Un adevărat cutremur a zguduit lumea finanțelor după ce s-a dovedit că atunci când este vorba de șpăgi nu este mare diferență între bancheri și nașii de pe CFR. Pentru cine nu știe, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este unul dintre puținele lucruri bune și decente făcute în ultimii zece ani de statul român pentru economia reală. El funcționează cam așa: dacă ai o idee bună, dar nu ai bani, singura ta șansă este să faci un credit. La bancă, funcționarii de acolo nu sunt interesați de ideea sau de seriozitatea ta, cât sunt interesați de un bun de valoare pe care l-ai putea depune garanție. Dacă ai garanție, ei îți dau credit cu ochii închiși pentru că te jupoaie oricum cu dobânzile. Și, pentru că în acest fel s-au pierdut multe idei bune, a fost creat acest Fond de Garantare care nu îţi dă bani, dar îți dă o garanție cu care tu mic investitor te duci la bancă și iei creditul pentru a putea dezvolta o afacere.
După ce procurorii au ridicat vreo 100 de bancheri de prin 16 sucursale de bănci din toată țara, după ce la audieri a fost adus cu mascații însuși președintele acestui Fond de Garantare, au sărit toți pricepuții pământului să blameze acest sistem care a permis o fraudă de 22 de milioane de euro. Bineînțeles că dacă vrei să dai o țeapă Statului, un astfel de sistem reprezintă o oportunitate. Întotdeauna se vor găsi și țepari și politruci și chiar și bancheri care să închidă ochii deși poate fi evident că nu ai de gând să mai dai banii înapoi. Contra unei șpăgi se poate orice în România, deşi eu am mari dubii că Cercel şi Şaramet sunt acest gen de oameni. Dar asta nu înseamnă că un sistem bun trebuie desființat. Nimeni nu se întreabă acum câte locuri de muncă a creat Fondul de garantare în 11 ani de când funcționează și finanțează afaceri la care băncile nu vor altfel să se uite, căci sunt prea mici și prea riscante.
Faptul că SRI-ul i-a ascultat iar poliția i-a încătușat este cred suficient. Cei prinși trebuie aspru condamnați și băgați la pușcărie, dar sistemul garantării afacerilor mici ar trebui să meargă mai departe așa cum este. O încărcare suplimentară a birocrației nu ar face decât să mărească numărul celor care aprobă hârtii contra unei șpăgi.