Adrian Popescu

Nume controversate propuse de Ponta in Guvern: Mona Pivniceru – ministru al Justitiei, Dan Sova – ministru pentru relatia cu Parlamentul

Premierul Victor Ponta a anuntat luni propunerile pentru sefia mai multor ministere: Mircea Dusa (PSD), la Ministerul de Interne, Radu Stroe (PNL) Ministru Delegat pentru Administratie Publica, Titus Corlatean (PSD) la ministerul de Externe, Dan Sova (PSD) ministru pentru Relatia cu Parlamentul si Mona Pivniceru la Ministerul de Justitie. Anuntul a fost facut dupa ce Ioan Rus si Victor Paul Dobre si-au anuntat demisia de la conducerea MAI. O parte din acest nume sunt insa controversate, in special Mona Pivniceru si Dan Sova.

Mona Pivniceru: Dosarul „Trofeul Calitatii” poate fi considerat un proces politic

Mona Pivniceru, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru al CSM, este propunerea lui Victor Ponta pentru functia de ministru al Justitiei. Pivniceru isi datoreaza ascensiunea bunei sale prietene Viorica Costiniu, o acerba adversara a procurorilor DNA, cele doua conducand multa vreme Asociatia Magistratilor din Romania.

In urma cu o luna, Pivniceru declara intr-un interviu pentru Jurnalul National ca dosarul „Trofeul Calitatii”, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare, este un dosar politic, iar “justitia este folosita ca moneda în lupta politica”.

Daca va accepta fotoliu de ministru, Mona Pivniceru se va afla intr-o mare dilema. Predecesorii sai au intarziat cat au putut proiectul trecerii bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana acum, ea a sustinut varianta Inaltei Curti, insa daca va accepta acest lucru va ramane fara unul din parghiile puterii de ministru.
Mona Pivniceru s-a pronuntat si pentru rastrangerea accesului presei la dosarele din instante.

Astfel, in timpul dezbaterilor de anul acesta de la CSM in legatura cu elaboarea unui ghid privind relatia sistemului judiciar cu mass-media, Pivniceru a sustinut cu tarie articolul 37 din respectivul ghid, care stipuleaza ca „dreptul la liberul acces la informatii de interes public poate fi restrans si atunci cand, in imprejurari speciale, instanta apreciaza ca publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei”.

Mona Pivniceru: Mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit

In ianuarie 2012, Mona Pivniceru declara intr-un interviu acordat Romania Libera ca mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit, potrivit publicatiei citate. „Daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. (…) Daca textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sa fortam nota. Daca a fost laudat, aceasta nu inseamna ca e singurul procuror din Romania care vrea sa-si faca bine profesia”, a sustinut Pivniceru referitor la prelungirea activitatii lui Daniel Morar in fruntea DNA dupa ce i se termina mandatul.

In octombrie anul trecut, plenul CSM a decis sa sesizeze inspectia judiciara privind o serie de declaratii facute de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, unde acesta a criticat Inalta Curte de Casatie si Justitie. Solicitarea a fost sustinuta in plenul CSM de catre Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a precizat ca are si mandatul judecatoarei Mona Pivniceru. Declaratiile facute de Daniel Morar au fost condamnate si de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de Mona Pivniceru, care, la randul ei, a transmis o solicitare la CSM.

In decembrie 2011, inspectia judiciara a CSM a decis ca „afirmatiile procurorului sef al DNA se incadreaza in limitele libertatii de exprimare conferita unui magistrat”. Pe 18 octombrie 2011, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca sesizarea CSM in cazul sefului DNA, Daniel Morar, este „un lucru foarte derutant”, precizand ca nu stie cum declaratiile pe care le face despre eficienta sistemului judiciar si despre procese „pot sa determine o ancheta”.

Pe 10 iulie 2012, CSM a adoptat o pozitie prin care cere ca, in perioada de interimat prezidential, sa nu fie numiti sefii la DNA si la Parchetul General. Potrivit site-ului membricsm.ro, in cadrul dezbaterilor din plenul CSM pe punctul privind numirea noilor sefi la DNA si Parchetul general, judecatoarea Mona Pivniceru a sustinut ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor. Acum, Mona Pivniceru ajunge in situatia de a fi ea cea care poate propune sefii DNA si ai Parchetului General, prerogative pe care s-ar putea sa le foloseasca incercand sa imprime deciziei sale o aura de ministru independent (deoarece ea nu este membra PNL), iar cei care au propus-o sunt pregatiti sa prezinte partenerilor din strainatate ideea ca numirile le-ar fi facut un ministru al Justitiei “independent” si nu inteleg de unde atatea comentarii.

In luna aprilie 2010, Mona Pivniceru, judecator la Sectia civila a ICCJ, a formulat o cerere de abtinere in procesul privind arestarea lui Catalin Voicu motivand ca se afla intr-o relatie de prietenie cu familia judecatorului Florin Costiniu, implicat si el in caz.

La inceputul anului 2011, revista Kamikaze scria ca Mona Pivniceru locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff – 1 mai, inchiriat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei de la RAAPPS cu aproape 3.000 de euro lunar.

Potrivit declaratiei sale de avere, judecatorul de la Sectia Civila din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu detine locuinta personala in Bucuresti. Reporterii au relatat ca Pivniceru locuieste intr-un imobil de 300 de metri patrati, de pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care apartine sefului Camerei de Comert, avocatul iesean Mihail Vlasov.

Potrivit sursei citate, Mihail Vlasov este membru al PNL. In 2008, a fost, pentru citeva luni, deputat, dar la alegerile din toamna aceluiasi an nu a mai prins inca un mandat. Seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este socrul lui Cristian David, fostul ministru PNL de Interne intre 2007 si 2008.

Dan Sova, prieten si coleg de facultate cu Ponta, neaga Holocaustul de la Iasi

Social-democratul Dan Sova, jurist si coleg de facultate cu Victor Ponta, este propus ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Sova si Ponta au activat in cadrul casei de avocatura „Sova&Asociatii”, ce a primit in perioada 2007-2008 contracte de reprezentare juridica cu complexele energetice de la Rovinari si Turceni.

In plus,”Sova&Asociatii” a mai primit si trei contracte de asistenta juridica de la AVAS, in valoare totala 20.000 lei.
In martie 2012, la zece zile dupa ce fusese numit purtator de cuvant al PSD, Dan Sova a facut o serie de afirmatii, intr-o emisiune televizata, in care practic nega Holocaustul: „Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu…Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana, ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odessei”.

In fata acestei declaratii, Victor Ponta a fost nevoit sa-l retraga pe Sova din functia de purtator de cuvant al PSD si a anuntat ca il va trimite la Muzeul Holocaustului din Washington, pentru documentare.

Dan Sova este si cel care s-a ocupat din partea PSD de campania electorala in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Dupa incheierea votului, Dan Sova a anuntat o prezenta de peste 52%, cu mai mult de un milion de oameni decat estimarile Biroului Electoral Central.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Nume controversate propuse de Ponta in Guvern: Mona Pivniceru – ministru al Justitiei, Dan Sova – ministru pentru relatia cu Parlamentul

 1. Diana D

  USL nu are decat un criteriu la nominalizari: adversitatea fata de Traian Basescu. Nu ii intereseaza daca respectivul se pricepe sau nu la domeniul respectiv, daca are incompatibilitati sau conflicte de interes. Nu conteaza Romania sau romanii: USL nu se ocupa decat de inlaturarea lui TB, ca sa aiba drum liber catre subjugarea justitiei, asa cum era pe vremea lui Nastase.

  Reply
 2. stefansohaciu

  Cine-si inchipuie ca numirea intr-o functie importanta in guvern se face dupa criteriul comptentei se i nseala amarnic
  Singurele criterii sunt urmatoarele:
  1. Cine stie hora joaca, cine nu invata pe altii.
  2. Fie omul cat de prost, minte vine dupa post.
  Exemplu. La enisiunea de la Romania tv de ieri seara a d-lui STRIBLEA, al treilea om in statul roman, domnia sa, domnul Zgonea incerca sa-i convinga pe cei prezenti in emisiune ca doua treimi din noua sunt exact sapte si nu sase
  Orice copil cu 4 clase primare ar spune ca fac sase, dar daca domnul Zgonea stie altceva, atunci trebuie sa fim deameni siguri ca 2 ori doi fac cinci si ca trebuie sa acceptam smeriti ca 50% plus unu este egal cu 8500000 = 9.214000. Asa grai-a
  domnul Zgonea ( Zaratustra )

  Reply
 3. KUKI

  Astia doresc sa-l cosmetizeze pe dl.Basescu!
  Lucreaza acoperit!
  Vor sa ne faca sa plangem dupa Boc,om serios care nu mintea cvasicontinuu precum dl.Ponta si mai si dadea cu coasa nu cu balba ca Ponta.Se poate spune ca si dupa dna. Udrea o sa plangem,deoarece oricate s-au spus niciodata n-am auzit de relatii de mezalianta cu personaje precum Vlasov la o doamna ce ar trebui sa fie reper moral pentru justitia noastra naravita!
  Despre dl Sova,ce sa zic „Arbeit macht frei”;stie mami cine folosea sloganul?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *