Romania Curată

O parte din probele strânse în dosarul Olguței Vasilescu au fost anulate de judecători din motive procedurale

Tribunalul București a declarat ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori în dosarul în care primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost trimisă în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție, scrie Agerpres.

Este vorba despre declarațiile date de trei martori în fața ofițerilor de poliție judiciară, care au fost anulate deoarece polițiștii nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală. De asemenea, nu a mai fost admisă nici declarația dată de denunțătorul Ionuț Pârvulescu.

Magistrații au mai stabilit că DNA trebuie să îi anunțe pe judecători dacă solicită restituirea dosarului sau continuă procesul în instanță.

Judecătorii de la Tribunalul București au admis marți mai multe cereri și excepții formulate de Lia Olguța Vasilescu și celelalte două persoane judecate în acest dosar, respectiv Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit.

„Admite în parte cererile și excepțiile formulate de inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela și Vasilescu Lia Olguța. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constată neregularitatea actului de sesizare a instanței în ceea ce privește stabilirea obiectului și limitelor judecății cu referire la inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp și art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguța, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofițerii de poliție judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz și anume: declarațiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela și denunțul (declarație) formulat de Pârvulescu Ionuț Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion și Pârvulescu Ionuț din data de 19.02.2016, aceasta fiind obținută în mod nelegal. Încheierea motivată se va comunica procurorului care în termen de 5 zile de la comunicare trebuie sa înștiințeze judecătorul de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei”, se arată în decizia tribunalului.

Primărița din Craiova a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

În același dosar, au fost deferiți justiției, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Citiți aici mai multe detalii despre dosarul penal al Olguței Vasilescu.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “O parte din probele strânse în dosarul Olguței Vasilescu au fost anulate de judecători din motive procedurale

  1. Sara

    Nu mai inteleg nimic. Mi se pare cusuta cu ata alba. Pai cum sa nu stie procurorul de caz dar si ofiterii politiei ca este nevoie de delegare ? Sunt greseli minore pe care nu se poate sa nu le fi putut evita procurorul DNA. Deasemenea vad ca magistratii au solicitat DNA sa le ceara restituirea dosarului si ei au preferat sa mearga in instanta. Am senzatia ca s-a vrut sa i se dea o hotarare favorabila primaritei Olguta Vasilescu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *