Romania Curată

O veste bună de la Senat: a fost respinsă ordonanța de triplare a salariilor demnitarilor, propusă de Gabriel Oprea

 

Senatorii au respins ordonanța guvernului inițiată de fostul vicepremier Gabriel Oprea și prin care se triplau salariile înalților demnitari.

Ordonanța a fost emisă de guvern atunci când Gabriel Oprea asigura interimatul în fruntea guvernului în timp ce Ponta era internat în Turcia.

Chiar dacă Senatul a respins ordonanța, decizia nu este finală, Camera Deputaților este forul decizional.

Gabriel Oprea își dorea prin această ordonanță ca președintele, premierul și șefii celor două Camere să aibă un salariu brut de 21.540 lei, începând cu 1 august 2015. Vicepremierul ar fi avut 20.000 lei, iar alți înalți demnitari, miniștri și șefi de servicii secrete 19.055 lei. În total, 48 de înalți demnitari beneficiau de majorarea salariului.

La revenirea din concediul medical, Victor Ponta a spus că ordonanța va fi anulată printr-o altă ordonanță, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat și majorarea a fost cuprinsă în rectificarea bugetară.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “O veste bună de la Senat: a fost respinsă ordonanța de triplare a salariilor demnitarilor, propusă de Gabriel Oprea

 1. Speranta Balasa

  Nu este o veste buna, Romania curata! Vestea buna era ca demnitarii sa poata avea un venit atractiv pentru a se pune in slujba comunitatii. Imi pare rau de modul in care aluneca RC in demagogie.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Speranta Balasa: și eu lucrez în slujba comunității și nu salariul este motivația mea; să avem pardon, dar când comunitatea trăiește cu șorici și ceai, e absurd să ceri să ți se plătească vită kobe și caviar pentru ”a te pune în slujba comunității”

   Reply
  • Nosferatu

   Dna, un salariu atractiv nu inseamna ca automat s-ar fi pus in slujba comunitatii! Sunt mii de oameni care fac munca in folosul comunitatii gratuit. Si o fac cu entuziasm si, de cele mai multe ori, nici macar multumiri nu primesc! Nu salariul te motiveaza ci constructia interioara a fiecarui individ. Oricum inaltii demnitari au parte de tratament diferit fata de muritorii de rand. Si e corect sa fie asa. Dar ca prim ministru , cand ai pe mana un buget de cateva zeci de miliarde de euro , credeti ca salariul de 5000 de euro/luna te motiveaza sa nu bagi mana pan’ la cot , daca inima ta (prietenii, amanta, sponsorii din campanie, obligatiile, familia, etc) iti spune altceva ?

   Reply
 2. Mihai

  Nu mi se par salarii mari de loc, kiar si pt RO. Dimpotriva, daca astea sunt de 3 ori cat cele actuale, nu te mai miri de ce fura toti. Trebuie sa platesti bine ca sa ai servicii si oameni de calitate. Ar trebui ca aceste salarii sa fie cumva indexate cu salariul mediu sau minim, de ex. S-ar elimina aceste OUG, care pot fi (kiar interpretate) arbitrare.
  Pe de alta parte, ma intreb daca astea ar fi fost singurele lor surse de venit, dar probabil ca sunt toti parte din cine site ce CA, alte beneficii, etc cu care isi rotunjesc actualele salarii kiar la mai mult de 3 ori (vorbesc numai de veniturile legale, ca de celelalte…)

  Reply
 3. George Petrineanu

  Nu s-ar putea da o ordonanta care sa desfiinteze aceasta anomalie numita ordonanta si neintilnita in alte state?

  Reply
 4. Nosferatu

  Doua chestiuni vreau sa le reamintesc aici:
  1. Functiile de inalta demnitate in Stat sunt ocupate prin NUMIRE ! Cei numiti in aceste demnitati nu sunt OBLIGATI sa primeasca NUMIRILE ! Ei cunosc dinainte conditiile si dificultatile unor asemenea posturi. Nu-ti convine salariul, nu-ti convine programul, nu-ti convin conditiile de munca , nu accepta NUMIREA !
  2. Functiile de demnitate publica , in mod normal, aduc prestigiu si onorabilitatea oricarui ocupat al acestor posturi. Cei care accepta numirea ar trebui sa se simta onorati ca ocupa o functie de demnitate publica si nu ingrijorati de salariu!
  Avand in vedere cele doua chestiuni , oamenii politici care ar trebui sa ocupe aceste posturi , in opinia mea, ar trebui sa aiba onoare, corectitudine , o stabilitate financiara onorabila si sa vina din mediul privat , pe langa alte calitati necesare celor care conduc. Nu cred in teoria iliesciana ” sarac si cinstit” . E o prostie intr-o societate concurentiala.
  Referitor la subiectul articolului , ordonanta a fost respinsa de Senat ptr ca era pregatita ptr fostii ministrii nu ptr actualii ministrii! Simplu. Nu mai sunt ai nostrii la putere , hai sa dam dovada de „ratiune” . Veti vedea ca o vor pica si-n Camera Deputatilor.

  Reply
 5. Radu Craciun

  Iata acum explicatia pentru care politicienii sunt populisti. Pentru ca asta ne place sa vedem. Eu credeam ca vrem ministrii alesi pe criterii de profesionalism, nu pe disponibilitatea de a avea onoarea de a munci pe bani cat mai putini. Teama mi-e ca profesionistii din mediu privat tot nu vor veni oricat de mult am sta unii dintre noi pe strazi si am demonstra. Nici echipa de azi nu am fi avut-o daca nu era vorba doar de maxim un an.

  Filozofia asta face parte din categoria „taiati taxele ca sa fure mai putin” pe care am auzit-o tot din partea sa-i spunem civila a societatii. Ei sa tot asteptam atunci investitiile in infrastructura, educatie etc etc.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu Craciun: să nu confundăm lucrurile 1) filosofia ”tăiați taxele ca să fure mai puțin” cred că ai citit-o pe RC invocată cel mult în formula de umor negru 2) șansa/ oportunitatea de a pune în practică niște idei pe care le ai nu poate fi compensată în niciun fel material – o mie sau două mii de euro în plus la salariu oricum nu te va face invulnerabil în fața șpăgilor de sute de mii și milioane de euro – ești sau nu ești coruptibil, asta e diferența 3) nu mă aștept nici la muncă voluntară, dar veniturile și (mai ales) creșterea veniturilor demnitarilor trebuie să fie în relație directă cu creșterea veniturilor restului cetățenilor (reușești să crești cu 5, cu 10 sau cu 20% veniturile astea, ok, cu aceleași procent crești și salariile demnitarilor) 4) cine vrea să facă afaceri să se ocupe de afaceri, sigur poate câștiga mai mult dacă e competent, dar ideea că ”salariul motivează” e greșită – asta nu e o opinie personală: studiile și experimentele de psihologie din ultimele decenii arată că motivația intrinsecă duce la rezultate mult mai bune decât motivația extrinsecă – salariul e o motivație extrinsecă, motivații intrinseci sunt cele de genul că vrei să faci ceva pentru a dovedi că ești bun în domeniul tău, pentru a schimba ceva în comunitatea din care faci parte etc.

   Reply
 6. POPOVICIU DORIN

  NU cunosc ca cineva sa-i fi fortat pe fostii si actualii demnitari sa se prezinte la alegeri,stiu foarte bine la ce se inhama,iar daca nu le convine „maruntisul” pot sa plece, Drum bun!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *