Adrian Popescu

”Nu-s normali!” Primarul unui oraș din Timiș le-a cerut șefilor Poliției să nu dea amenzi în campania electorală, ”ca să fie liniște”!

Procurorii DNA au demarat la începutul acestei săptămâni o anchetă într-un caz mai puţin obişnuit. Primarul din oraşul Recaş, Pavel Teodor, este acuzat că a dat dispoziţie şi chiar a făcut presiuni pentru ca poliţiştii din localitate să nu mai dea amenzi şoferilor care încălcau legea, pe timpul desfăşurării campaniei electorale la ultimele alegeri prezidenţiale. Motivaţia era următoarea: primarul dorea linişte în oraş, astfel încât el să obţină peste 51% din voturi pentru candidatul pe care îl susţinea.

Poliţiştii care nu se conformau riscau să fie mutaţi în alte localităţi, primarul având „pile” la Prefectură şi conducerea IPJ Timiş. De frică să nu îşi piardă funcţiile, cei din conducerea Poliţiei Recaş au executat ordinele primarului. Teodor Pavel a fost ales primar în 2012 pe listele USL, fiind membru PNL. În septembrie 2014, el a trecut la PSD, profitând de ordonanţa traseiştilor.

Şefii Poliţiei au cedat presiunilor politice

Anchetatorii de la DNA au dovezi că primarul a cerut conducerii Poliţiei Recaş să nu se mai efectueze controale şi acţiuni pe linie de poliţie rutieră pe drumul comunal DC. 147, drumul judeţean DJ.609E, precum şi pe străzile din interiorul localităţilor aflate în jurul oraşului, motivat de faptul că edilul nu dorea să mai fie sancţionaţi cetăţenii, mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale, deoarece urmărea să câştige alegerile cu 51% din voturi.

Poliţiştii care nu conformau riscau să fie mutaţi, schimbaţi, desfiinţată funcţia lor, edilul apelând pe linie politică la conducerea Prefecturii Timiş.

Procurorii notează că obedienţa şefului Poliţiei Recaş, Temu Marian Dorinel, faţă de primarul localităţii era deplină. Acesta le-a sugerat poliţiştilor din subordine să răspundă dorinţelor edilului (stenograme): „Acuma, eu zic că totuşi, cale de întoarcere există şi ce vreau eu să spun? Nu are rost, noi, să ne punem cu ăştia, că până una-alta ăştia conduc. Politicul”.

Primarul a avut chiar tupeul să reproşeze şefului structurii de poliţie rutieră a judeţului Timiş că agenţii au amplasat o maşină cu radar pe drumul dinspre Cramele Recaş spre oraş, în interiorul localităţii şi l-a avertizat că nu doreşte ca pe timpul campaniei electorale să mai aibă probleme cu locuitorii ce ar fi sancţionaţi de poliţişti rutieri.

Comisarul şef Temu Marian Dorinel le-a explicat subordonaţilor că nu se pot pune cu autorităţile locale şi unii poliţişti au fost sfătuiţi să accepte alt post, altă funcţie, undeva unde nu ar deranja pe nimeni.

Cine aplica legea nu era normal

Lucrurile nu s-au derulat întocmai cum a dorit primarul, deşi conducerea IPJ Timiş se preocupa îndeaproape ca nu cumva poliţiştii să mai dea amenzi.

Astfel, la un moment dat, la Recaş a fost amendat un consilier local, fapt ce l-a determinat pe un şef de poliţie să exclame: „Păi nu-s normali mă! (…) n-au înţeles încă nimic”.

Primarul a intervenit la superiorii poliţiştilor şi pe linie politică, prin intermediul lui Gelu Milutinovici, persoană cu un puternic ascendent în PSD, mai ales că între firma condusă de Milutinovici şi Primăria Recaş se derulează un contract de achiziţii publice de amenajare drumuri.

Nu toţi poliţiştii s-au conformat şi au amendat chiar persoane din anturajul primarului Pavel Teodor, respectiv Talpeş Anita – şefa de campanie a primarului, care deţine două magazine în centrul localităţii Recaş şi un magazin la Cramele Recaş (sancţionată contravenţional pentru că maşina pe care o conducea nu avea asigurare şi nici verificare tehnică la zi); Crăciunescu Raul Arminiu – sancţiuni la regimul rutier, Antonescu Mircea Cosmin – sancţionat pentru faptul că poliţa RCA era expirată;  Ciobanu Ioan – amendat pentru lipsă ITP.

***

Conform Mediafax, marți dimineața, procurorii DNA i-au reținut pe șeful Poliţiei Rutiere Timiş, şeful Poliţiei Recaş şi şeful Poliţiei Locale Recaş, primarul orașului Recaș și alte patru persoane. De asemenea, în anchetă ar mai fi vizaţi prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, şi omul de afaceri Gelu Milutinovici, soţul directoarei DGASPC Timiş, Valentina Emilia Milutinovici, care este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Timiş. Detalii aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *