Romania Curată

Numărarea voturilor la alegerile din 11 decembrie va fi supravegheată cu camere video

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre referitoare la înregistrarea video a procesului de numărare a voturilor la secțiile de votare, atât cele din România, cât și din străinătate. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

Filmarea numărării voturilor după închiderea urnelor se va face cu tabletele aflate deja în dotarea secțiilor de votare, iar sarcina va reveni operatorului de calculator din fiecare secție. Acesta va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Afacerilor Interne, citat de News.ro.

„Este o măsură pe care (…) noi am considerat-o foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral”, a afirmat astăzi ministrul Dragoș Tudorache.

De asemenea, actul normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenți în fiecare secție de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispozițiile se aplică și pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondență.

Înregistrările se păstreaza trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

De asemenea, în cazul în care există dubii în privința organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicații Speciale va putea pune la dispoziția organismelor electorale, pentru soluționarea unei contestații, copii ale înregistrării, potrivit proiectului de act normativ citat de News.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *