Adrian Popescu

Noul ministru al Educatiei schimba si el regulile ARC va spune ce inseamna noul sistem de admitere la facultate si de la ce data se poate aplica

Aproape in fiecare an, in Educatie se „implementeaza” o reforma. Nu face exceptie nici anul 2012, iar noul ministru Catalin Baba a venit cu propria sa strategie: examene de intrare la facultate plus media de la bac, fara notele din liceu. Ministerul Educatiei a emis un ordin care modifica complet criteriile de admitere in invatamantul superior. Toate universitatile sunt obligate sa organizeze examene de admitere, fiecare urmand sa-si impuna propriile criterii.

Pentru calcularea notei de admitere pot fi luate in considerare notele de la bacalaureat sau media acestora, dar nu se mai iau in calcul mediile sau notele obtinute in timpul anilor de liceu.

Studentii nu vor mai putea urma simultan mai mult de doua facultati, iar statul roman va plati scolarizarea doar pentru una dintre ele.

Examenul de admitere poate consta in probe scrise sau orale pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive, insa trebuie sa contina minim o proba scrisa.

Pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive, examenul de admitere va contine obligatoriu si o proba practica eliminatorie, sustinuta anterior celorlalte probe.

Conform legii, metodologia proprie de admitere, conditiile de admitere, inclusiv cifrele de scolarizare trebuie facute publice in fiecare an de catre universitate, cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea concursului de admitere.

Concursul pentru admiterea la toate formele de invatamant ale studiilor universitare se poate organiza in una sau doua sesiuni, inainte de inceperea anului universitar.

Subventionarea locurilor se va face ca si pana acum, adica vor intra pe locuri bugetate cei care obtin cele mai mari medii la admitere.

Conform articolului 7, punctul 3, institutiile de invatamant superior pot stabili facilitati sau conditii speciale pentru candidatii care au obtinut in perioada studiilor liceale distinctii la olimpiadele scolare sau la alte concursuri nationale si internationale.
Ordinul reprezinta o adevarata revolutie in invatamantul superior. Pana acum, admiterea la facultate de facea pe baza de dosar, un criteriu de selectie fiind mediile din timpul liceului si cele de la bacalaureat.

Daniela Marinache, expert al Societatii Academice din Romania pe probleme de educatie considera ca masura este menita sa introduca un plus de neutralitate in evaluarea candidatilor la admiterea in universitati. Cel putin in Romania, unde sunt decalaje uriase intre rezultatele la bacalaureat si mediile elevilor, nu ne putem baza pe notele din cei 4 ani de liceu si spera, in acelasi timp, la o calitate acceptabila a pregatirii celor proaspat admisi.

“Dincolo de contextul romanesc, criteriul notelor din anii de liceu nu este unul rau deloc. In conditii normale, este considerata o evaluare mai pertinenta aceea facuta pe parcursul anilor de studiu decat evaluarea prin cateva examene. De exemplu, sistemul de educatie german ia in considerare ultimii ani de studiu din liceu, perioada in care, in afara de notele la disciplinele de studiu, elevul trece printr-o serie de testari succesive si, pe baza acestor rezultate, este admis la universitate, neexistand, in cea mai mare parte a situatiilor, examene organizate de universitati. Nu ne putem compara, insa, cu neutralitatea acordarii notelor la liceele din sistemul german. Pentru Romania din acest moment, unde rezultatele de la bacalaureat au dezvaluit surprize socante comparativ cu situatia la invatatura a elevilor, conditiile ordonantei sunt de preferat. Trebuie insa subliniat ca, prin aceasta ordonanta, facultatile nu mai pot lua in considerare mediile obtinute in timpul anilor de studiu si nu faptul ca sunt obligate sa organizeze examene”, ne-a declarat Daniela Marinache.

Avocatul ARC, Dan Mihai este de parere ca discutia despre modificarea conditiilor pentru admiterea din aceasta vara la facultate (nu se mai tine cont de notele din timpul liceului) este relativ falsa, pentru ca acele modifcari din ordinul minstrului nu se aplica decat dupa 6 luni de la publicarea noilor conditii de admitere de catre fiecare facultate (universitate) deci, cel devreme, dupa 13 septembrie 2012 (daca ne raportam la data de 13.03.2012, data publicarii ordinului nr. 3313/2012 al ministrului educatiei in Monitorul Oficial). Sesiunea de admitere la facultate din iunie-iulie 2012 nu poate fi atinsa. Asta rezulta din art. 142 alin. 3 din Legea Educatiei (Legea 1/2011) si din art. 1 alin. 3 din ordinul 3313/2012 al minstrului educatiei, care prevad ca modificarile criteriilor de admitere devin operante numai dupa 6 luni de la publicarea lor.

Iata ce prevede art. 142 alin. 3 din Legea Educatiei (Legea 1/2011): “(3) Condiţiile de admitere, inclusiv cifrele de şcolarizare trebuie făcute publice în fiecare an, de către universitate, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea concursului de admitere.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Noul ministru al Educatiei schimba si el regulile ARC va spune ce inseamna noul sistem de admitere la facultate si de la ce data se poate aplica

  1. Nick Sava

    Nu e numai corect, dar masura a fost salutata de extrem de multi profesori universitari si rectori. Singura masura respinsa (eventual) este cea privind examenul de admitere, citiva rectori au spus ca nu au timp sa pregateasca testele. dar si ei vor accepta DOAR notele de la examenele de bacaulereat. La fel de buna masura privind bugetarea unui singur curs universitar. Eu personal prefer sa se desfiinteze complet bugetarea studentilor – ca in majoritatea statelor dezvoltate. Banii ar putea merge pe salariile profesori si, mai ales, pe Cercetare! Studentii sa isi plateasca studiile, primind, cei merituosi, burse de merit. Altfel, in acest moment, e jale! Aproape ca nu exista deosebire intre un student la o universitate de Stat si una privata: banii rezolva totul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *