea ideie a pierderii privilegiilor, oricat de mici (?) ar fi ele sub o noua „guvernare”. Asadar, se va constitui, intari si va functiona fara gres o alianta PNL-PSD la alegerile pentru primaria Bucurestilor. Orice alte scenario sunt pur teoretice; interesul imediat si masurabil in bani conteaza. Si cum nu putem vota DNA-ul, ca partid ce propune un candidat la Bucuresti, cea mai eficienta actiune este sa- lasam pe ND sa evolueze „liber”, stiind ca nu va castiga, DEOCAMDATA si sa actionam in perspectiva pentru largirea USB (cat mai multi membri, loiali si active) in vederea unei batalii decisive, care NU va fi cea iminenta, pentru primariatul Bucurestiului, ci se asteapta pentru viitor. Cu tot respectful, eu as accepta si Solutia PMP, avand in vedere ca, orice ar zice unii si altzii, Basescu a fost, totusi, cel fara al carui sprijin eficienta actuala a DNA ar fi fost mult intarziata, daca nu chiar inexistenta, iar fostul Presdinte de republica are toate motivele sa urmareasca cu cerbicie, via DNA + hotarari la nivel de primaria capitalei, pe marii coruptzi si hotzi din PSD + PNL. Nu faceti, va rog, grimace ingretzoshate, fiindca alegerile nu se castiga pe principia etice si morale, ci pe punerea in opera a unor conditzii practice. Daca PMP va castiga Bucurestiul, dar nu si majoritatea parlamentara, la toamna, vom avea conditii bune de realizare a unui echilibru solid de fortze politice. Intre timp, ND va avea ragazul sa creasca si sa se intareasca, castigand maturitatea politica necesara oricarui viitor partid, pe care-l vom impune in viitorii 5-10 ani. Eu, unul, nu prea mai am timp de asteptat atatzia ani, dar ma gandesc la copii si nepotzi. Si nu, nu sunt PMP-ist nici cat negru sub unghie !

  Reply
 14. A.

  Liberalii vor castiga enorm respect daca vor comunica faptul ca îl sprijină pe Nicusor Dan la Primăria Capitalei, fără a-i cere acestuia ceva in schimb. Prin urmare, optiunea a doua nu mai este necesara, iar prin aceasta miscare vor castiga toti: liberalii, Nicusor Dan, bucurestenii.

  Reply
  • C.Sulla

   Imi pare rau ca trebuie sa recunosc ca liberalii tocmai au anuntzat ca au ales cea mai subtila cale de a pierde alegerile pentru Bucuresti, daca nu cumva acest gest sinucigash de a-l propune pe Marian Munteanu nu reprezinta primul termen din seria care va construe blatul in favoarea PSD. A merge cu un candidat anti-communist, necunoscut, practice, de cea mai mare parte a tinerilor cu drept de vot (care habar n-au nici ce-i aia „visul de aur al omenirii” – concretizat de Ceausescu si de p.c.r., nici ce au fost, acum 25 – 20 de ani eroii anti-comunistri – cei trecuti intr-o lume mai buna, in mare parte) e o prostie. Anticomunismul e un ideal trecut in istorie si nu are nici-o rezonanta electorala in ziua de azi decat la idealishti ca subsemnatul si inca catziva. In plus, Marian Munteanu – anticommunist integru si incasator de „scatoalce” din partea „reactziunii” nu poate adduce nici-o dovada de bun gospodar al Capitalei. Asta poate sa nu functioneze ca un impediment major, dar numai in fata catorva ratacitzi ai istoriei, de genul celor care l-ar putea vedea, sa zicem, pe PF Patriarh ministru al armatei (va aduceti aminte de aceasta nastrushnica propunere de dupa Revolutie ?), dar populatia actuala, ahtiata dupa bani si dupa afaceri capitaliste nu va accepta un ne-gospodar in functia de primar. Asadar, adio guvernare liberal a Capitalei si vivat primarul PSD-ist care, ca sa fie sigur de castig, va face neidoios intelegeri secrete cu PNL-istii ahtiati de pofta de bani, adica aproape cu totzi. Daca alegerile s-ar desfasura in 2 tururi am putea crede ca se va putea produce, in turul al doile, corectia necesara pentru a Evita guvernarea PSD-ista, dar intr-un singur tur…. adio, PNL si… n-am cuvinte !

   Reply
 15. Dan Bruma

  Si despre partidele noi nimic? Tot o dam inainte cu aberatii gen PNL? Pai PNL e ceva egal cu zero neavand nici cea mai mica legatura cu PNL istoric, chiar nu inteleg de ce nu se interzice de fapt folosirea numelui de Partid National Liberal. Eu zic ca PSD este mult mai legitilm decat PNL, PNL-ul nici nu ar trebui sa foloseasca aceasta denumire, ea apartinand istoriei.

  Reply
 16. Alex

  optiunea 1.

  Trebuie sa acceptam un adevar: PNL nu este PNL-ul acela care a creat Romania moderna, si nu va deveni peste noapte. Faceti doliu si treceti mai departe! Cele doua partide nu au in comun decat numele. PNL de azi e o cochilie neputincioasa si poarta responsabilitatea prabusirii nu a unei simple marci politice, ci a unui mit.

  Pe termen mediu ar trebui sa acceptam si sa incurajam ca vechile partide (de dupa 1989) sa devina unul singur (USL sau whatever) si sa lase astfel loc liber pe piata unei alte optiuni. Mai devreme sau mai tarziu asa se va intampla. Ar trebui sa acceleram procesul ca sa nu ne prinda pensia, pe noi, astia tineri, dezbatand sisific aceleasi probleme…
  De unii singuri, nici PNL nici PSD, nu se vor schimba. Le trbuie un alt jucator mare care sa impuna agenda si sa ii oblige sa se reformeze prin comparatie si prin mimetism. Ei oricum nu stiu altceva. Reforma lor trebuie sa le vina din exterior.
  Optiunea 2 nu face decat sa intarzie acest proces.

  Reply
 17. OvidiuB

  Ca intotdeauna, este de ales intre optiunea „purista” si optiunea „pragmatica”. Pragmatismul are dezavantajul ca prespune asimilarea de „impuritati”, dar are avantajul ca produce rezultate. La „puristi” se intampla fix invers.

  Intre timp, PNL ne-a luat luxul dezbaterii (decat, maxim, contrafactual) si l-a desemnat pe Marian Munteanu. Cum ar veni – si societate civila (ca nimeni nu poate sa nege) si servicii (remember 2000). Cred ca PNL are niste sfatuitori extrem de prost orientati in ultima vreme – nu m-ar mira ca ei sa fie de fapt chiar vreun laborator/think-tank de-al serviciilor. Oricum, e clar ca PNL a ajuns la concluzia ca segmentul acesta educat si pretentios al Bucurestiului (care, spera ei, e cat mai mic) este o tinta pentru care nu merita sa te lupti, eforturile fiind disproportionat de mari si trebuind sa renunte la multe chestii „palpabile” – cosmarul oricarui partid mare.

  Asa ca il vom vota pe Nicusor, la sectoare mai vedem (eu am sansa ca locuiesc in 1), macar bagam USB-ul in Consiliu sa stea mai cu ochii pe hoti si…sa speram la mai bine pentru peste 4 ani. E pacat – pentru ca zic eu ca optiunea 2 ar fi dat Bucurestiului sansa unui salt calitativ, a unei mini-revolutii chiar. Dar e clar ca nici in Aviatorilor, nici la Cotroceni nu exista nimeni care sa vrea sa riste – totul se intampla „pe pozitii dinainte stabilite”.

  Reply
 18. m

  Ha, ha! PNL v-a blagoslovit cu Marian Munteanu.
  In Bucuresti mai e Nicusor sau altii si mai aveti cu cine vota dar in provincie e jale, doar escroci si crestinopati :(

  Reply
 19. MirceaB

  Iata si finalul liberalilor. Au propus pe unul la care Alianta Civica a renuntat in 1991 pentru ca avea simpatii legionare si legaturi neclare cu Securitatea. Daca l-au propus ei- ca nu mai controleaza ei nimic, din cate se vede.

  Reply
 20. Cristian R

  PNL-ul a mutat si ne-a lasat fara obiectul muncii :)
  Optiunea 1, USB -ul sa intre in toate CL din Bucuresti. Ulterior incercarea de a coagula o structura nationala pentru alegerile generale astfel incat sa intre in parlament. Acolo lucrurile sunt infinit mai grele, DAR exista posibilitatea de a „reaprinde” diaspora. A contat in 2009 si in 2014.
  As fi mers pe op.2 pentru ca este mai aproape de solutia normala si durabila, fiecare face ce stie : esti politician, politica; esti doctor, medicina……

  Reply
 21. gabriel ursescu

  Ar fi fost bine, clar si democratic sa fie alegeri in 2 tururi, nu de alta dar asa avea sanse mai mari Nicusor Dan. Nu a fost sa fie, deh ….iarasi blat PSD, PNL si ,,ALDE´´ partide . Judecind la rece , ce alt bezmetic partid politic parlamentar actuale poate sa propuna un candidat semi tehnocrat ca si Nicusor Dan…..raspuns …nix. Ludovic Orban a dat-o in lambada si doar diplomatia lui urmare a scandalului cu mita l-a sapat de linsaj. PNL cu zina ei si buldogul Blaga faceau grimase de zici ca erau la pantomima cind salvarea vine de la , zic eu , naivul Marian Munteanu ( tot respectul pt ceea ce reprezinta ) dar din pacate ramas fara suflu si cam demodat, Intre timp PSD defileaza in propaganda si petarde minciunoase la Latrina 3, Concluzie, tot la rece…Nicusor Dan ramane singura optiune viabila din mai multe puncte de vedere: vine de jos, a demonstrat ca poate tine piept sistemului, stie orasul cu problemele lui, are o echipa reala de civici in jur, e conectat la realitate si la solutii europene si lista poate continua. Acum tot la rece, ce propune PSD , pe Firea Girl care a dat aviz tacit sau pe fata pentru inceperea exploatarilor de la Rosia Montana, nu s-a sesizat cu abuzurile de la Pungesti, nu l-a tras de mina pe puscariasul Oprescu in legatura cu debandada din Bucuresti, ……sa mai zic…?!?! spuneti voi cei din Bucuresti mai multe…..ca oricum mie mi-e clar …,,nu-mi sta in ,,Firea´´ mea sa votez ,,cotofane´´ pe post de primari.

  acum

  Reply
 22. taunul77

  Nicusor Dan sa fie sustinut de liberali? Asta e o iluzie! Mai curand prefera sa castige Primaria Capitalei un psd-ist. Fiindca pot negocia diverse manarii cu el. Prin care sa-si satisfaca gastile din partid si interesele clientelei. Doar nu-i mai suspecteaza cineva de bune intentii pe actualii pnl-isti!

  Reply
 23. Ionut Stefanescu

  Eu merg pe prima varianta pana in panzele albe :)
  Serios vorbind: doresc un alt fel de a face „politica”, pe care partidele actuale, parlamentare,
  nu sunt in stare sa-l ofere. Dar pentru avea un partid nou care sa faca un alt fel de politica
  trebuie rabdare si trebuie sa-l crestem impreuna. Votand la aceste alegeri USB-ul macar stiu ca voi
  avea in consiliu niste consilieri care ma reprezinta cu adevarat si in care am incredere.

  In ce priveste pactul de neagresiune nu va bazati pe faptul ca daca se retrag candidatii USB de la
  sectoare voi vota PNL. Eu personal nu vad nici o diferenta intre PNL si PSD si posibil ca multi sa
  gandeasca la fel. S-a vazut ieri (candidatura lui Marian Munteanu) cat de bine intelege PNL ce isi doreste
  societatea civila.

  Reply
 24. nae girimea

  „primii votează după preferinţe, ceilalţi după nevoi. ”
  Libertatea alegerii –baza democratiei , depinde de statut ; daca esti sarac n-ai alternative , “alegerea “ e impusa , deci problema libertatii nu se pune. Atita libertate , citi bani . Atita justitie citi bani . Atita sanatate citi bani . Imi place dimocrasi !

  Reply
 25. Realist

  In mod limpede este nevoie de un nou partid /organizatie civica- dar stiti cum ? Unul care sa nu semene DELOC cu cele din ziua de astazi, din punct de vedere al promovarii liderilor si privind luarea deciziilor. Iata ideile mele:

  – oricine vrea sa candideze la functii de partid sau publice trebuie sa semneze codul moral prin care confirma ca nu este santajabil si ca va lua decizii strict in interesul publicului
  – un consiliu de onoare care sa sanctioneze urgent orice abatere de la codul de onoare
  – un sistem transparent de luare a deciziilor, eventual beneficiind de suport online pentru consultarea larga a membrilor si simpatizantilor, pe principii de democratie directa
  – un sistem de finantare transparent

  Sa nu pierdem din vedere ca in zilele noastre este foarte important marketingul politic, comunicarea in mass-media – aici trebuie sa fie niste meseriasi…

  Reply
 26. Florin

  Niciuna din variante nu este viabila, pentru ca retele din primarii sunt foarte bine inchegate. Primarul de unul singur, indiferent ca este Nicusor Dan sau altul bine-intentionat de la vreun partid sau „liber cugetator”, nu va putea face mare lucru fara ajutorul serviciilor, Curtii de Conturi etc. In cazul in care are o astfel de sustinere, vor fi necesari cel putin doi ani pentru a avea primele semne de insanatosire la nivelul primariei si institutiilor subordonate. Curatenia in primarii nu inseamna numai directori, ci si sefi de servicii, functii-cheie de executie etc., care trebuie facuta in paralel cu respectarea legalitatii in activitate, a procedurilor interne, destructurarea lanturilor infractionale etc. Este necesara o echipa de actiune care sa cunoasca foarte bine activitatile din primarii si care sa fi lucrat in domeniu ani buni. Experienta acumulata in ONG poate fi un plus, dar fara sa fi indeplinit functii in cadrul unor institutii pentru a cunoaste mecanismele, poti deveni foarte usor o victima a celor din sistem.

  Reply
 27. cosmin

  Opțiunea 1. În mod categoric!!!
  Nu va aliați cu hoții, corupții, ca nu o sa va mai voteze nimeni. Riscați mergând singuri, sau dacă vreți alianțe , atunci sa le faceți cu partidele noi. Nu cu cei care au jefuit tara 25 de ani. Doar așa veți câștiga pe termen lung.

  Reply
 28. VISLOVSCHI ELENA

  D-NA MUNGIU- acum imi place mai mult cum scrii da ai facut o radiografie perfecta a societatii ,dar trebuia sa mai spui ca si patura de jos trebuie luminata si adusa la adevar sa stie ca un pui e üentru o zi iar un vot pentru 4 ani. Liberalii pana nu scapa de BLAGA pe care ardelenii il cunosc foarte bine si altii ca el nu va fi nimic de capul lui.DECE SA NU RECUNOASTEM CA TOTI PCR-ISTI SAU IMPARTIT INTRE EI SI AU LUAT FIINTA NOILE PARTIDE DE DUPA REVOLUTIE: Cum se spunea atunci ACXEEASI MARIE CU ALTA PALARIE: PNL -UL trebuie sa existe pt ca e in inima tuturor acest nume din vremurile lui Maniu …DAR REFORMAT iar tu si Nicusor sa fiti mai putin orgoliosi ca nu santeti chiar asa curati cum pretindeti…numele PNL si o contopire intre cele doua partide ar da rezultate. Sa nu uitam ca toti am trait in comunism cei de-o varsta cu tine si aproape Nicusor-… MAI GANDITIVA SI PUNETI TOTI UMARUL LASATI ORGOLIILE SI RECONSTRUITI ADUCETI ROMANII ACASA PANA NU VIN RUSII IAR PESTE NOI

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *