Romania Curată

O nouă sentință împotriva lui Ponta. Guvernul este obligat să organizeze alegeri parțiale locale și parlamentare

Curtea de Apel Bucureşti a decis că guvernul Ponta a încălcat legea şi nu a organizat la termen alegerile parlamentare parţiale în colegiile rămase vacante. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată. Instanţa obligă ”pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale” în 17 colegii de deputat şi senator, scrie gandul.info. Decizia instanței vine după ce PNL a dat în judecată guvernul Ponta pentru că nu respectă termenele legale privind organizarea alegerilor parţiale locale şi parlamentare. Decizia Curții de Apel București este a doua pe această speță, după decizia Curţii de Apel Cluj. Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat mai multe date pentru alegerile parţiale, dar ele au fost ignorate de Ministerul de Interne, conform site-ului Gândul. Motivele guvernului sunt că ţara nu are bani pentru alegeri, nu sunt oportune şi nu există sancţiuni dacă Guvernul nu le organizează.

În minuta instaţei se precizează: ”obligă pârâtul (Guvernul României -n.r.) să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale în următoarele circumscripţii electorale”, fiind enumerate 17 colegii de senator şi deputat rămase vacante. Deşi decizia instanţei din Bucureşti nu este definitivă, este a doua instanţă care decide că guvernul a încălcat legea prin refuzul de a organiza alegeri, după Curtea de Apel Cluj.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează într-un răspuns acordat gândul.info că a informat periodic Guvernul cu privire la vacantarea mandatelor de parlamentar, preşedinte de CJ sau primar, propunând date pentru care se pot organiza alegeri parţiale pentru acestea. „Autoritatea Electorală Permanentă a propus data de 22 martie 2015 pentru organizarea de noi alegeri parţiale locale şi parlamentare. Precizăm că în cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar trebui adoptate astfel încât să intre în vigoare la data de 4 mai 2015”, se precizează în documentul obţinut de gândul de la AEP.

Colegiile unde ar trebui organizate alegeri parlamentare parţiale:

Circumscripţia Electorală nr.18 Galaţi-Colegiul Uninominal nr.5
(colegiu devenit vacant după ce Dan Nica – PSD a renunţat la funcţia din Parlamentul României pentru cea din Parlamentul European)

Circumscripţia Electorală nr.42 Bucureşti-Colegiul Uninominal nr.15;
(colegiu devenit vacant după demisia lui Alin Petrache – PSD)

Circumscripţia Electorală nr.4 Bacău-Colegiile Uninominale nr.4 şi 9;
(colegiul 9 din Bacău a devenit vacant după demisia lui Viorel Hrebenciuc din Camera Deputaţilor; colegiul nr. 4 a devenit vacant după demisia lui Damian Drăghici UNPR – grup PSD, devenit europarlamentar)

Circumscripţia Electorală nr.10 Buzău – Colegiile Uninominale nr.l şi 5;
(colegiul nr. 1 a devenit vacant după demisia lui George Scutaru – PNL din Camera Deputaţilor pentru a deveni consilier prezidenţial; colegiul devenit vacant după încetarea mandatului de drept a lui Gheorghe Coman – PC, condamnat la închisoare cu executare)

Circumscripţia Electorală nr.ll Caras Severin – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiul rămas vacant după demisia senatorului Iosif Secăşan – PNL)

Circumscripţia Electorală nr.15 Covasna – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiul rămas vacant după demisia deputatului UDMR Olosz Gergely)

Circumscripţia Electorală nr.16 Dâmboviţa – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiu devenit vacant după condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la închisoare cu executare în octombrie 2014)

Circumscripţia Electorală nr.17 Dolj – Colegiile Uninominale nr.l, 2 şi 8;
(colegiul 8 Camera Deputaţilor a devenit vacant după ce Ştefan Stoica – PDL a fost declarat incompatibil, colegiul 2 a devenit vacant după ce deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat la închisoare cu executare în 2013, colegiul 1 a devenit vacant după condamnarea deputatului Gheorghe Neţoiu – PPDD – martie 2014)

Circumscripţia Electorală nr.22 Hunedoara – Colegiul Uninominal nr.l;
(colegiu devenit vacant după demisia senatorului PSD – Toni Greblă)

Circumscripţia Electorală nr.23 lalomiţa – Colegiul Uninominal nr.l;
(colegiul devenit vacant după decesul senatorului Ştefan Stoica – PSD)

Circumscripţia Electorală nr.24 laşi – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiu devenit vacant după demisia lui Vasile Mocanu – PSD)

Circumscripţia Electorală nr.28 Mureş-Colegiul Uninominal nr.3;
(colegiu devenit vacant după ce senatorul Akos Mora – PNL a fost declarat definitiv incompatibil în noiembrie 2014)

Circumscripţia Electorală nr.40 Vrancea-Colegiul Uninominal nr.4;
(colegiu eliberat de Miron Mitrea – PSD prin demisie la începutul anului înainte să fie condamnat la închisoare cu executare)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *