Romania Curată

O mie de dosare penale pentru tăieri ilegale de copaci, în doar trei luni

Peste 2500 de infracțiuni, cele mai multe pe Codul Silvic, au fost descoperite în urma a 55.000 de controale desfășurate în doar trei luni și s-au concretizat într-o mie de dosare penale aflate în cercetare, a anunțat premierul Dacian Cioloș miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern. De asemenea, s-au confiscat peste 50 de mii de metri cubi de lemn. Aceste date arată, de fapt, proporțiile fenomenului defrișărilor ilegale.

Prim-ministrul a declarat că aceste controale, care au început în august și au durat până la sfârșitul lunii octombrie, au arătat că există probleme ce vor trebui clarificate prin modificarea legislaţiei, „pentru mai multă vigoare din partea legii”. Cioloș a mai spus că e nevoie de continuarea și chiar intensificarea acestor controale în următoarea perioadă, cu conlucrarea ministerelor de Interne și Mediu, a ANAF-ului și Gărzii Forestiere.

Controalele au mai arătat că și o parte din lemnele folosite pentru încălzirea populației provenea din furturi, astfel încât acum va fi nevoie de măsuri ale Ministerului Mediului pentru a asigura necesarul de lemne de foc.

Combaterea defrișărilor ilegale este o problemă asupra căreia societatea civilă a atras în mod repetat atenția, arătând problemele de mediu și cele economice generate de acest tip de infracțiuni. ONG-urile de mediu au cerut, pentru mai multă eficiență, pe lângă un control strict al tăierilor de arbori din păduri, și controlul companiilor care utilizează lemnul recoltat ilegal. De asemenea, au propus măsuri de protejare a pădurilor virgine și parcurilor naționale și de dezvoltare a proiectului de reîmpădurire.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “O mie de dosare penale pentru tăieri ilegale de copaci, în doar trei luni

 1. D

  1. Cine a făcut controalele ?
  2. Cine trebuia să facă controale ?
  3. Lemnele se furau cu portofelul sau cu cardul ? Nu se poate ca un furt la scară națională să treacă chiar așa, neobservat !!! Probabil că era o schemă diabolică ce implica paradisuri fiscale !!! Și sisteme de încriptare / codificare a comunicării care depășesc cu mult capacitățile serverului SRI.
  4. Nici un (1) pădurar / șef de ocol / gardian silvic / polițist / polițist rural / jandarm n-a mirosit ilegalitatea ?

  Probabil că dacă nu se-apropiau alegerile, s-ar fi furat în continuare: am fi mers la umbră în pădure și n-am fi știut de ce ne bate soarele-n cap !
  La un popor cu 51 % analfabeți funcțional, nu-i așa că alegerile sunt mai promițătoare decât jocul la loterie ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *