Alina Mungiu-Pippidi

O coroană pentru victimele lui Putin la ambasada Rusiei din Kisseleff

Deși era cu cinci ani mai mare ca mine, în amintirea mea omul asasinat la Moscova, Boris Nemțov, cu care am petrecut câteva luni la Harvard în anii nouăzeci pe vremea când Sam Huntington încă ținea seminar la centrul de relații internaționale, e încă un băiat. Că e infantil pentru un adult astrofizician convertit în politician de tranziție doar pentru că toți trebuie să ne democratizăm țările și adesea nu are cine să își construiască toată viața ca modernizator al unei țări care refuză să fie modernizată.

Să ajungi, la peste 50 de ani, după o viață în care ai fost și vicepremier (sub Elțîn, când democrații și-au ratat șansa), și ministru, și constructor fără noroc a mai multor partide (că în postcomunism asocierea e imposibilă, trădarea și subminarea de către prieteni și aliați sunt regula), și pușcăriaș (că ai ținut demonstrații anti-Putin fără autorizație de la Putin), să faci pe jurnalistul de investigație, și încă unul care cheamă presa străină să anunțe că în câteva zile va dezvălui dovezile prezenței soldaților ruși în Ucraina înseamnă de fapt altceva. Că ai auzit clopotul și te pregătești să fii martir. Nimeni nu se poate aștepta să supraviețuiască la așa ceva în Rusia de azi, care aduce aminte de Italia lui Mussolini mai mult decât de URSS-ul lui Stalin, adică un loc unde gangsteri subcontractați de regim împușcă opozanții pe stradă fără nici un ascunziș, ca descurajare pentru alți opozanți, că nu mai e important ce gîndește lumea despre tine, ci doar să nu aibă curajul să ți se opună.

Asta e Rusia de azi, mult mai periculoasă decît URSS sub Gorbaciov, pentru că în 1989 zeci de milioane de oameni demonstrau contra URSS în diferite forme chiar în URSS, ceea ce a și dus la căderea regimului (inclusiv rușii), în vreme ce azi majoritatea e de partea regimului. De asta agresivitatea unui stat-națiune e infinit mai periculoasă decît a unui imperiu multinațional, pentru că primul are altă putere de mobilizare. Muribunde, Republica Socialistă Federativă Iugoslavia și URSS de abia au mai putut reprima sporadic și ucide pe ici, pe colo. Noul stat național Serbia a fost capabil însă de crime de proporțiile unei genocid, și ne-a luat doisprezece ani până am spart ferestrele Parlamentului la Belgrad (și azi aud zăngănitul sticlei) și l-am trimis pe Milosevic la Haga. Rusia e însă mai mare și infinit mai periculoasă decât Serbia, raportul dintre societatea civilă, la fel de eroică, și restul populației e mult mai mic, iar exodul spre Occident a slăbit mult clasa mijlocie democrată din Rusia. Nu văd cum o să dea NATO cu bombe peste podurile din Moscova, precum cel pe care a fost împușcat Nemțov, că asta a trebuit la Belgrad ca să lichidăm cu regimul de crimă organizată de acolo – care a rămas suficient de periculos să mai asasineze prim miniștri democrați și după moarte.

În filmul meu ”Unde se termină Europa” (aici) arătam cazarme ale Armatei Roșii fără acoperiș și ferestre, furate de poporul sovietic împreună cu caloriferele, canaturile ușilor  și rampele scărilor. Asemenea schelete de beton pot fi admirate în multe locuri din fosta URSS și arată că la data căderii regimului nu exista nici un popor sovietic, sau ar fi apărat avutul poporului de termite. Azi, ca într-un film de groază, vezi cum ies din adâncuri termitele care au furat atunci câte o bucățică și se târăsc înapoi să o lipească pe undeva, cu rezultatul unui imperiu Frankenstein, un mutant ridicat din morți fără nici o șansă de supraviețuire, dar care mai poate provoca multă distrugere până la final. Cât liderii țării și ai continentului se gîndesc mai ales cum să ne pună la adăpost de ceea ce urmează, noi, simpli intelectuali să ne gândim mai puțin pragmatic la singurătatea celor care se pregăteau azi să iasă în stradă la Kremlin și care știu că în țara lor ajutorul nu va veni niciodată din afară. Decât la o demonstrație anti-Putin, azi m-aș duce în București mai degrabă la o demonstrație pro-Nemțov și societate civilă rusească, și dacă nu se face una o să cumpăr de la florăreasa mea de la gară o coroană funerară și o voi depune la ambasada Rusiei, cu numele lui Boris Nemțov scris pe panglică.  Ambasada Federaţiei Ruse în România este pe Şoseaua Pavel Kiseleff nr. 6, Sector 1.

Tradițional a fost și a rămas foarte greu să te apropii măcar de ușă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “O coroană pentru victimele lui Putin la ambasada Rusiei din Kisseleff

 1. m.ctin

  Da,Doamna Alina,aveti dreptate,trist dar adevarat!
  ce s-a intamplat este foarte grav,au inteles-o chiar si rusii.
  doar ei pot face ceva,pot demonstra, se pot revolta,etc!
  Dumnezeu sa.l ierte,am inteles ca l-ati cunoscut,parea un om care stia ce spune si spunea adevarul,coruptilor si dictatorilor,ne le prea place adevarul!

  Reply
 2. Slavu

  Dupa ziarista Anna Politkovskaya, agentul FSB(KGB) Aleksandr Litvinenko, opozanti marcanti ai lui Putin, urmeaza recent Boris Nemtov. E clar, asasinatul politic al adversarilor lui Putin este parte integranta a politicii regimului autoritar si dictatorial al acestuia.

  Reply
 3. taunul77

  Intrucat le vinde rusilor iluzia refacerii unui imperiu – chiar mai mare decat cel sovietic daca-l credem pe Dulghin ce viseaza, pe langa toate tarile slave, si inglobarea Romaniei, Ungariei si Austriei – lui Putin nu-i mai pasa de aparente. Crede ca poporul ii iarta orice. Chiar si asasinarea adversarilor politici. Aia care nu sunt impresionati de grandioasa lui viziune.

  Reply
 4. alinaMP

  Sprijinul popular al lui Putin este cam ca religia in scoli la noi- majoritatea e cu el cat il crede cel mai tare, ca stie ca asta e optiunea oficiala, ia sa nu mai fie optiunea oficiala, si de a doua zi putini se vor mai inscrie la Putin… problema e ca nu are cine sa il ameninte, a distrus toate alternativele, de zece ani lucreaza la asta, a inceput cu traseismul (cumpara pe altii din altii partide), pe urma a inceput sa dea afara guvernatori direct alesi, si iaca asa, incet-incet, s-a construit un monstru autocratic dar care cand vine vorba de atacat alte tari are’ sprijin popular’.
  In sfarsit, habar nu avem. Cine a facut sondaje pe bune pe tema asta acolo? iar in 1991-1992 nu au iesit la revolutia lor mai multi oameni sa apere Casa Alba decat ieri, majoritatea tot prin casa au stat.

  Reply
  • Laura

   Problema e ca in 1991-92, cam toate structurile autonome de putere din URSS se saturasera de comunism si de PCUS pana peste cap. In timpul puciului, veneau generalii la Eltin sa il roage sa dea un decret prin care jurisdictia peste armata federala sa treaca la RSFSR, aveau nevoie de un pretext sa nu execute ordinele.

   Acum insa, cam toti il sustin pe Putin, cel putin in ceea ce priveste politica externa. De la birocratii din Ministerul de Externe (care e un aparat destul de meritocratic si rational) pana la Patriarhie. Asta face lucrurile foarte dificile pentru noi, ca nu prea exista factori de influenta semnificativi care sa aiba alta opinie…

   Reply
 5. busuioc

  Sa nu ne pierdem cumpatul….Mai este inca o jumatate plina a paharului…,,Uniunea Sovietica” alui Mihail Gorbaciov a sucombat in principal datorita haosului economic,si in consecinta,saraciei populatiei.Astazi situatia Rusei lui Putin nu e mai buna.E adevarat,KGB-ul tine inca franele puterii.Pana cand?Pana cand lipsurile si saracia vor contamina si acesta clica politica.Gorbacioc a fost ,,terminat” de catre aparatcic,dealtfel ca si Ceausescu la noi….Tot aparatcicul il va ,,termina” si pe Putin.E o chestiune de timp.

  Reply
  • Cristian Ioan

   Apreciez optimismul, dar aceasta este de-a dreptul inconstienta!
   De ce a sucombay tocmai URSS-ul lui Gorbaciov, si nu cel al lui Stalin sau Brejnev? Tocmai penrtu ca liderul de la Kremlina a facut imprudenta sa releaxeze teroarea, a dat drumul la glassnosk si perestroika! Tzarul Putin a invatat lectia, nu repeta greselile trecutului, are grija sa ii „termine” el pe toti adversarii potentiali.
   Lichidarea lui Boris (in plina zi, fara inceracarea de a simula un „accident nefericit) este semnificativa: daca Federatai ar fi fost un regim autoritar „normal”, un lider cu popularitate de peste 70% nu ar fi ingrijorat de un opozant cu o popularitate scazuta. Putin a facut-o tocmai pentru ca vrea sa detina UNANIMITATEA, nu doar majoritatea absoluta, precum cele 90 de procente cu care a castigat ion ilici al nostru alegerile din 1990. Apopo, prin comparatie ion ilic al nostu este un inger: in iunie 1990, a trimis la Straulesti II vre-o 50 dintre noi, dar nu a simtit nevoia sa elimine fizic pe Ratiu, Coposu, Campeanu, etc.!

   Reply
 6. SorinP

  Asasinarea lui Nemtov este mai mult o tragedie internationala decit o problema interna a Rusiei. Puterea si acolitii demonstreaza ca pot face ce vor fara ca forte locale sau internationale sa poata interveni. Asa s-a intimplat si cu Crimeea, asa se intimpla si cu atrocitatile manifestate de Statul Islamic. Asa s-a intimplat in urma cu 75 de ani, tot pe fondul unor perturbari economice. Reprezentantii lumii civilizate ridica neputinciosi din umeri, ce ar putea face? In mod paradoxal, astfel de rateuri inregistram si noi in plan local, la o alta dimensiune dar pe acelasi calapod. Cei de la putere pot face orice deoarece NIMENI pu poate sa le faca nimic. Autocenzura, bunul simt, statul de drept, onoarea etc, sunt vorbe goale. Legile par a fi doar pentru ceilalti. Slava cerului ca inca nu am ajuns la atentate! Cine stie, poate doar trebuie sa mai asteptam!

  Reply
  • Cristian Ioan

   Partea goala a paharului?!
   Referitor la „inca nu am ajuns la atentate!”, eu de zece ani spun, de cate ori aud pe cineva zicand ca in federatia lui Putin ziaristii incomozi sunt impuscati in plina strada, pe cand la noi, nu, ca asta nu este neaprata de BINE. Sigur, apreciez lipsa atentatelor, doar ca asta inseamna un singur lucru: in rusia lui Putin, ologarhii si dictatorul SE TEM, se tem foarte tare de idei, de puterea cuvantului scris!
   La noi, mai multe publicatii devaluie matrapazlicuri de zeci de milioane al guvernantilor, dar nu se intampla nimic. De ce sa il lichidezi pe bietul ziarist de investigatie, din moemnt ce poporul tot te re-alege?
   Nu este nevoie de masuri represive dure!

   Reply
 7. Petre

  Putin poate fi oprit de un nou Gorbaciov. Nu cred ca Rusia nu are rezervele umane necesare in situatii de criza ! Gorbaciov s-a promovat in conditiile de criza tehnico-stiintifica profunda, ceeace a mers pana la a cumpara jucarii americane teleghidate, pentru a le implementa sistemul de teleghidare, pe „rachetele periculoase” ale URSS !
  Oare nu s-a mai nascut intre timp un alt „Gorbaciov” care s-o faca, si poate, sa doreasca o noua “casa europeana” care sa se generze din largirea care est a UE si astfel, sa opreasca dezastrul care se prefigureaza ?
  In final saptamanile trecute, m-am adresat lui Mihail Gorbaciov cu cuvintele: „Eu nu pot sa concep sa va cer dvs sa faceti asta ! Dvs v-ati facut cu “varf si indesat” datoria la timpul respectiv si Putin greseste cand va acuza de destramarea URSS, pentru ca aceasta s-a produs datorita unui grup stalinist ce merita totalul desgust al oamenilor sovietici. Pentru nesabuinta lor, ca si Iisus, pentru nesabuinta iudeilor, ati indurat cu stoicism, „rastignirea” si umilinta ! Veti ramane in constiinta universala ! Adevaratii vinovati au fost cei care au organizat debaracarea dvs. Dar s-a adeverit ca „A la guere c’est comme a la guere” ! Se stie cum se incepe, dar nu se stie cum se va termina. Sper ca o interventie a Dvs, ca catalizeze unele constiinte, din Federatia Rusa si din lume ! Va doresc mult bine si batranete usoara !
  Acum constat ca deja a inceput vanatoarea banditeasca a posibilor „Gorbaciovi” care ar putea dori o noua, „casa noasta europeana” pe care eu am perceput-o ca o adearare a URSS la Uniunea Europeana. Un vis, spulberat de o gasca de KGB-isti speriati ca ar fi putut sa-si piarda din privelegiile lor, intr-un URSS democratizat. Dumnezeu sa odihneasca sufletul nobil al lui Boris Nemtov ! Putin va trebui sa platesca pentru producerea acestui act banditesc ! Sper sa traiesc aceste zile !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *