Romania Curată

Noul preşedinte al CSM le declară război „scriitorilor” din penitenciare. „Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore”

Judecătorul Mircea Aron, ales miercuri preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a vorbit despre cărţile publicate de deţinuţi. Potrivit lui Aron, Consiliul a făcut deja propuneri concrete de modificare legislativă, aceastea fiind trimise Ministerului Justiţiei.

„Din vreme ne-am gândit la chestiunea asta, asaltaţi cu acest val, pentru că am văzut că judecătorii mai au nevoie, ca şi procurorii, pentru că şi ei sunt în procesele astea de liberare condiţionată. Am lucrat şi am spus că nu este în regulă ceea ce se întâmplă. Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore, cum am citit undeva ieri. Nu orice lucrare este ştiinţifică, nu orice este tipărit înseamnă o carte. (…) Oricum propunerea de modificare legislativă a plecat, ştiţi foarte bine că noi putem avea iniţiative în domeniul acesta pe care le înaintăm la ministrul Justiţiei”, a spus noul preşedinte al CSM.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Citeşte şi: Super-savantul Ioan Niculae! Recorduri mondiale de viteză la scris, editat și publicat lucrări științifice în închisoare!

Judecătorul Mircea Aron a va colabora cu procurorul Luminiţa Palade, ales miercuri vicepreşedinte al CSM. Conform proiectelor de management, ei vor corectitudine şi transparenţă în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA şi ICCJ, consolidarea Inspecţiei Judiciare şi întărirea integrităţii sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management şi propunerea de aplicare din 2017 a dispoziţiei potrivit căreia atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la bugetul instanţelor să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia noului preşedinte al CSM, independenţa financiară ar reprezenta o garanţie reală a independenţei instanţelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Aron a propus ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanţelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiţiei, şi o analiză de eficienţă financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, „de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raţionalizării instanţelor”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *