Adrian Popescu

O lege adoptata tacit i-ar putea scapa pe unii alesi de incompatibilitate Ce rectori spera sa candideze din nou la parlamentare?

Camera Deputatilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care se elimina din Legea Educatiei articolul care stabileste incompatibilitatea intre functia de rector si cea de parlamentar. Proiectul a zacut la Camera Deputatilor inca din luna mai fara sa fie bagat in seama, astfel incat a fost adoptat fara dezbateri si fara vot.

Initiatorii sunt deputatii Mircia Giurgiu (independent), Tudor Ciuhodaru (UNPR) si Petru Movila (PDL), care nici nu s-au obosit sa aduca argumente serioase in favoarea acestui proiect. “Motivul pentru care solicitam acesta modificare este acela potrivit caruia persoanele in cauza nu pot exercita niciuna dintre cele doua functii detinute la nivelul cerut“, este singura fraza din expunerea de motive.

Mai mult, Comisia juridica a propus, cu unanimitate de voturi, respingerea proiectului, precizand ca “modificarile nu se justifica si creeaza o situatie de ambiguitate legislativa”.

Ultima sansa pentru respingerea acestui proiect se afla la Senat, care este camera decizionala in acest caz.

Cine sunt cei patru patru rectori-parlamentari declarati incompatibili de ANI in actuala sesiune

In luna iunie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili pe senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnice Bucuresti, deputatul PSD Florian Popa, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, senatorul liberal Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si deputatul PDL Stefan Iosif Dragulescu, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

Conform art. 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: ‘persoanele care ocupa o demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului’, iar potrivit art. 215 alin. (4) din acelasi act normativ: ‘functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului’.

Cei patru rectori-parlamentari au contestat in instanta raportul intocmit de ANI in cazul lor, procesele aflandu-se in diverse stadii de solutionare.

Dosarul Ecaterinei Andronescu se afla acum la Inalta Curtea de Casatie si Justitie unde se judeca recursul. Pe 5 martie 2012, Curtea de Apel Timisoara a admis contestatia lui Stefan Iosif Dragulescu, iar ANI a declarat recurs. Urmatorul termen al procesului este pe 14 septembrie 2012 la Curtea Suprema. In data de 10 februarie 2012, Florian Popa a castigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucuresti, iar dosarul se afla in faza de recurs. Procesul lui Nicolae Robu se afla pe rolul Curtii de Apel Timisoara, nefiind inca solutionat. Nici unul dintre cei patru nu mai este in prezent rector.

Studentii ARC spun NU politizarii universitatilor

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), partenera a SAR in Student ARC, isi exprima public dezacordul, intr-un comunicat remis presei, cu privire la eliminarea incompatibilitatii functiei de rector al Universitatilor cu functiile de conducere sau demnitate publica si considera ca implicarea politica a persoanelor care conduc institutiile de invatamant superior genereaza consecinte grave asupra activitatii academic, dar si asupra credibilitatii pozitiilor publice ale conducatorilor acestora.

“Consideram ca sfera educationala trebuie mentinuta la distanta de cea politica, intrucat, in caz contrar, universitatile nu isi vor putea pastra neutralitatea vis-a-vis de valurile de schimbari politice. Astfel poate fi afectat rolul acestora de a oferi cunoastere studentilor si opinii fundamentate societatii intr-un mod nepartizan si lipsit de interese ascunse. Nu in ultimul rand, atragem atentia asupra faptului ca o cumulare de functii de tipul celor interzise prin articolul care se vrea abrogat conduce si la ineficienta celor care ocupa respectivele functii, precum si la crearea oportunitatilor de abuz de putere in vederea luptei pentru voturi, creandu-se astfel un instrument de manipulare a opiniilor politice ale studentilor”, declara Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Avand in vedere aceasta insistenta, ce rectori credeti ca spera sa poata candida la alegerile parlamentare?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “O lege adoptata tacit i-ar putea scapa pe unii alesi de incompatibilitate Ce rectori spera sa candideze din nou la parlamentare?

  1. Anonim

    asta este cel mai mare risc al democratiei. Parlamentul poate impune o anumita dictatura, care nu seamana cu cea clasica, e mai blanda, dar tot dictatura ramane. Parlamentarii isi apara interesele si nu exista o reactie din partea opiniei publice.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *