”Încă încerc să diger informația despre primele de la Federația de Canotaj, prime care trec de 160.000 EUR. Este greu de înțeles cum se pot aloca astfel de sume din bani publici…”, a scris, într-o postare distribuită pe rețelele sociale, Oana Gheorghiu, de la asociația Dăruiește Viață.
Comentariul scoate în evidență o situație paradoxală – supărarea și revolta oamenilor legată de direcționarea discreționară a banilor publici, în contrapondere cu utilizarea restrânsă a mecanismelor avute la dispoziție pentru a gestiona direct modul în care sunt folosiți banii deductibili din impozitele pe care le plătesc. Potrivit Oanei Gheorghiu, într-un singur an, o sumă de peste jumătate de miliard de euro pe care companiile ar fi putut s-o direcționeze prin sponsorizări către proiecte despre care cred că merită să fie susținute, au rămas la discreția statului.
”Românii au o relație paradoxală cu banii publici – pe de o parte, suntem frustrați de risipa și lipsa de responsabilitate, iar pe de altă parte, nu folosim întotdeauna toate mecanismele pe care le avem la dispoziție pentru a trage la răspundere un stat risipitor și nechibzuit”, scrie Oana Gheorghiu.
”Știați că din numărul total de 606.995 companii din România care ar putea face sponsorizări deductibile din impozitul pe profit ( 20%), doar 49.550 (la nivelul anului 2021) de companii au făcut acest lucru? Asta înseamnă că dintr-un potențial de sponsorizare de peste 880 de milioane EUR, organizațiile au reușit să atragă mai puțin de 50%, mai exact 336 de milioane EUR. Restul de 550 de milioane EUR s-au dus la bugetul de stat și doar statul știe cu exactitate ce s-a întâmplat mai departe.
Dăruiește Viață a atras anul trecut, din sponsorizări, suma de 8.320.581 EUR, adică aproximativ 1% din potențial. Iar Dăruiește Viață a făcut un spital, își publică în fiecare an raportul de activitate, situațiile financiare, bilanțul și raportul de audit. Și mai sunt multe alte ONG uri care fac proiecte de impact și își publică rapoartele în mod transparent. Dar cu toate acestea, peste 550.000 de companii au decis să lase banii de sponsorizări statului.
Poate că, spre sfârșitul acestui an, mai multe companii vor lua în considerare sponsorizarea organizațiilor și proiectelor care contribuie la schimbarea României, mai mult decât o face statul.
Vă rugăm să vă uitați pe rapoartele organizațiilor, e multă trudă acolo pentru a prezenta cât mai transparent și atractiv munca de un an a echipei”, mai arată în postările de pe rețelele sociale, Oana Gheorghiu (vezi aici).
***
Ajută-ne să oprim tăierile ilegale de păduri din România!
Cu ajutorul tău putem pune, acum, noul Cod Silvic pe agenda Camerei Deputaților și să adoptăm măsurile anti-hoție cerute de societatea civilă!
NOU pe România Curată:
Citește pe România Curată:
Avocata Schweighofer ne-a dat în judecată! Vrea să ne închidă gura. Ajutorul tău e esențial. ACUM!
Pai la anul o sa fie si mai rau, ca ra*atii astia de la guvernare au schimbat legea, astfel incat sa scada numarul celor care pot sponsoriza (IMM-uri, PFA) iar pentru cei care pot toata chestia sa devina de-a dreptul un cosmar birocratic!
Explicatiile oferite de premier si D-na Lipa, par halucinante, dar ele au rolul de a masca o contributie la CASS, pentru viitorii pensionari speciali. Ar fi cazul ca pentru astfel de abuzuri sa se autosesizeze procurorii DNA, pentru ca schema asta, va prejudicia pe viitor fondul de pensii si va crea totodata un precedent de urmat si cu alte ocazii si in alte situatii mai mult bsau mai putin similare.