Catalin Tolontan

Noiembrie e full, decembrie pare, deocamdată, mai ușor, iar ianuarie 2022 a început să se umple. Sunt doar termenele de judecată deja stabilite, procesele sunt mai multe

După ce Radu Budeanu, condamnat definitiv în cazul de corupție al ”băieților deștepți din energie”, a pierdut acum câteva zile al doilea proces cu Libertatea (Budeanu are posibilitatea apelului), au rămas active următoarele procese, cu termene stabilite.

În luna noiembrie, o dată la câteva zile lucrătoare, echipa de investigații Libertatea & GSP are termen de judecată la tribunal sau în fața altor instituții ale statului, în urma reclamațiilor celor despre care scrie, printre ei Marian Goleac, Daniel Băluță și chinezul Wang Yan.

Miza politicienilor e să blocheze redacțiile și să irite justiția

Această agendă cu ședințele de judecată este doar un exemplu, familiar jurnaliștilor români, însă puțin cunoscut de către public. Ne-am gândit că poate că e interesant să le vedeți, grupate și publicate transparent.

Zeci și zeci de alți ziariști, mai ales cei din presa locală, au la rându-le procese. În general împotriva presei și a ONG-urilor se plâng în justiție oameni politici, dar nu numai. Iar agendele de termene de judecată, tot mai pline, anunță vremurile noi.

Când vor sosi și banii din PNRR, resursele de cheltuit aflate la dispoziția administratorilor statului vor crește. Urmând ceea ce fac deja, politicienilor le va fi lesne să mobilizeze în plus fonduri publice ca să fie lăudați și pentru ca, în cazul celor care nu-i laudă, să fie dați în judecată, în urma unor scheme tot mai complicate și mai scumpe, care urmăresc blocarea redacțiilor.

„Unul dintre aspectele înspăimântătoare ale atacurilor populiștilor împotriva justiției și presei este disprețul lor față de ideea de echilibru”, scriu John Micklethwait și Adrian Wooldridge în cartea lor „Semnalul de alarmă”. Primul este redactor-şef la Bloomberg News, al doilea editorialist la The Economist.

În general, cei care procedează astfel nu suportă să fie responsabili pentru felul în care gestionează ministerele, departamentele, primăriile, banii publici.

Pentru ei, lucrurile trebuiesc ascunse de ochii publicului.

Continuarea, în Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Noiembrie e full, decembrie pare, deocamdată, mai ușor, iar ianuarie 2022 a început să se umple. Sunt doar termenele de judecată deja stabilite, procesele sunt mai multe

 1. Laur22

  Dacă “presa” ar fi presa mânată de ideea de echilibru de uite actele sunt astea shi cu astea declarațiile martorilor sunt astea care e pizitzia shi explicația ta mai politicianule ar fi cum ziceți voi.

  Dacă însă presa e asha cu uni din ce in ce mai putzini shi mai scrbitzi încă citesc va este…… ce sa va zis : ghinion

  Shi asta e doar începutul cât de curând s-o găsi un judecător “sensibil “ la argumentele politicienilor shi o sa descoperiții shi voi sculele josnice ale trinomului. Ce înseamnă ai completul mortzii.

  Completul in care nu contează care sunt probele ca verdictul e știut dinainte completul lui “mai Bogdan eu te stiu cine ești” rostit de cel mai îndreptățit sa spună aceste cuvinte ca doar respectivul”Bogdan” ii rezolvase in prealabil cel mai mare dușman politic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *